5 držav z najvišjimi plačami in najboljšo kakovostjo življenja

četrtek, 13. julij 2023


Predvsem mladi vse pogosteje iščejo zaslužek in boljše karierne priložnosti v drugih državah. Pri tem je delovno okolje eden ključnih dejavnikov odločitve.

Vodilni španski portal za ponudbe zaposlitev, Infojobs, je objavil lestvico 5 držav, ki imajo najboljše pogoje za delo, pri čemer so upoštevane tako plače, kot kakovost življenja.

Te države so Švica, Nemčija, Irska, Švedska in ZAE, ki pa ponujajo tudi številne poslovne priložnosti za tuja podjetja. 

 

Švica

Priložnosti za posameznike

Po podatkih Infojobs približno 70 % priseljencev v Švici pravi, da se jim je po selitvi v Švico razmerje med poklicnim in zasebnim življenjem močno izboljšalo.

Švica ponuja dobro zdravstveno oskrbo, varnost, zaupanje in dobre zaslužke. 

Po poročilu švicarskega zveznega statističnega urada (marec 2022) ima Švica s povprečnim mesečnim bruto dohodkom 6.555 CHF (6.524 EUR) eno izmed najvišjih povprečnih plač na svetu.

Mnogi državljani, tudi na podeželju, zaračunavajo storitve dela skoraj dvakrat višje od svetovnega povprečja.

Švica je tudi dom številnih velikih multinacionalk, saj vlada ponuja različne ugodnosti.
 

Poslovne priložnosti za podjetja

Švica je zanimiva in privlačna država tudi za tuja podjetja, saj ponuja stabilno politično in ekonomsko okolje, ima privlačno davčno ureditev za pravne osebe, kvalificirano delovno silo, učinkovit kapitalski trg ter visokokakovostno prometno, digitalno in raziskovalno infrastrukturo.

Najboljšo možnost za vstop na švicarski trg imajo predvsem izdelki z napredno tehnologijo.

Velik potencial pa ima Švica tudi za partnerstva na področjih biotehnologije, farmacije, nanotehnologije in obnovljive energije.


Več o gospodarstvu ter možnostih vstopa na švicarski trg je na voljo na tej povezavi. 

Nemčija

Priložnosti za posameznike 

Kljub temu, da je uradni jezik v državi nemščina, je ta država postala ena izmed najbolj priljubljenih destinacij pri iskanju zaposlitve v tujini.

Nemčija izstopa po velikem številu zaposlitvenih priložnosti, rasti poslovanja in bogati kulturni ponudbi.

Mesta, kot so Heidelberg, Hamburg in Wurzburg, veljajo za najboljše destinacije, saj ponujajo trden in zanimiv trg dela, ki ga med drugim krepijo infrastruktura, okolje, zdravstvo in storitve.
 

Poslovne priložnosti za podjetja

Nemčija ima visoko raven produktivnosti, visoko usposobljeno delovno silo, kakovosten inženiring in dobro infrastrukturo. Poslovne priložnosti lahko podjetja najdejo v številnih sektorjih:
 • Država usmerja naložbe v zdravstveno infrastrukturo, prometno omrežje in digitalizacijo.
 • Prednost daje e-javnim storitvam, digitalizaciji podjetij, avtomobilskim inovacijam in digitalnim spretnostim delovne sile.
 • Nadaljuje se tudi prizadevanje za industrijo 4.0, ki se osredotoča na nadgradnjo proizvodnje z avtomatizacijo in povezanimi sistemi.
Največ možnosti za vstop na nemški trg imajo podjetja, ki ponujajo inovativne izdelke visoke kakovosti. 

Več o gospodarstvu ter možnostih vstopa na nemški trg je na voljo na tej povezavi.

 

Švedska

Priložnosti za posameznike

Švedska ima največje prednosti na področju zaposlovanja, izobraževanja, zdravstva, kakovosti okolja, družbenih odnosov, državljanske udeležbe, varnosti in zadovoljstva z življenjem. Na teh področjih dosega višje standarde kot druge države.

Čeprav so življenjski stroški na Švedskem visoki, pa so enako visoke tudi plače, zlasti na področjih, povezanih z raziskavami, zdravstvom in inženiringom.

Povprečna bruto mesečna plača na Švedskem je v začetku leta 2023 znašala 39.675 SEK ali približno 3.732,50 EUR.
 

Poslovne priložnosti za podjetja

 • Švedska je privlačna lokacija predvsem za podjetja, ki delujejo v visokotehnoloških sektorjih. 
 • Švedska ima dolgoletno tradicijo strokovnega znanja na področju proizvodnje in inženiringa, rudarstva, ladjedelništva in znanosti o življenju, zaradi česar je zelo dovzeten trg za nove napredne tehnologije.
 • Na trgu je veliko povpraševanje po novih tehnologijah, ki izboljšujejo produktivnost in povezljivost. To vključuje rešitve in storitve za digitalizacijo, ki znižujejo proizvodne stroške in izboljšujejo učinkovitost ter opremo in storitve v okviru varnosti/zaščite, vključno s kibernetsko varnostjo.
 Več o gospodarstvu ter možnostih vstopa na švedski trg je na voljo na tej povezavi. 

 

Irska

Priložnosti za posameznike

Na Irskem je približno 75 % ljudi, starih od 15 do 64 let, redno zaposlenih, v primerjavi s svetovnim povprečjem, ki znaša 66 %.

Gospodarska dinamika je povezana s tehnološkim napredkom, ki je na Irskem v razcvetu.

Posledično imajo številna večnacionalna tehnološka podjetja svoje evropske sedeže v Dublinu.

Največ priložnosti je v sektorjih tehnologije, financ, inženiringa in digitalnega trženja.
 

Poslovne priložnosti za podjetja

 • Zaradi urejenega poslovnega okolja, nizkih davkov ter dostopa do širšega trga EU so številne tuje globalne družbe ustanovile svoj sedež v državi.
 • Irska je eden najbogatejših trgov v Evropi. Potrošniška poraba je visoka in bo po napovedih rasla tudi v prihodnjih letih.
 • Močan dostop do interneta v gospodinjstvih (92 %) in uporaba pametnih telefonov (90 %) spodbujata dejavnost irske spletne maloprodaje. Številna podjetja so se usmerila k spletni prodaji in povečana digitalizacija ustvarja nove priložnosti za programsko opremo IKT, IOT ter digitalne rešitve in rešitve za avtomatizacijo.
 • Na irskem trgu je veliko poslovnih priložnosti za male in srednje velike izvoznike, in sicer v široki paleti izdelkov, tehnologij in storitev. Priložnosti so predvsem na področjih kibernetske varnosti, IKT/programske opreme, digitalnih storitev, IOT/AI, zelenih tehnologij, pametnih mest, pametne energije, obnovljivih virov, digitalnih zdravstvenih rešitev in varnostne tehnologije. Dolgoročno se pojavljajo obsežni projekti v sektorjih telekomunikacij, pristaniške infrastrukture, prometa, obnovljivih virov energije na morju in trajnostne tehnologije, saj Irska prehaja na gospodarstvo z ničelnimi emisijami. 
Več o gospodarstvu ter možnostih vstopa na irski trg je na voljo na tej povezavi.

 

Združeni arabski emirati

Priložnosti za posameznike 

V ZAE, kjer živi 80 % izseljencev, nudijo podjetja dobre delovne pogoje, visoke plače in različne zaposlitvene ugodnosti.

Posledično je trg dela raznolik ter ponuja priložnosti predvsem v gradbeništvu, informacijski tehnologiji, oblikovanju, transportu, trgovini, turizmu in v naftni industriji.
 

Poslovne priložnosti za podjetja

 • ZAE so ena najbogatejših držav v regiji in pomemben trg za poslovanje podjetij na Bližnjem vzhodu.
 • Privlačnost trga podpira tudi stabilno zakonodajno okolje za mednarodna podjetja. 
 • ZAE imajo visoko gostoto posameznikov z neto premoženjem nad 1 mio USD. 
 • Prebivalstvo s srednjimi dohodki (zlasti izseljenci z daljšim stažem) bo zaradi zadržanega povpraševanja po omejitvah pandemije, v prihodnje veliko trošilo za dolgoročne trajne dobrine, kot so avtomobili, pohištvo, elektronski aparati in luksuzni izdelki. 
 • Spremembe naložbene, civilne in državljanske zakonodaje bodo v prihodnjih letih pritegnile večje število premožnih tujcev, ki bodo prebivali in vlagali v ZAE. 
 

Viri: Factiva, CE NoticiasFinancierasm EIU, Fitch Solutions


 

Preberite še: 


Predstavitev države - Švica

Predstavitev države - Nemčija

Predstavitev države- Švedska

Predstavitev države - Irska

Predstavitev države - ZAE
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: