Češka

Prodaja na Češko


Kako prodajati na Češko?
 
Predstavljamo vsebine:
Gospodarska politika vlade
Trendi obnašanja kupcev in kupna moč
Tržne poti, distribucija
Spletna prodaja na Češkem
Javna naročila
Sejmi 
Plačevanje
Transport in logistika
Poslovni imeniki in koristne povezave


Gospodarska politika vlade 

Vladna politika se osredotoča na obvladovanje posledic vojne v Ukrajini, zmanjšanje korupcije in krepitev poslovnega okolja.
 
Vlada skuša tudi zmanjšati razkorak v razvoju med regijami ter povečati infrastrukturo in izdatke za raziskave in razvoj, da bi podprla dolgoročno rast.
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč 

Češki potrošniki so cenovno občutljivi, vendar postaja tudi kakovost vedno bolj pomemben dejavnik nakupne odločitve. Vedno več Čehov se namesto za cenejše izdelke raje odloči za prepoznavne blagovne znamke. 
 
Z naraščanjem kupne moči potrošnikov narašča povpraševanje po ekoloških izdelkih, ter izdelkih povezanih z zdravjem in dobrim počutjem. 
 
Češko prebivalstvo se stara. Storitve, namenjene starejšim, imajo vedno večji potencial rasti.

 

Tržne poti, distribucija

Češka ima enega največjih deležev supermarketov in hipermarketov na prebivalca v Evropi. Največ trgovskih centrov je skoncentriranih okoli Prage in drugih večjih mest.

Na območju Prage se širi koncept manjših specializiranih trgovinic, kot so pekarne, trgovine z vinom, kavo in podobno. Te majhne trgovine se soočajo z močno konkurenco evropskih hipermarketov in nakupovalnih središč, ki ponujajo večjo izbiro izdelkov, nižje cene ter daljšimi odpiralnimi časi.

Večje trgovine so v zadnjem desetletju postale pomemben distribucijski kanal, ki privablja kupce, ki so prej kupovali prek tradicionalnih trgovcev na drobno.
Švedska IKEA, britanski TESCO in nemški OBI, Hornbach in Baumax med drugim delujejo na več lokacijah v Pragi in so se razširili po vsej državi.

Zaradi naraščajoče inflacije postajajo trgovske blagovne znamke vse bolj priljubljene. Delež trgovskih blagovnih znamk v prometu čeških prehranskih verig že presega 20 %.
Po podatkih trgovskih verig, trgovske znamke predstavljajo približno 35 % prometa pri Tescu, dobrih 20 % pri Kauflandu, več kot 23 % pri Billi in dobrih 40 % v trgovinah Penny Market.

Največji trgovci na drobno po prihodkih  

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Lidl Ceská Republika V.O.S. 3.335,62
Kaufland Ceská Republika V.O.S. 2.874,08
Penny Market S.R.O. 1.860,25
Alza.Cz A.S. 1.648,40
Billa Spol. S R. O. 1.404,53
Globus Cr V.O.S. 1.104,96
Tesco Stores Cr A.S. 131,74

 

Spletna prodaja na Češkem

Češki trg e-trgovine je med najhitreje rastočimi v Evropi.

Glede na analizo ecommerceDB, je Češka 45. največji trg za e-trgovino, s predvidenim prihodkom v višini 5,6 mlrd USD (5,3 mlrd EUR) v letu 2023.

Do leta 2027 naj bi trg spletne prodaje na Češkem rastel po 7,4 % povprečni letni stopnji, ter v letu 2027 dosegel 7,5 mlrd USD ali približno 7,1 mlrd EUR.

Elektronika in mediji je največji segment spletne prodaje na Češkem, ki ustvari 26,7 % prihodkov češke e-trgovine. Sledi mu segment hrane in osebne nega z 22,1 %, moda z 20,4 %, pohištvo in aparati z 18,3 %, ter igrače in DIY (naredi si sam) s preostalimi 12,5 %.

E-trgovina je imela v letu 2022 16 % delež celotne maloprodaje na trgu. 
 
Konkurenca med lokalnimi internetnimi trgovci je na Češkem zelo močna. Za razliko od drugih evropskih držav, samo okoli 15 % čeških potrošnikov kupuje izdelke izven meja.
Glavna spletna ponudnika na trgu sta Alza.cz in Mall.cz, ki ponujata široko paleto potrošniškega blaga.


Na češkem trgu so preko lokaliziranih spletnih mest, prisotne tudi nekatere globalne spletne platforme.

  • Spletna platforma Allegro je maja 2023 lansirala lokalno spletno tržnico allegro .cz.
  • Največji svetovni spletni trgovec Amazon, je junija 2023 odprl robotski distribucijski center v Kojetinu pri Prerovu v regiji Olomouc, kjer bo zaposlenih približno 2.000 delavcev. To je Amazonov 2.distribucijski center na Češkem in 1., ki je opremljen z najsodobnejšo robotsko tehnologijo. Center Kojetin je naložba, vredna več kot 5 mlrd CZK (210,5 mio EUR). Amazonov drugi distribucijski center v državi je v Dobrovižu in trenutno zaposluje več kot 4.000 ljudi. Odprt je bil leta 2015.

Največji spletni ponudniki 

  • Alza.cz
  • Notino, SRO
  • Mall.cz
  • Aukro SRO
  • Rohlik.cz


Več o spletni prodaji v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi

Javna naročila

 

Sejmi

 
Plačevanje

Običajna plačilna metoda v začetku poslovanja je delno predplačilo in 30 dnevni plačilni rok za preostanek, saj večina čeških podjetij raje ne uporablja akreditiva zaradi visokih stroškov. V nadaljevanju poslovnega sodelovanja so običajna nakazila preko SWIFT s 30 dnevnim plačilnim rokom. Za manjše zneske (do 2.000 EUR) se lahko opravijo plačila s kreditno kartico.Več: Plačilni promet – izvozno okno
 

Transport in logistika

Cestni in železniški segment sta najbolj razširjena v češkem transportnem sektorju.
 
Oba segmenta sta stroškovno učinkovitejša od alternativ, saj se lahko preko njih prepelje večja količina blaga. Poleg tega je cestni promet najbolj razširjen in dostopen način prevoza, zlasti za manjše blago in kratke razdalje.
 
Cestno in železniško omrežje je dobro razvito. Cestna infrastruktura povezuje glavna gospodarska območja v državi in zagotavlja neposredne povezave s sosednjimi državami.
 
Cestni segment se v državi hitro povečuje, saj je cestni prevoz s tovornjaki bistvenega pomena za ohranjanje neprekinjenega pretoka blaga po dobavnih verigah. Tudi v prihodnjih letih naj bi se segment cestnega prometa še naprej širil, zaradi povečanega povpraševanja in hitre rasti e-trgovine.
 
Češka nima dostopa do morja in le omejeno uporablja rečni prevoz. 
 
Na Češkem je 5 glavnih mednarodnih letališč, ki običajno služijo kot prometna povezava za manjše izdelke. To so Václav Havel Airport PragueBrno AirportOstrava AirportKarlovy Vary International Airport in Pardubice Airport.Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:


Viri: Factiva, EIU, Markeline, ecommerceDB

Posodobljeno julij 2023.
 
 
Poglejte si tudi: