Indija

Poslovni obisk Indije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Indiji

 
v letu 2024  
1. januar novo leto
26. januar dan republike
15. avgust dan neodvisnosti
2. oktober rojstni dan Mahatma Gandhi
25. december Božič


Poleg teh glavnih praznikov praznujejo v Indiji tudi večje hindujske, muslimanske, krščanske in druge verske praznike.


Vir: EIU

 

Priporočena dnevnica

 

Celotna dnevnica za Indijo (nad 14 do 24 ur) od 1.1.2021 znaša 50 USD, nad 8 do 14 ur pa 37,50 USD (druge države). 

Dnevnice za Indijo – druge države (Datum veljave od 1.1.2021)
 
Valuta
nad 14 - 24 ur nad 8 - 14 ur Nad
6 - 8 ur
Celotna Brezplačni zajtrk
(-10%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-45%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
Celotna Brezplačni zajtrk
(-15%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-55%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
USD 50,00  45,00 27,50 10,00 37,50 31,88 16,88 7,50 12,50

 
Vir: racunovodstvo.net 
 

Lokalni čas in delovni čas  

Lokalni čas

Indija ima en časovni pas, oziroma 5 ur in pol pred časom GMT. Je 4,5 ur pred Slovenijo v zimskem času, oziroma 3,5 ur v poletnem času.
 

Delovni čas

Delovni teden v Indiji je od ponedeljka do petka, od 9.30 do 17.30, v soboto pa imajo polovični delovni čas. V nekaterih velikih mestih, kot je Mumbaj, podjetja v izogib prometni gneči, začnejo delati prej. Odmor za kosilo traja 30 minut in je običajno med 13.00. in 14.00.

Delovni čas bank je od 10.00 do 16.00 ob delavnikih in ob sobotah od 10.00 do 12.00. Nekatere državne in nacionalizirane banke so odprte tudi v sobotah. V večjih mestih nekatere banke ponujajo 24-urne bančne storitve.

Večina praznikov v Indiji, razen nekaj državnih praznikov, je regionalne narave. Organizacije centralne vlade, ki vključujejo urade za javne službe, industrijske, komercialne in trgovske ustanove, imajo približno 16 praznikov kot kombinacijo nacionalnih in državnih praznikov. Indija praznuje 3 državne praznike na določene datume v letu. Poleg tega vsaka država vsako leto izda 14 obveznih praznikov na podlagi lokalnih festivalov ter prevladujoče verske in jezikovne demografije. Pred načrtovanjem poslovnih srečanj je zato potrebno preveriti regionalne ali državne počitnice prek lokalnih kontaktov.
 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.
 
 

Valuta

Uradna valuta v Indiji je indijska rupija (INR). Vrednost INR glede na EUR je na voljo na spletni povezavi Pretvornik valut.
 
Druge valute niso splošno sprejete. V večini velikih mest so pooblaščene menjalnice, valute pa zamenjujejo tudi v bankah.
 
Bankomati so široko dostopni, vendar vsi ne sprejemajo mednarodnih debetnih in kreditnih kartic. V trgovinah, restavracijah in hotelih sprejemajo kreditne in debetne kartice Visa, MasterCard in American Express. Številni prodajalci in podjetja ne morejo obdelati plačil z mednarodnimi karticami. Tudi transakcije s taksiji, tržnicami in majhnimi uličnimi trgovinami pogosto zahtevajo gotovino.
 
Pogosto se v Indiji uporabljajo tudi digitalnega plačila, kot so Google Pay, Paytm in PayPal, vendar pogosto zahtevajo lokalne telefonske številke ali lokalne bančne račune.


Električna napetost in telekomunikacije 

V Indiji delujejo štirje glavni operaterji mobilne telefonije; Reliance Jio, Airtel, Vodafone Idea in državni BSNL/MTNL. Nakup indijske kartice SIM pomaga prihraniti stroške gostovanja. Indija ima najcenejše mobilne podatke na svetu, s povprečno ceno 0,68 USD za 1 GB, v primerjavi s svetovnim povprečjem 4,21 USD. V Indiji je možno kupiti tudi telefon za lokalno uporabo.

Kartico SIM je možno kupiti na letališču ali pri pooblaščenem prodajalcu.

Uporaba satelitskih telefonov je nezakonita brez predhodnega soglasja Ministrstva za telekomunikacije (DoT).
 
V večini indijskih hotelov in kavarn je na voljo brezplačna Wi-Fi povezava.
 
Napetost v Indiji je 230 voltov, vtiči pa so tipa C, D in M. Električna energija je v Indiji lahko nezanesljiva, izpadi pa so pogosti tudi v hotelih in nakupovalnih središčih.
 

Poslovni običaji

Indija je raznolika država, ki ima več držav, jezikov in kulturnih skupin. Posledično so v Indiji tudi različne poslovne navade.

Osebni odnosi so za Indijce zelo pomembni. Vzpostavitev dobrih odnosov, osebni ugled in izkazovanje dobre volje, je bistvenega pomena za vzpostavljanje stikov in krepitev odnosov v Indiji.

V Indiji točnost ni na prvem mestu. Indijci na sestanke pogosto zamudijo, možne pa so tudi odpovedi v zadnjem trenutku. Zato je potrebna velika prilagodljivost.

Ob srečanju je stisk roke tipičen pozdrav, čeprav nekateri Indijci uporabljajo pozdrav namaste, ki vključuje stiskanje dlani skupaj s prsti, usmerjenimi navzgor. Pozdrav spremlja rahel priklon. Tak pozdrav je še posebej v veljavi v času pandemije.

Pogovor na začetku poslovnega srečanja je običajen in lahko vključuje vprašanja o družini ali celo o plači.

Pri skupnih obrokih se je potrebno vnaprej pozanimati o prehranskih preferencah, saj mnogi hindujci, ki tvorijo večino indijskega prebivalstva, ne uživajo govejega mesa, muslimani ne jedo svinjine, številni Indijci drugih religij pa so vegetarijanci.

Ritual vizitk v Indiji ni tako formalen kot v drugih državah. Poslovne vizitke so lahko v angleščini in jih ni potrebno tiskati v lokalnih jezikih. 
 

Jezik 

Indija ima 15 uradnih jezikov, med njimi so hindujski, bengalski, tamilski in angleški.

Večina poslovnežev tekoče govori angleško, čeprav so med njimi tudi taki, ki govorijo le malo, ali pa sploh ne razumejo angleško. Potrpežljivost, smisel za humor ter počasno in jasno izražanje, pogosto pomaga premostiti komunikacijsko vrzel.


Posodobljeno: februar 2024.


Poglejte si tudi: