Severna Makedonija

Prodaja v Severno Makedonijo

 
Kako prodajati v Severno Makedonijo?
 
Predstavljamo vsebine:
Gospodarska politika vlade
Trendi obnašanja kupcev in kupna moč
Tržne poti, distribucija
Spletna prodaja v Severni Makedoniji
Javna naročila
Sejmi 
Plačevanje
Transport in logistika
Poslovni imeniki in koristne povezave
 
 

Gospodarska politika vlade

Politično okolje v države je nestabilno. Februarja 2023 je vladajoča Socialdemokratska zveza Makedonije (SDSM) preoblikovala svojo vlado in vanjo vključila stranko Zavezništvo za Albance, s čimer je povečala svojo parlamentarno večino.

EU je imela svojo prvo medvladno konferenco s Severno Makedonijo julija 2022 v Bruslju, kar je pomenilo prvi korak države k začetku pristopnih pogajanj z EU.

Gospodarski učinki vojne v Ukrajini se bodo nadaljevali vse leto 2023. Šibko zaupanje zaradi politične negotovosti in visoke ravni inflacije bosta glavni oviri rasti.
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Zaradi nizkih prihodkov in slabe gospodarske situacije v državi so makedonski potrošniki cenovno občutljivi. Trgovci na drobno ponujajo številne popuste in pogoste promocijske ponudbe. Trgovci s trajnejšimi dobrinami pa sodelujejo z bankami, da bi ponudili ugodne kreditne sheme.

Stroški za prehrano predstavljajo pomemben delež izdatkov makedonskih gospodinjstev. 
 

Tržne poti, distribucija

V maloprodajnem sektorju Severne Makedonije prevladujejo majhne trgovine, ki ustvarijo več kot 50 % celotne maloprodajne vrednosti.
 
V državi je nekaj nakupovalnih centrov, vključno s centrom Skopje City Mall, ki je bil odprt leta 2012, in East Gate Mall, ki je bil odprt leta 2021.
 
Na trgu sta prisotni dve veliki tuji verigi supermarketov. To sta Vero, ki je del grške skupine Veropoulos in turški Ramstore.
 
Grški Veropoulos širi svojo prisotnost v Severni Makedoniji in načrtuje otvoritev novih supermarketov Vero ter trgovin z igračami in izdelki za dom Jumbo. Veropoulos je na makedonskem trgu prisoten že 25 let in trenutno zaposluje okoli 1.000 ljudi. Družba upravlja več kot 23 trgovin, vključno s hipermarketi Vero in Super Vero ter trgovinami Jumbo v Severni Makedoniji in Srbiji.
 
Nemška veriga supermarketov Lidl je prav tako v procesu vzpostavljanja poslovanja v državi. Družba je 3. avgusta 2023 napovedala začetek gradnje supermarketa v mestu Bitola na jugu Severne Makedonije. Lidlovi načrti za širitev v Severno Makedonijo so se začeli sredi februarja 2021, ko je podjetje registriralo novo podjetje v državi. Zaključek del je predviden 3. avgusta 2024, izvedlo pa jih bo lokalno gradbeno podjetje Fabrika Karpos.

Nemška veriga DM drogerie markt je januarja 2023 odprla že svojo 23. trgovino v Severni Makedoniji. V letu 2022 je dm obeležil 10. leto delovanja na trgu Severne Makedonije. Trenutno je družba prisotna v 10 mestih Severne Makedonije.
 
Na makedonskem trgu je prisotnih tudi nekaj lokalnih trgovcev z živili, kot so Tinex, Kam Market in Kipper Market.
 
Vojna v Ukrajini je imela v letu 2022 negativen vpliv na makedonski maloprodajni sektor. Posledična energetska kriza je povzročila močno naraščajočo inflacijo in zmanjšanje obsega prodaje. Poleg tega je prišlo tudi do rahlega splošnega zmanjšanja števila trgovin z živili.
 

Največji trgovci na drobno v Severni Makedoniji  

 • Kam D.O.O.
 • Tineks-Mt D.O.O.E.L.
 • Stokomak D.O.O.
 • Veropulos D.O.O.E.L.
 • Kipper Market D.O.O.
 • Kit-Go D.O.O.E.L. 
 • Ramstore Makedonija D.O.O.
 • Grandprom - Zur D.O.O.E.L.
 

Spletna prodaja v Severni Makedoniji

Trg e-trgovine v Severni Makedoniji se širi, vendar ostaja majhen, glede na lokalne spletne ponudnike in potrošnike, ki nakupujejo prek spleta.
 
Po ocenah ecommerceDB, naj bi se spletna prodaja v Severni Makedoniji v letu 2023 povečala za 11,7 % in dosegla vrednost 372,7 mio EUR.
 
Večina spletne prodaje predstavljajo nakupi na spletni prodajni platformi AliExpress in na drugih tujih spletnih mestih, zlasti iz Združenega kraljestva, Luksemburga, Madžarske, ZDA in Irske. Makedonci opravijo približno 80 % spletnih nakupov preko tujih spletnih mest.
 
Potrošniki so cenovno občutljivi in cena je pogosto odločilni dejavnik pri odločitvah o nakupu.
 
V obdobju 2023-2027 naj bi spletna prodaja rasla po približno 11 % povprečni letni stopnji ter v letu 2027 dosegla vrednost 580,15 mio EUR.
 
Hrana in osebna nega je največji segment in predstavlja 26,5 % prihodkov makedonskega e-trgovine. Sledijo elektronika in mediji s 26,1 %, pohištvo in naprave z 19,0 %, moda z 18,7 % ter igrače in DIY izdelki s preostalimi 9,7 %.
 

Največji spletni ponudniki v Severni Makedoniji 

 • Setek Se od Tehnika dooel
 • Anhoch
 • Neptun Mekedonija d.o.o. 
 • Ali Express
 • Grouper
              
Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

V Severni Makedoniji se uporabljajo standardni mednarodni načini plačila. Na začetku poslovanja se najpogosteje uporablja avansno plačilo. Plačila na odprt račun se običajno uporabljajo pri dolgoletnem sodelovanju z znanimi strankami.

Običajni plačilni roki so od 30 do 90 dni. V uporabi so tudi menice ali akreditivi. 

Plačilna disciplina je slaba, proces izterjave dolga pa dolgotrajen, drag in zapleten.
 

Več: Plačilni promet – izvozno okno 
 

Transport in logistika

Največ transporta v Severni Makedoniji se odvija po cestah in železnicah. Država se nahaja v središču Balkanskega polotoka na stičišču več cestnih in železniških povezav. Severno Makedonijo prečkata 2 panevropska prometna koridorja; koridor 8 (vzhod-zahod) in koridor 10 (sever-jug). Večina glavnih avtocest je v dobrem stanju, vendar so številne sekundarne mestne in podeželske ceste slabo vzdrževane in slabo osvetljene.

Severna Makedonija ima 2 letališči, v Skopju in Ohridu. Obe letališči pogodbeno upravlja turško podjetje TAV. Več tujih letalskih družb ima direktne lete na glavno makedonsko letališče v Skopju.

Makedonska vlada je v začetku leta 2019 sprejela Nacionalno prometno strategijo 2030, ki vključuje okoli 100 infrastrukturnih projektov v vrednosti 4,2 mlrd EUR. Med njimi so dokončanje avtoceste Kičevo-Ohrid in izgradnja še treh novih avtocestnih odsekov, ter izgradnja železniške proge od glavnega mesta do mednarodnega letališča Skopje.

Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:

 

Viri: Factiva, EIU, Mordor Intelligence, ecommerceDB
 

Posodobljeno avgust 2023.Poglejte si tudi: