Albanija

Poslovni obisk Albanije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

 
v letu 2020  
1. in 2. januar novo leto
14.  marec poletni dan
22. marec spomin na sultana Nouruza
12. april velikonočna nedelja
19. april pravoslavna velikonočna nedelja
1. maj praznik dela
24. maj eid al-fitr (konec ramadana)
31. julij kurban bajram (praznik žrtvovanja)
19. oktober dan matere Tereze
28. november dan neodvisnosti
29. november dan osvoboditve
8. december nacionalni dan mladih
25. december božič


Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 36 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

220 voltov, 50Hz

 

Poslovni običaji

Albanska koda poslovnega oblačenja je podobna evropski, vendar pa je v Albaniji opaziti veliko več živahnih barv, kot tudi manj formalnih poslovnih oblačil. Poslovni običaji so običajno manj striktni od evropskih. Poslovni sestanki so velikokrat na neobičajnih mestih, kot na primer kavarnah, osebnih hišah, kot tudi med vožnjo s taksijem. Kontakti so ponavadi navezani ustno in velikokrat so plačila v gotovini. Večina mladih Albancev govori angleško in italijansko, vendar pa od manjših zasebnih podjetij ni vedno za pričakovati, da bodo govorili tuj jezik. Prevajalci so pogosto del poslovnega sestanka v Albaniji.

Rokovanje ob prvem kontaktu z osebo je običajno, vendar pa se rokovanje spremeni v dva poljuba na lica ter objem, ko vas imajo za dobrega prijatelja oziroma znanca. Vizitke niso obvezne in albanski poslovneži nimajo navade menjave vizitk na začetku oziroma koncu sestanka. Pogodbe se sklenejo tako ustno kot tudi pisno. Albanci niso navdušeni nad veliko papirja, in imajo rajši enostavne dogovore.

Albanski poslovneži ponavadi plačajo poslovno kosilo/večerjo, tudi v primeru, da ste jih vi povabili. Pričakovati je, da jim povrnete uslugo z drugim povabilom, katerega plačate vi. Darila so pomemben del albanske poslovne kulture, in nujen del albanskih posebnih gostov. Od vas se pričakuje, da v primeru, da ste od poslovnega partnerja prejeli darilo, le-temu tudi podarite darilo. Denar in rože se ne smatrajo kot darilo. Darila so ponavadi umetniška dela iz vaše države, na primer manjše slike, kipci, ipd., ki bodo po vsej verjetnosti oblikovali pisarno vašega poslovnega partnerja. Če veste, da ima vaš poslovni partner otroke, potem lahko prinesete majhna darila za otroke.

Pogajanje je povsem običajem proces v celotni Albaniji. Ko se pogajate se morate zavedati, da njihove prve ponudbe niso nikoli končne (dokler vi ne sprejmete ponudbe). Če so pogajate glede cene, dostave, ipd. morajo biti končni dogovori zmenjeni pred koncem sestanka.

Posebno pozornost morate dati gestam, saj če bodo v Albaniji prikimali z glavo in rekli ne, jih nikar začudeno ne glejte, kajti albanska gesta z glavo, ki pri nas pomeni ja, pri njih pomeni ne.

 

Jezik

Uradni jezik je albanski. Veliko ljudi govori grški jezik, se posebno na jugu države. Veliko Albancev govori italijansko, nekateri pa tudi francosko in angleško.