EU vzpostavlja nove mehanizme za preprečevanje pomanjkanja zdravil

četrtek, 26. oktober 2023
 

Evropska komisija je uvedla kratkoročne ukrepe za preprečevanje pomanjkanja zdravil

Evropska komisija je 24. oktobra uvedla nekaj kratkoročnih ukrepov za preprečevanje pomanjkanja zdravil to in prihodno zimo. Gre za začasne ukrepe, medtem ko ključne zakonodajne veje EU pripravljajo predlagano prenovo farmacevtskih pravil.

Po pandemiji Covid-19 in posledičnem pomanjkanju zdravil zaradi ozkih grl v dobavni verigi je Evropska komisija letos aprila predlagala prvo večjo reformo svojih farmacevtskih predpisov, pri tem pa upa, da bo ustvarila tesnejšo zdravstveno unijo.

Ključna kratkoročna poteza je vzpostavitev prostovoljnega mehanizma med državami članicami za preprečevanje pomanjkanja zdravil v EU to zimo.

Shema državam članicam omogoča, da drugim državam članicam označijo potrebe po določenem zdravilu, ki ga kritično primanjkuje na nacionalni ravni, tako da lahko navedejo razpoložljivost zalog, ki bi jih bilo mogoče prerazporediti.
Poleg tega želi Komisija pred zimo 2024–2025 vzpostaviti shemo skupnega nakupa antibiotikov in zdravil za nekatere bolezni dihal.

Evropska agencija za zdravila EMA, skupaj z državami članicami, prav tako počasi oži seznam kritičnih zdravil, po pozivih nekaterih držav članic, vključno z Belgijo, Francijo, Španijo in Nemčijo, naj izboljša zanesljivost oskrbe in pripravi Zakon o kritičnih zdravilih. Seznam bo dokončno oblikovan do konca leta.

Ko bo seznam kritičnih zdravil dokončen, bodo za vsako zdravilo pripravili oceno ranljivosti, nato pa se bodo pogovarjali z industrijo, da bi izboljšali rezultate. Vsi ukrepi s seznama bodo izvedeni do aprila prihodnje leto. Trenutno se pripravlja seznam za 100 do 350 zdravil.

V zadnjih desetletjih se je EU močno zanašala na Indijo in Kitajsko glede generičnih zdravil in ključnih sestavin, saj se je evropska proizvodnja zaradi visoke ravni onesnaženosti večinoma preselila v ti 2 državi.

EU bo v začetku leta 2024 ustanovila Zvezo kritičnih zdravil, različico zakona o kritičnih zdravilih, da bi razvila usklajevanje med Komisijo, industrijo, civilno družbo in nacionalnimi organi za seznam kritičnih zdravil.

EU namerava tudi preusmeriti nekaj proizvodnje, razširiti svoje vire ključnih sestavin, uskladiti kopičenje zalog in vzpostaviti nekaj vnaprej rezerviranih proizvodnih zmogljivosti za nujne primere, kot je bila na primer pandemija Covid-19. 
 

Pregled ostalega dogajanja v farmacevtski industriji 

 
  • Belgija začasno prepoveduje uporabo zdravila Ozempic družbe Novo Nordisk, kot zdravila za hujšanje. Belgijski minister za zdravje Franck Vandenbroucke je sporočil, da so zdravnikom že naročili, da morajo to zdravilo rezervirati za svoje bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2, vendar ta strategija do sedaj ni delovala.
         
 
  • V Avstriji je bilo hospitaliziranih več ljudi zaradi uporabe domnevno ponarejenih različic zdravila za sladkorno bolezen Ozempic podjetja Novo Nordisk. Bolniki, ki so uživali ponarejena zdravila, so utrpeli resne neželene učinke, kot sta hipoglikemija in epileptični napadi, saj je izdelek vseboval insulin namesto aktivne sestavine Ozempic semaglutida.
  • AstraZeneca je 24. oktobra sporočila, da je FDA, ameriška uprava za hrano in zdravila, sprejela v pregled vlogo družbe za novo cepivo proti gripi FluMist Quadrivalent. Če bo odobreno, bo to prvo cepivo proti gripi, ki si ga ljudje lahko sami dajejo v nos in pri tem ne potrebujejo zdravstvenih delavcev.
  • Več 10 ameriških zveznih držav toži Meta Platforms in njeno enoto Instagram ter ju obtožuje, da spodbujata krizo duševnega zdravja mladih s tem, da povzročata odvisnost od svojih platform družbenih medijev. V pritožbi, vloženi 24. oktobra, so generalni pravobranilci 33 zveznih držav, vključno s Kalifornijo in New Yorkom, navedli, da je Meta, ki upravlja tudi Facebook, večkrat zavajala javnost o nevarnostih svojih platform ter zavestno napeljevala majhne otroke in najstnike k uporabi družbenih omrežij, kar lahko povzroča zasvojenost.
  • Južna Koreja načrtuje množično cepljenje goveda po vsej državi, da bi zajezila izbruh bolezni grudaste kože, potem ko so prejšnji teden poročali o 29 primerih. Oblasti se pogovarjajo z domačimi in tujimi podjetji, da bi do konca tega meseca zagotovile 4 milijone odmerkov cepiva, kar je dovolj za cepljenje vseh krav v državi.
 
Viri: Factiva, Reuters

 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju farmacije 

Danski farmacevtski velikan Novo Nordisk vreden več kot Danska

Lansiranje zdravil za hujšanje je na evropskih trgih počasnejše od pričakovanjZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: