Latvija

Poslovni obisk Latvije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Latviji

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
2. april veliki petek
4. april velika noč
5. april velikonočni ponedeljek
1. maj praznik dela
3. maj dan razglasitve neodvisnosti (dela prost dan)
4. maj dan razglasitve neodvisnosti (1990)
9. maj materinski dan
23. maj binkoštna nedelja
23. junij kresna noč
24. junij Jani, poletni solsticij
25. junij kresna noč (dela prost dan)
18. november dan razglasitve neodvisnosti (1918)
19. november dan razglasitve neodvisnosti (dela prost dan)
24. december božični večer
25. december božič
26. december božič, drugi dan
31. december silvestrovo
 

Vir: www.timeanddate.com/


Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 36 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019).

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

  • 230 voltov (za gospodinjstva)
  • 380 voltov (za industrijo)

 

Poslovni običaji

Pristop Latvijcev h poslu je zelo formalen. Prav tako obstajajo določene značilnosti poslovne komunikacije. Predvsem so pomembne razlike med starejšimi, izkušenimi delavci, ki se držijo formalnih protokolov, medtem ko so mlajše generacije bolj ravnodušne do togih formalnih poslovnih običajev. Vedno se je potrebno rokovati z vsemi prisotnimi na sestanku.

Pri rokovanju je pomemben stik z očmi. Stisk roke je pomemben. Če srečamo osebo, ki nima akademskega ali profesionalnega naziva, ga naslovimo s častnim nazivom: moške Kungs, ženske Kundze. Ponavadi so osebe predstavljene z imenom in priimkom. Samo ime lahko uporabimo le, če nam je dovoljeno. Poslovne vizitke se izmenjajo pri začetni predstavitvi.

Latvijci so zelo prijazni in vljudni. Lahko so zelo zadržani. Ne marajo vljudnostnega klepeta. Osebnih zadev ne mešajo s poslovnimi (velja tudi v vljudnostnem pogovoru). Niso zelo emocionalni govorci in telesna govorica ni izrazita. Po drugi strani pa so direktni in ciljno usmerjeni pri pogovoru. Pri poslovanju ne marajo odvečnih informacij oziroma dodatnih pojasnil (konteksta). Prav tako ne marajo vprašanj zaradi vprašanj samih.

Sestanki se pogosto začnejo s pozdravnim nagovorom osebe z najvišjim položajem v timu Latvijcev. Če se to zgodi, potem mora enako storiti oseba z najvišjim statusom tudi v vašem timu.

Pri poslovanju z Latvijo je hierarhija izjemnega pomena. Zato je zelo pomembno, da uvodni sestanek dogovorite na najvišjem nivoju. Odločitve so narejene v vodstvu in informacije se posredujejo od zgoraj navzdol. Če niste direktor podjetja, ki ga predstavljate, potem bo na prvem sestanku skoraj nemogoče priti do odločevalca. V tem primeru boste vi in vaše podjetje najprej ocenjeni na nižjem nivoju. Če vas bodo prepoznali kot dobrega potencialnega poslovnega partnerja, bo naslednji sestanek na višjem nivoju, kjer se bodo lahko sprejele določene odločitve.

Latvijski sestanki so zelo formalni. Latvijci jemljejo posel zelo resno in enak odnos pričakujejo od (potencialnega) partnerja. Prevelika sproščenost pri neformalnem druženju lahko negativno vpliva na posel.

Točnost prihoda na sestanke je zelo pomembna. Pomembna je tudi izbira poslovnega oblačila. Julij in avgust sta meseca počitnic, zato je priporočljiva organizacija sestanka v drugih mesecih. Pri neformalnem ali formalnem druženju se izogibajmo temi pogovora o povezavi Latvije in Rusije, saj je zelo občutljiva tema.

 

Jezik

Državni jezik v Latviji je latvijski jezik. Spada k Baltiški skupini indo-evropske družine jezikov. Njegov najbližji živeči sorodni jezik je litovski jezik (latvijski jezik je neslovanski in negermanski jezik). V velikih mestih in v vzhodni regiji se precej uporablja ruski jezik. Angleški jezik je v splošnem sprejet kot poslovni jezik. Kljub temu, ko se gibljemo izven urbanih centrov in področij, ne bo odveč, če imamo kakšnega jezikovnega tolmača.