Češka

Poslovni obisk Češke

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Češkem

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
1. januar dan obnove samostojne Češke
2. april veliki petek
5. april velikonočni ponedeljek
1. maj praznik dela
8. maj dan zmage
5. julij slovanskih apostolov Cirila in Metoda
6. julij dan usmrtitve Jana Husa
28. september dan češke državnosti
28. oktober dan ustanovitve neodvisne Češkoslovaške republike
17. november dan boja za svobodo in demokracijo
24. december božični večer
25. december božič
26. december štefanovo


Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 36 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

230 voltov, 50 Hz

 

Poslovni običaji

Ko začnete s poslovanjem na Češkem, si je vredno zapomniti, da je poslovne odnose potrebno graditi počasi. Pustite, da vas Čehi sami predstavijo potencialnim poslovnim partnerjem, saj si tako lahko hitro zgradite mrežo poslovnih kontaktov. Češki poslovni partnerji vas morajo najprej spoznati, spoznati zgodovino vašega podjetja in šele potem, če imajo glede vas dober občutek, se boste začeli resno pogovarjati o poslih in potencialnih naknadnih sestankih. Večina čeških poslovnežev ceni dvostranski in dolgoročen poslovni odnos in ne marajo agresivnega prodajnega poslovanja ali neosebnega pristopa.

Pri sklepanju novih poslovnih partnerstev češki poslovneži (oz. osebe na odgovornih položajih) veljajo za dokaj konservativne. Če imajo za kakšen produkt/storitev že uveljavljenega poslovnega partnerja, bodo glede morebitne zamenjave relativno zadržani. Novostim in spremembam v utečenih oblikah poslovanja niso pretirano naklonjeni. Tudi če je novi proizvod boljši ali cenejši, to avtomatično ne pomeni sklenitve posla, potrebnega je še kar nekaj dodatnega prepričevanja.

Na sestanke prihajajte točno, lahko tudi kakšno minuto prezgodaj. Priporočljivo je, da se začnete dogovarjati za sestanke nekaj tednov pred vašim prihodom, saj hitri nenapovedani sestanki niso dobrodošli. Za poslovni obisk je primerna formalna obleka. V navadi je, da se poslovni partnerji nagovarjajo s priimki, vsaj dokler ni vzpostavljeno bolj sproščeno okolje.

Poslovna kosila so na Češkem običajna in redko trajajo manj kot dve uri. Tudi če kosite v dvoje, je v navadi, da naročite več jedi (od predjedi do glavne jedi in posladka). Poslovni zajtrki niso v navadi.

Vljudnostno smehljanje ni značilno za Čehe, smejijo se, ko jih nekaj zabava oziroma so zadovoljni z rezultatom. Zaradi tega so Čehi velikokrat predstavljeni kot neprijazni, kar je na splošno napačna opazka. Čehi so v poslovnem okolju večinoma formalni in resno vedenje odraža njihovo spoštovanje do drugih ljudi in poslovnih partnerjev.

Češka ima bogato zgodovino, v določenem obdobju je bila tudi ena industrijsko najbolj razvitih držav na svetu. Na to so Čehi še posebej ponosni, zaradi napak storjenih v preteklem režimu včasih tudi občutljivi. Pri vzpostavljanju kontaktov in vodenju poslovnih pogovorov je to vredno imeti v mislih oz. temu izkazovati ustrezno spoštovanje.

 

Jezik

Uradni jezik v Češki republiki je češčina. Nemščina in angleščina sta najbolj uporabljena druga jezika, prvi med starejšo generacijo, slednji pa med mlajšimi. Znanje tujih jezikov ni samoumevno, v povprečju je na nekoliko nižji ravni kot v Sloveniji.