Latvija

Prodaja v Latvijo


Kako prodajati v Latvijo?
 
Predstavljamo vsebine:
Gospodarska politika vlade
Trendi obnašanja kupcev in kupna moč
Tržne poti, distribucija
Spletna prodaja v Latviji
Javna naročila
Sejmi 
Plačevanje
Transport in logistika
Poslovni imeniki in koristne povezave

Gospodarska politika vlade

17. avgusta 2023 je odstopil predsednik vlade Krisjanis Karins. Predsednik Edgars Rinkevics je prosil ministrico za socialno skrbstvo Eviko Silino, naj nadaljuje z oblikovanjem nove vlade. Silina, kandidatka vladajoče Nove enotnosti za premierko, namerava vlado sestaviti do sredine septembra. 
 
Nova vladajoča koalicijo bo verjetno omilila svoje stališče do priseljevanja in okrepila podporo kmetom, pri čemer bo Latvija ohranila svojo močno podporo poslovne politike.
 
Predsednik države od nove vlade pričakuje, da bo njen glavni cilj, do leta 2030 doseči povprečno raven blaginje v EU.
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Za latvijske potrošnike je cena najpomembnejši dejavnik nakupne odločitve. Premožnejši potrošniki so pripravljeni plačati višjo ceno za nakup izdelkov svoje najljubše blagovne znamke. 

Latvijski potrošniki porabijo velik del svojih prihodkov za hrano. Ta delež se v skupnih izdatkih v zadnjih letih zmanjšuje, povečujejo pa se izdatki za rekreacijo, potovanja in restavracije. Potrošniki postopoma sprejemajo navade zahodne potrošniške družbe in postajajo zahtevnejši glede kakovosti ter prodajne in poprodajne storitve.
 

Tržne poti, distribucija

Glavni distribucijski center v Latviji je Riga.
 
Uvoz živilskih izdelkov, veleprodajo in maloprodajo hrane izvajajo zasebni trgovci na debelo, specializirani za predelavo živil. Ta podjetja imajo lastno mrežo majhnih trgovin z živili, hkrati pa so tudi dobavitelji za številne male prodajalne, tipične za latvijski maloprodajni trg.
 
Sezonski kmetijski in živilsko-predelovalni izdelki se pogosto prodajajo na kmetijskih tržnicah, ki se nahajajo v velikih mestih.
 
Po statističnih podatkih je bila družba Maxima Latvija v letu 2022 največja družba v latvijski maloprodajni industriji hrane. Njeni prihodki so v letu 2022 dosegli 974,6 mio EUR, kar je 6,5 % več kot leta 2021. Družba posluje samo v Latviji.
 
Družba Rimi Latvija se je uvrstila na 2. mesto s prometom v višini 849,9 mio EUR, kar je -0,6 % manj kot leta 2021. Družba je v letu 2022 ustvarila tudi 177,85 mio EUR prihodkov v drugih državah EU, kar je 11 % več od 160,23 mio EUR v letu 2021.
Promet Rimi Latvija je tako v letu 2022 znašal skupno 1,028 mlrd EUR, kar je 1,2 % več kot leta 2021, medtem ko je dobiček družbe upadel za -5,2 % na 27,5 mio EUR.
 
Lidl Latvija se je s 326,15 mio EUR prometa v Latviji, v letu 2022, uvrstil na 3. mesto.
Lidl Latvija je v minulem poslovnem letu v Estoniji ustvaril dodatnih 30,75 mio EUR, v Nemčiji pa 116,19 mio EUR. Skupaj je Lidl Latvija v letu 2022 zabeležil 442,37 mio EUR prometa, kar je 4,4-krat več kot v poslovnem letu 2021.


Največji trgovci na drobno po prihodkih

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Rimi Latvia Sia 1,028.00
Maxima Latvija Sia  974.60
Lidl Latvija 442,37
Lenoka Sia 204.71
Firma Madara 89 Sia 190.98
Vita Markets Sia 116.44
Diana As 58.50
 

Spletna prodaja v Latviji

Elektronsko poslovanje v Latviji hitro raste. Več kot 90 % celotne odrasle populacije v državi uporablja internet vsak dan. Najpogosteje Latvijci preko spleta nakupujejo oblačila, obutev, športne izdelke, vstopnice za prireditve, gospodinjske izdelke, elektronsko opremo ter turistična in počitniške nastanitve.
 
Mnoga latvijska podjetja, vključno z airBalticom ter večino lokalnih bank in zavarovalnic, spodbujajo stranke, da njihove storitve uporabljajo izključno prek interneta.
 
Spletna prodaja se je v Latviji eksponentno povečala v času pandemije Covid-19. Še posebej se ja v tem času povečala prodaja živilskih izdelkov.
 
Po ocenah ecommerceDB, naj bi se spletna prodaja v Latviji v letu 2023 povečala za 13,2 % in dosegla vrednost 659,8 mio EUR.
 
V obdobju 2023-2027 naj bi se spletna prodaja povečevala po 10,8 % povprečni letni stopnji, ter v letu 2027 dosegla 994,3 mio EUR.
 
Elektronika in mediji so največji segment, ki predstavlja 30,9 % prihodkov latvijskega trga e-trgovine. Sledi moda z 29,7 %, hrana in osebna nega s 17,4 %, pohištvo in aparati z 12,3 % ter igrače in DIY izdelki s preostalimi 9,8 %.

 
Največje spletne trgovine v Latviji 

 • H / M
 • SportsDirect.com
 • Euronics.lv
 • ASOS.com
 • Amazon.com
 
 
Več o spletni prodaji v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Podobno kot v drugih evropskih državah so tudi v Latviji na voljo različni načini plačila za izvoznike. Ti so odvisni od stopnje zaupanja in poslovnega odnosa med kupcem in prodajalcem. 

Največkrat se uporabljajo plačila na odprt račun, avansna plačila ali akreditivi. 
 

Več: Plačilni promet – izvozno okno

Transport in logistika

Zaradi skromne baze naravnih virov v Latviji in njene strateške lege med EU in velikimi trgi na vzhodu, je transportni sektor eden najpomembnejših v državi. Geografski položaj Latvije, njena infrastruktura, bližina Rusije in tesne vezi z drugimi nekdanjimi sovjetskimi državami, predstavljajo prednosti tega sektorja. Transportni sektor prispeva k BDP države več kot celotna predelovalna industrija.

Latvija ima 3 glavna pristanišča; Riga, Ventspils in Liepaja. 

Glavno letališče Latvije je v glavnem mestu Riga in je pravo prometno vozlišče.

Latvija ima dobre železniške povezave, ki potekajo večinoma od vzhoda proti zahodu, do nekdanjih držav Sovjetske zveze. Latvija je del projekta železniške infrastrukture za železniški promet Rail Baltica, ki bo povezal Latvijo, Litvo in Estonijo z evropskim železniškim omrežjem. Projekt naj bi bil zaključen do konca leta 2026. 

Več:

 

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 • 1188.lv - latvijski poslovni imenik
 • exim.lv - latvijski poslovni imenik izvoznikov in uvoznikov v Latviji
 • viss.lv - latvijski poslovni imenik
 • expat - poslovni imenik latvijskih podjetij
 • kontakti.lv - poslovni imenik latvijskih podjetij
 • searchyellowdirectory - latvijske rumene strani
 

Druge koristne povezave:


 
Viri: Factiva, EIU, ecommerceDM, Mordor Intelligence

Posodobljeno avgust 2023.

 
Poglejte si tudi: