Irska

Poslovni obisk Irske

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
1. januar Novo leto
17. marec Dan svetega Patrika
22. april Velikonočni ponedeljek
5. maj Praznik (May Bank Holiday)
3. junij Praznik (June Bank Holiday)
5. avgust Praznik (August Bank Holiday)
28. oktober Praznik (October Bank Holiday)
25. december Božič
26. december Dan sv. Štefana


Vir: www.citizensinformation.ie

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Električna napetost

Električna napetost je 230V. V uporabi so angleške vtičnice, tako da je za rabo elektronskih naprav z evropsko vtičnico potreben tri palčni adapter. Nakup le-tega je možen med drugim na letališčih in trgovinah z elektromaterialom, ponekod so na razpolago tudi v hotelih.

 

Poslovni običaji

Na sestanek je potrebno priti pravočasno in tako pri načrtovanju poti upoštevati razdalje, prometne razmere, ipd. Standardna poslovna obleka je urejena in konzervativna.

Irski poslovneži so na splošno manj formalni v komunikaciji kot v drugih evropskih državah. Ob tem, da je poslovna kultura na Irskem na splošno konzervativna, veljajo Irci za skromne in z dobrim smislom za humor. Šale in zbadanje so del splošne komunikacije, kar se lahko uporablja tudi v okviru poslovnih sestankov, za navezavo stikov in v izogib konfliktom.

Primeren pozdrav irskih sogovornikov je trden stisk roke in stik z očmi. Vizitke se izmenjajo po začetnem spoznavanju in pri pogovoru s sogovorniki se ohranja primerno razdaljo, v dolžini roke do komolca, ter stik z očmi.

Poslovne strukture na Irskem so hierarhične. Odločitve običajno sprejema vodstvo, obenem je včasih delitev med menedžerji in njihovimi podrejenimi zabrisana.

Na splošno dajanje daril ni običajni del irske poslovne kulture.

Irci velikokrat popestrijo pogovor z zgodbami in anekdotami. Cenijo skromnost in lahko postanejo nezaupljivi do ljudi, ki so glasni ali arogantni. Kadar predstavljate sebe in svoje poklicne dosežke, skušajte biti kratki, jedrnati in neposredni. Slog komunikacije se spreminja od posrednega do neposrednega, odvisno od tega, s kom se pogovarjate. Povedano na splošno, se Irci običajno izogibajo neposredni konfrontaciji z nasprotno stranjo, zato dajejo veliko poudarka humorju in lepemu vedenju.

Poklicni nazivi v irski poslovni kulturi niso razširjeni in titule ne bodo avtomatično zagotovile spoštovanja. Ni neobičajno, da se začne naslavljanje z osebnim imenom uporabljati precej hitro, pri tem pa je potrebno počakati na to, da irski sogovorniki to predlagajo najprej.

Mreženje in vzpostavitev dobrega odnosa je pomembno v irskem poslovnem okolju in tako naj se dopusti, da se srečanje oz. sestanek začne s kramljanjem. Vljudnostni pogovor lahko zadeva kulturo ali šport, potrebno se je izogibati politiki in religiji. Po uvodnem kramljanju je sestanek fokusiran na posel in pogovori naj bodo direktni in konkretni.   

Poslovni sestanki so lahko včasih tudi nestrukturirani in ni neobičajno, da se izvedejo na različnih lokacijah, ne samo v poslovnih prostorih, tako na primer v restavraciji ali v pubu.

Dodatne informacije glede poslovnih običajev na Irskem: E-Diplomat

 

Jezik

Uradna jezika sta irski (Gaeilge) in angleški. Obstajajo tudi trije glavni dialekti irskega jezika: Munster, Connacht in Ulster.