Indija

Poslovni obisk Indije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Indiji

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
13. januar Lohri
14. januar
Pongal in Makar Sankranti
26. januar dan republike
16.  februar Vasant Panchami
19. februar Shivaji Jayanti
26. februar Hazarat Ali
27. februar guru Ravidas Jayanti
8. marec Maharishi Dayanand Saraswati Jayanti
11. marec Maha Shivaratri/Shivaratri
28. marec Holika Dahana
29. marec Holi
2. april veliki petek
4. april velika noč
13. april Chaitra Sukhladi
14. april Vaisakhi in Mesadi
15. april Bahag Bihu/Vaisakhadi
21. april Rama Navami
25. april Mahavir Jayanti
7. maj Jamat Ul-Vida
9. maj Rabindranath
14. maj Ramzan Id/Eid-ul-Fitar
26. maj Buddha Purnima/Vesak
12. julij Rath Yatra
21. julij Bakr Id/Eid ul-Adha
15. avgust dan neodvisnosti
16. avgust perzijsko novo leto
19. avgust muharram/ashura
21. avgust Onam
22. avgust Raksha Bandhan (Rakhi)
30. avgust Janmashtami (Smarta)
10. september Ganesh Chaturthi/Vinayaka Chaturthi
2. oktober Mahatma Gandhi Jayanti
12. oktober Maha Saptami
13. oktober Maha Ashtami
14. oktober Maha Navami
15. oktober Dussehra
19. oktober Milad un-Nabi/Id-e-Milad
20. oktober
Maharishi Valmiki Jayanti
24. oktober Karaka Chaturthi (Karva Chauth)
4. november Naraka Chaturdasi in Diwali/Deepavali
5. november Govardhan Puja
6. november Bhai Duj
10. november Chhat Puja (Pratihar Sashthi/Surya Sashthi)
19. november guru Nanak Jayanti
24. november guru Tegh Bahadur
24. december božični večer
25. december božič


Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

V Indiji je električna napetost med 230 in 240 volti. Oskrba z elektriko je vseindijski problem. Število prebivalstva in potrebe industrije rasteta nesorazmerno s ponudbo dobaviteljev električne energije, zato prihaja do električnih mrkov.

Največje probleme pri oskrbi z električno energijo imajo zvezne države Goa, Kerala, Rajastan in Tamil Nadu. Bolj industrijske države, kot so Delhi ali Punjab, imajo na račun teh, depriviligiranih držav, bolj urejeno oskrbo, četudi do mrkov vseeno prihaja, le ne tako pogosto.

Lahko se vam zgodi, da boste zaradi električnega mrka za nekaj dni obtičali v kakšnem manjšem mestu, ker vam npr. na železniški postaji ne bodo mogli izdati vozovnice.

 

Poslovni običaji

Poslovni uspeh v Indiji je odvisen predvsem od razumevanja in sprejemanja nenapisanih lokalnih pravil. Poslovnež, ki v celoti upošteva sporočilnost kretenj, mimike in ostalih neverbalnih znakov, tako izraža spoštovanje do indijskega poslovnega partnerja ter do njegove kulture nasploh. Priporočljivo je poznati vsaj nekatera indijska prepričanja. Indijci tako menijo, da se morate nemudoma opravičiti osebi, če se jo s čevlji po nesreči dotaknete. Žuganje s prstom in mahanje z roko je lahko žaljivo, stanje z rokami v bokih pa velja za agresivno pozo. Žvižganje je nevljudno in žaljivo, pomeniti pa utegne celo seksualno ponudbo.

Oblačilna kultura v indijskem poslovnem svetu je velikega pomena. Od moških se pričakuje, da bodo nosili poslovno obleko in kravato, le poleti lahko slečejo suknjič in kravato. Za ženske je priporočljiva konzervativnejša obleka ali hlačni kostim. V prostem času so moškim dovoljene majice s kratkimi rokavi in dolge hlače (kratke hlače so dovoljene le pri športu), v tradicionalnejših okoljih je za ženske priporočljivo, da si zakrijejo ramena, prsi, hrbet in kolena.

Indijci daril ne odpirajo vpričo obdarovalca. Ob tem je zelo pomembna barva darilnega papirja, saj so rumena, rdeča in zelena barva barve sreče, izogibati pa se je treba beli in črni barvi.

Indijci so po naravi precej nezaupljivi ljudje. Njihovo zaupanje si bo tuj poslovnež priboril stežka in šele po dolgotrajnem sodelovanju z njimi.

Najbolj primerna zadeva za otoplitev odnosov je darilo, ki ga prinesete od doma. Darilo naj bo namenjeno ženi ali otrokom poslovnega partnerja, ne pa njim samim. Sprejemljiva darila so rože, čokolada, parfumi, porcelan, kristal, manjši elektronski izdelki.

Kar se tiče poslovnih večerij, je običaj, da pustite gostitelju, da plača. Med večerjo ne naročajte alkohola, počakajte, da ga naroči gostitelj. Indijci namreč (predvsem na jugu, v zveznih državah kot so Tamil Nadu, Kerala itd.) niso ljubitelji alkohola. Mnogi ne uživajo mesa, vključno z ribami ali hrane živalskega izvora. Krava je sveta žival, zato ne naročajte govedine.

Če vas povabijo k sebi domov, bodite pozorni na običaje gostitelja. Mnogi Indijci so doma in tudi v poslovnih prostorih bosi.

Hindujski kastni sistem načeloma ne vpliva na poslovno sodelovanje med indijskimi in tujimi podjetji, je pa dobro, da poznate posamezne kaste. Ni neobičajno, da se pripadniki višjih kast do nižjih obnašajo superiorno, včasih celo poniževalno. Indijci se vedno zavedajo družbenega statusa, v družini, med prijatelji, s tujci, tudi v poslovnih odnosih, zato je priporočljivo, da poskušate dogovoriti poslovni sestanek na čim višjem / odločevalnem  nivoju.

Pri poslovnem srečanju bodite pozorni, da moške sogovornike pozdravite z rahlim stiskom roke. Rokovanje z žensko je kulturno občutljivo, zatorej bodite pozorni, če vam sama ponudi roko ali ne. Alternativa rokovanju je pozdrav miru, "namaste".

Poslovne vizitke izmenjajte ob začetku poslovnega srečanja. Izraz spoštovanja in samozavesti je, da poslovno vizitko izročite z desno ali z obema rokama, z napisom proti sogovorniku. S seboj prinesite dovoljšno zalogo poslovnih vizitk, saj je na sestanku običajno prisotno več sogovornikov.

Indijske sogovornike naslavljajte z nazivom, ki označuje njihov status, kot "profesor", "doktor" ali gospod / gospa / gospodična, čemur sledi priimek. Izhod v sili je lahko naslavljanje s "Sir" ali "Madame".

Ponujenega čaja ali kave ne zavrnite.

Običajno je, da se poslovno srečanje začne s "kramljanjem" in šele nato preide na posel. V kolikor s potekom poslovnega razgovora niste zadovoljni, tega ne izrazite z nejevoljo, temveč vljudno, z nasmehom, ponovno jasneje formulirajte svoja pričakovanja ali stališča. Zaradi vljudnosti s strani Indijcev ne boste nikoli dobili direktnega negativnega odgovora. Pripravite se, da bo do zaključka dogovora ali posla potrebno več obiskov. Poslovanje v Indiji je počasno in težko, a bodite vztrajni.

Ni neobičajno, da se indijski sogovornik na sestanku ne pojavi. Bodite pripravljeni, da sestanek ponovno dogovorite. Kljub indijski prožnosti do točnosti pa priporočamo, da se sami držite dogovorjenega termina. To velja tudi za prezgodnje prihajanje, ki je lahko nerodno, če se sestanek odvija v poslovnih prostorih indijskega sogovornika.

Dodatne informacije: eDiplomat

 

Jezik

Indijska ustava priznava 22 jezikov, ki se govorijo po državi. Hindi je uradni jezik, angleščina je v splošni rabi.