Turčija

Poslovni obisk Turčije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Turčiji

 
v letu 2021
 
 
1. januar novo leto
23. april dan suverenosti in otrok
1. maj praznik dela in solidarnosti
13., 14., 15. maj ramazanski bajram
19. maj dan spomina na Atatürka
19. maj dan mladih in športa
15. julij dan demokracije in narodne enotnosti
20. julij kurban bajram, praznik žrtvovanja
21., 22., 23. julij kurban bajram (dela prosti dnevi)
30. avgust dan zmage
28. oktober dan republike


Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 36 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

230 voltov, 50Hz
Zaradi pospešene industrializacije in rasti prebivalstva v mestih se obstoječe energetske kapacitete bližajo meji zmogljivosti, zato so možni občasni izklopi elektrike.

 

Poslovni običaji

Oblačila
Glede oblačenja za poslovneže ni drugačnih pravil kot drugod po Evropi (obleka, kravata, srajca). Zaradi tamkajšnje klime je srajca lahko s kratkimi rokavi. Za ženske v večjih mestnih središčih, kot so Istanbul, Ankara, Izmir, in turističnih krajih ni omejitev glede oblačenja, kljub temu se morajo ženske, ki potujejo izven teh območij, predvsem na jugo-vzhodni regiji, obleči bolj zastrto (srajce z dolgimi rokavi, dolga krila in obleke).

Napoved obiska
Zaradi tradicionalne turške gostoljubnosti vas bo vodstveno osebje sprejelo tudi brez predhodnega dogovora, čeprav je bolje obisk napovedati, vsaj kakšno uro prej. Turki komunicirajo raje neposredno, tako da je priporočljivo klicati in ne pisati. Turška pisma so ponavadi naslovljena z imenom glavne ulice, nato z imenom manjše ulice in nato s številko zgradbe.

Vsakemu obiskovalcu takoj ponudijo kavo ali čaj, kar je neolikano zavrniti. Kavo ponudijo brez sladkorja 'sade' ali 'orta' z malo sladkorja. Medosebni odnosi pomenijo zelo veliko, tako da obiskovalci ne smejo takoj preiti na posel, brez uvodnega klepeta o vremenu, športu... Turki so po naravi zelo prijazni, odprti in gostoljubni.

Poslovna darila
Podarjanje slovenskega vina ali drugih alkoholnih pijač je primerno le, če vemo, da oseba nima odklonilnega stališča do alkohola zaradi verskih načel. Vedno pa so dobrodošla simbolična darila majhne vrednosti npr. bombonjere, knjige z lepimi slikami o Sloveniji itd. Turki so zelo gostoljubni in pogosto pripravijo priložnostna darilca. Radi dajejo plakete ali spominske krožnike z imenom gosta.

Govorica telesa
Turki odgovorijo pritrdilno s prikimavanjem z glavo in zavrnejo tako, da dvignejo glavo in jo potisnejo vznak. Majanje z glavo z leve v desno ne pomeni "ne", ampak "ne razumem". Dvig desne roke na srce pomeni hvala, včasih ga spremlja še rahel nagib glave.

Odnos do žensk
Še vedno obstaja kontrast med tradicionalno patriarhalno vzhodno družbo in zahodno družbo. V primeru, da potuje v Turčijo ženska sama, je v izogib možnim neprijetnostim bolje, še posebej v manj urbanih delih države, da se drži pravil oblačenja in vedenja za turške ženske (npr. na avtobusu naj ne seda na zadnje sedeže, v taksiju ne zraven voznika itd.) ter se vzdrži pitja alkohola.

 

Jezik

V Turčiji boste naredili zelo dober vtis, če boste znali vsaj nekaj osnovnih turških izrazov ter osnovna dejstva o turški zgodovini ter o Turčiji kot državi. S tem boste pustili vtis, da ne iščete samo enkratnega posla, ampak želite dolgoročno sodelovanje. Nekaj osnovnih pogovornih fraz ter koristnih poslovnih izrazov se lahko naučite na www.dict.com.