Številna odpuščanja v evropskih podjetjih

torek, 20. junij 2023

Zaradi visoke inflacije, ki je najvišja v tem desetletju, so številna evropska podjetja prisiljena k odpuščanju delavcev. V nadaljevanju so napovedi odpuščanj nekaterih evropskih podjetij po posameznih panogah.
 

Lesna industrija 

STORA ENSO, finska lesna družba, je 15. junija napovedala, da bo odpustila 1.150 delavcev, potem ko se je odločila zapreti nekatere obrate za proizvodnjo celuloze na Finskem, Poljskem, v Estoniji in na Nizozemskem. 
 

Avtomobilska industrija 

AUTOLIV, švedski proizvajalec zračnih blazin in varnostnih pasov, je 8. junija sporočil, da namerava odpustiti okoli 8.000 delavcev, kar predstavlja približno 11 % neposrednih in posrednih delovnih mest v podjetju.

Proizvajalec avtomobilov STELLANTIS se je februarja s sindikati dogovoril, da bo s prostovoljnimi odhodi iz podjetja v Italiji odpustil do 2.000 delavcev.

Švedska skupina VOLVO je marca sporočila, da bo prestrukturirala svojo evropsko proizvodnjo avtobusov, kar bo posledično povzročilo ukinitev 1.600 delovnih mest.

Proizvajalec avtomobilov VOLVO CAR je 4. maja napovedal 1.300 dodatnih odpuščanj na Švedskem, kar predstavlja 6 % delovne sile podjetja v državi. 
 

Živilska industrija in maloprodaja 

DELIVEROO, podjetje za dostavo hrane iz Združenega kraljestva, je 9. februarja sporočilo, da bo odpustilo 350 delavcev ali približno 9 % svoje delovne sile.

FIELMANN, nemški trgovec z očali, je 3. marca sporočil, da bo do leta 2025 ukinil na stotine delovnih mest v Nemčiji.

SAINSBURY'S, britanska veriga supermarketov, načrtuje konsolidacijo 5 obstoječih skladišč splošnega blaga Sainsbury's in Argos v 3, 2 skladišči pa namerava zapreti do leta 2026. Ta poteza bo vplivala na izgubo delovnih mest za 1.400 delavcev.

ZALANDO, nemški spletni modni trgovec, je 21. februarja sporočil, da bo odpustil na stotine delovnih mest v podjetju. 
 

Industrija in inženiring

BRITISH STEEL, podjetje v kitajski lasti, je 22. februarja sporočilo, da namerava odpustiti do 260 delavcev, saj načrtuje zapreti svoje koksarne v severni Angliji.

KONE, proizvajalec dvigal iz Finske, je 26. januarja sporočil, da bo zmanjšal število zaposlenih za 1.000, od tega 150 na Finskem.

SSAB, švedski proizvajalec jekla, je 16. junija sporočil, da bo zaradi šibkega povpraševanja v gradbenem sektorju odpustil 850 od svojih 4.700 zaposlenih na Finskem.
 

Kemična in farmacevtska industrija 

Nemška kemična družba BASF je 24. februarja sporočila, da bo odpustila 2.600 delavcev, da bi izboljšala konkurenčnost. Družbi zaradi visokih stroškov še naprej upada zaslužek.
 
Družba EVONIK, ki je nemški proizvajalec specialnih kemikalij, je 3. aprila sporočila, da bo odpustila 200 delavcev v okviru prestrukturiranja svoje enote za hrano za hišne živali.
 
Farmacevtska družba GRIFOLS iz Španije je 15. februarja sporočila, da bo odpustila približno 2.300 zaposlenih ali 8,5 % svoje globalne delovne sile, saj spreminja svojo strategijo, katere cilj je doseči letni prihranek okoli 400 mio EUR. 
 

IKT 

BT, največji britanski ponudnik širokopasovnih in mobilnih storitev, je 18. maja sporočil, da bo do konca tega desetletja zmanjšal svojo skupno delovno silo za do 55.000, saj se bo preoblikoval v vitko podjetje.

ERICSSON, proizvajalec telekomunikacijske opreme bo odpustil 8.500 zaposlenih po vsem svetu kot del svojega načrta za znižanje stroškov.

LOGITECH, proizvajalec tipkovnic, spletnih kamer in druge računalniške opreme, bo zaradi globalne reorganizacije odpustil približno 300 ljudi.

NOKIA, finski proizvajalec telekomunikacijske opreme, je 3. maja sporočil, da namerava na Finskem zmanjšati število zaposlenih za 208.

Družba PHILIPS iz Nizozemske, ki proizvaja medicinsko opremo, je 30. januarja sporočila, da bo odpustila 6.000 delavcev, zaradi velikega upada prodaje in množičnega odpoklica njenih respiratorjev.

SAP, nemško podjetje za programsko opremo, je 26. januarja sporočilo, da namerava odpustiti 3.000 delavcev ali 2,5 % svoje globalne delovne sile, da bi zmanjšalo stroške in se osredotočilo na svoje poslovanje v oblaku.

Družba TELECOM ITALIA namerava ukiniti kar 2.000 delovnih mest v Italiji s pomočjo prostovoljne sheme predčasnega upokojevanja.

VODAFONE, britanska telekomunikacijska družba, je 15. junija s sindikati dosegla dogovor o ukinitvi 1.003 delovnih mest v Italiji, da bi zmanjšala stroške. Maja je družba napovedala, da bo v prihodnjih 3 letih po vsem svetu ukinila 11.000 delovnih mest, saj je napovedala padec prostega denarnega toka za leto 2023 za 1,5 mlrd EUR.
 

Bančništvo  

DEUTSCHE BANK, ki je največja nemška banka, je 27. aprila sporočila, da bo odpustila 800 delavcev, da bi zmanjšala stroške za dodatnih 500 mio EUR v naslednjih nekaj letih. 

Britanska banka STANDARD CHARTERED je začela odpuščati zaposlene v svojih pisarnah v Londonu, Singapurju in Hongkongu. Odpustili bodo več kot 100 delavcev.

 Viri: Factiva, Reuters

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju IKT

Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav  
 
Globalni trendi na področju hrane in pijače
 
Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije
 
Globalni trendi na področju kemije in farmacije 

Globalni trendi na področju avtomobilske industrije
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: