Hrvaška

Svetovalec na Hrvaškem

 
Kontaktne osebe  
Bernard Šrajner, ekonomski svetovalec Veleposlaništvo Republike Slovenije Zagreb
 
Vesna Vukšinič Zmaić, vodja pisarne SLO-CRO poslovni klub
 
 
 

Predstavitev


Spoštovani,

Republika Hrvaška je v letu 2013 postala članica EU in s tem storila pomemben korak v prizadevanjih za izboljševanje poslovnega okolja. Kljub temu je le to po oceni različnih mednarodnih institucij eno najzahtevnejših na svetu.

Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško je zelo dobro. Državi druga drugi predstavljata eno izmed najpomembnejših gospodarskih partneric, kar dokazuje dolgoletna rast vseh komponent gospodarskega sodelovanja. Blagovna menjava med državama je tako v letu 2017 presegla 3,8 milijarde evrov.

Hrvaški trg je eden najzanimivejših za slovenska podjetja tako z vidika obsega blagovne menjave kot investicij in storitev, predvsem turizma. Kljub posledicam finančne in gospodarske krize na Hrvaškem slovenska podjetja beležijo večinoma dobre rezultate in povečujejo svoje tržne deleže, gospodarstvi pa v vseh letih izkazujeta visoko stopnjo prepletenosti in soodvisnosti.

Na hrvaškem trgu zelo uspešno deluje tudi SLO-CRO poslovni klub, ki predstavlja pomemben forum večjega števila slovenskih in hrvaških podjetij. V okviru poslovnega kluba so organizirana razna vsebinska druženja ter okrogle mize in predavanja različnih hrvaških strokovnjakov o gospodarskih in političnih temah, ki zadevajo vse poslovne subjekte na hrvaškem trgu. Forum predstavlja tudi osnovo za izmenjavo poslovnih informacij in kontaktov ter izkušenj med slovenskimi in hrvaškimi podjetniki.

Hrvaški bruto domači proizvod (BDP) se je v letu 2017 po podatkih hrvaškega Državnega zavoda za statistiko (DZS) povečal za 2,8 odstotka, kar je 0,4 odstotka manj kot v letu 2016. K rasti BDP je največ prispevala rast potrošnje gospodinjstev. Po hrvaških napovedih se bo BDP letos okrepil za 2,8 odstotka, v prihodnjem srednjeročnem okviru pa naj bi znašal okoli 2,5 odstotka. Podobne so tudi napovedi Evropske komisije (EK), ki pa ob tem opozarja, da je krepitev hrvaškega gospodarstva počasna in pod evropskim povprečjem.

Po ocenah več ekonomistov in različnih gospodarskih združenj je tako v prihodnjih letih na Hrvaškem mogoče pričakovati sorazmerno skromno gospodarsko rast. Hrvaška sicer računa na velik priliv evropskih sredstev ter napoveduje izboljševanje poslovnega okolja, a bodo rezultati vidni šele na daljši rok.

Veleposlaništvo RS v Zagrebu je v okviru dejavnosti gospodarske diplomacije na razpolago slovenskim podjetjem pri vstopu in širitvi poslovnih aktivnosti na hrvaškem trgu ter privabljanju naložb v Slovenijo. Veseli bomo, če vam bomo z našimi storitvami ali nasveti lahko pomagali k še uspešnejšemu poslovanju.
 

 

Lokacija in kontaktni podatki

Veleposlaništvo Republike Slovenije Zagreb
Ekonomski svetovalec: Bernard Šrajner

Alagovićeva 30, 10000 Zagreb, Hrvaška

T: 00 385 1 63 11 000
F: 00 385 1 61 77 236
E: Bernard.Srajner@gov.si