Hrvaška

Svetovalec na Hrvaškem

 
Kontaktne osebe  
mag. Dušan Pšeničnik, ekonomski svetovalec Veleposlaništvo Republike Slovenije Zagreb
 
Vesna Vukšinič Zmaić SLO-CRO poslovni klub
 
 
 

Predstavitev ekonomskega svetovalca


Spoštovane, spoštovani,

Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško vežejo naravne, zgodovinske, kulturne, poslovne in osebne prijateljske povezave. Kar nekaj stoletij, če ne tisočletij, so naše reke, predvsem Sava, Drava, Mura, predstavljale logistično povezavo takratnih prebivalcev s širnim svetom (predvsem ladijski prevoz in splavarstvo). Mnogi voditelji, poslovneži, kulturniki so nekoč na območju obeh današnjih držav iskali tako koristi, kakor tudi prijateljske, poslovne in kulturne priložnosti.

Republika Hrvaška danes spada med pet najpomembnejših gospodarskih partnerjev Republike Slovenije (tretje mesto na izvozni strani in peto mesto na uvozni strani). Trgovinska menjava (blagovna menjava in storitve) med državama se krepi na vseh področjih in bo po prvih ocenah v letu 2019 presegla 6 milijard evrov.

Na hrvaškem trgu, poleg več kot 2.500 slovenskih poslovnih subjektov, zelo uspešno deluje tudi SLO-CRO poslovni klub. Klub se trudi povezati čim večje število slovenskih podjetij, ki delujejo na Hrvaškem, kakor tudi hrvaških podjetij, ki delujejo v obeh državah, da preko strokovnih predavanj, poslovnih zajtrkov, okroglih miz naslovijo najpomembnejše teme, ki zadevajo vse poslovne subjekte v obeh državah. Klub predstavlja tudi podlago za izmenjavo poslovnih informacij, kontaktov in izkušenj med slovenskimi in hrvaškimi podjetji.

Po podatkih Vlade Republike Hrvaške bo hrvaško gospodarstvo v letu 2019 doseglo rast družbenega bruto proizvoda (BDP) v višini 2,8 % (začasne ocene). Vlada Republike Hrvaške predvideva, da se bo nadaljevala rast hrvaškega gospodarstva tudi v letu 2020 in sicer predvideva rast v višini 2,5 % in v letu 2021 rast v višini 2,4 %.

Evropska komisija (EK) je konec februarja 2020 pripravila Poročilo EK evropskega semestra 2020 za Republiko Hrvaško. Glavna ugotovitev Poročila je bila, da hrvaško gospodarsko napreduje, vendar ne dovolj hitro glede na ostale primerljive države v Srednje-vzhodni Evropi. Prav tako je v drugi polovici februarja 2020 za Republiko Hrvaško Letno poročilo izdal tudi Izvršni odbor Mednarodnega denarnega sklada. V poročilu le-ta ugotavlja, da je hrvaško gospodarstvo v zadnjih petih letih ustvarilo solidno gospodarsko rast, ki pa temelji predvsem na privatni potrošnji in turizmu.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Zagrebu je v okviru dejavnosti gospodarske diplomacije (ekonomskega svetovalca) na razpolago slovenskim podjetjem pri vstopu in širitvi poslovnih aktivnosti na hrvaškem trgu ter privabljanju naložb v Slovenijo. Veseli bomo, če vam bomo z našimi storitvami ali nasveti lahko pomagali k še uspešnejšemu poslovanju.
 

 

Lokacija in kontaktni podatki

Veleposlaništvo Republike Slovenije Zagreb
Ekonomski svetovalec: mag. Dušan Pšeničnik

Alagovićeva 30, 10000 Zagreb, Hrvaška

T: 00 385 1 63 11 000
F: 00 385 1 61 77 236
E: dusan.psenicnik@gov.si
 Posodobljeno: 9.3.2020