Severna Makedonija

Prodaja v Severno Makedonijo

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Zaradi nizkih prihodkov in slabe gospodarske situacije v državi so makedonski potrošniki cenovno občutljivi. Trgovci na drobno ponujajo številne popuste in pogoste promocijske ponudbe. Trgovci z trajnejšimi dobrinami pa sodelujejo z bankami, da bi ponudili ugodne kreditne sheme.

Stroški za prehrano predstavljajo pomemben delež izdatkov makedonskih gospodinjstev. Ti znašajo povprečno 40,7 %, oziroma 77,1 % med najrevnejšimi in 22,2 % med najbogatejšimi.
 

Tržne poti, distribucija

V Severni Makedoniji večino potrošnega blaga uvažajo distributerji, ki potem prodajajo trgovcem na drobno. Nekaj trgovcev na drobno uvaža blago neposredno za prodajo v lastnih prodajalnah. V makedonskem maloprodajnem sektorju prevladujejo majhne trgovine. Nekaj je tudi nakupovalnih središč, vključno s trgovskim centrom Skopje City, ki je bil odprt leta 2012.

Na trgu sta prisotni dve veliki tuji trgovski verigi. Vero, ki je del grške skupine Veropoulos in ima na trgu 11 trgovin, ter turški Ramstore, ki dobavlja telekomunikacijske izdelke in ima v državi več kot 40 prodajnih mest. Pomembnejša lokalna trgovca z živili sta Tinex in Kam Market.
Čeprav je država majhna, je maloprodajni trg zelo razdrobljen. Na njem deluje veliko neodvisnih prodajalcev, majhnih trgovin in stojnic, supermarketov in uličnih prodajalcev. V večjih mestih se hitro širijo specializirane prodajalne.

Obseg spletne maloprodaje je v Severni Makedoniji nizek. Malo je tako spletnih trgovcev kot spletnih nakupovalcev. Za razvoj spletne maloprodaje obstajajo številne ovire, kot so pomanjkanje kupne moči, nerazviti finančni sistemi ter pravni in zakonodajni okvir, ki ni popolnoma posodobljen. Poleg tega lokalni potrošniki niso računalniško pismeni in jim primanjkuje znanja o elektronskem poslovanju. Plačilni sistemi so zastareli, zlasti ko gre za mobilno trgovanje.

Spletne transakcije iz Severne Makedonije so bile blokirane ali omejene s strani več mednarodnih spletnih trgovin, vključno s ponudnikoma Amazon in e-Bay, kar preprečuje mednarodno poslovanje. Nekatere izmed najbolj priljubljenih domačih spletnih trgovin so grouper.mk, anhoch.com in setec.mk, medtem ko je najbolj priljubljena tuja spletna stran AliExpress. V prvi polovici leta 2018 je makedonska spletna maloprodaja dosegla vrednost 63 mio EUR, kar je 20 % medletno povečanje. Večina spletnih nakupov v vrednosti 41 mio EUR je bila opravljena preko tujih spletnih trgovin, 22 mio EUR pa so Makedonci potrošili preko lokalnih spletnih strani.
 
Največji trgovci na drobno po prihodkih: 
 
Podjetje Prihodki v mio EUR (2017)
Kam D.O.O. 94,90
Tineks-Mt D.O.O.E.L. 85,96
Veropulos D.O.O.E.L. 65,96
Apteka Zegin Farm Skopje 48,02
Stokomak D.O.O. 48,01
Setek - Se Od Tehnika D.O.O.E.L. 29,01
Adrijus D.O.O. 21,04
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

V Severni Makedoniji se uporabljajo standardni mednarodni načini plačila. Na začetku poslovanja se najpogosteje uporablja avansno plačilo. Plačila na odprt račun se običajno uporabljajo pri dolgoletnem sodelovanju z znanimi strankami. Običajni plačilni roki so od 30 do 90 dni. V uporabi so tudi menice ali akreditivi. 

Plačilna disciplina je slaba, proces izterjave dolga pa dolgotrajen, drag in zapleten.
 
Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport

Svetovni gospodarski forum (WEF) uvršča Severno Makedonijo na 89. mesto z vidika razvitosti infrastrukture in logističnih storitevNajveč transporta v Severni Makedoniji se odvija po cestah in železnicah. Država se nahaja v središču Balkanskega polotoka na stičišču več cestnih in železniških povezav. Severno Makedonijo prečkata dva panevropska prometna koridorja; koridor 8 (vzhod-zahod) in koridor 10 (sever-jug). Večina glavnih avtocest je v dobrem stanju, vendar so številne sekundarne mestne in podeželske ceste slabo vzdrževane in slabo osvetljene.

Severna Makedonija ima dve letališči, v Skopju in Ohridu. Obe letališči pogodbeno upravlja turško podjetje TAV. Več tujih letalskih družb (Adria Airways, Air Serbia, Austrian Airlines, Croatia Airlines, FlyDubai, Pegasus, Swiss Air, Turkish Airlines, Wizz Air in Qatar Airways) ima direktne lete na glavno makedonsko letališče v Skopju.

Makedonska vlada je v začetku leta 2019 sprejela Nacionalno prometno strategijo 2030, ki vključuje okoli 100 infrastrukturnih projektov v vrednosti 4,2 mlrd EUR. Med njimi so dokončanje avtoceste Kičevo-Ohrid in izgradnja še treh novih avtocestnih odsekov, ter izgradnja železniške proge od glavnega mesta do mednarodnega letališča Skopje.

Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 
 
Posodobljeno februar 2019.