Evropski trg parketa v letu 2022

četrtek, 19. januar 2023
 

Evropski trg parketa je v letu 2022 upadel za -8,2 % 

V trenutnih razmerah, ki jih zaznamujejo negotovost, inflacija, upad povpraševanja in težave pri dobavi lesa, je evropski trg parketa v letu 2022 upadel glede na rekordne vrednosti v letu 2021, pojasnjujejo iz Evropske parketarske zveze (FEP).

Na podlagi informacij, pridobljenih od podjetij in nacionalnih združenj, Evropska parketarska zveza ocenjuje, da se je prodaja lesenih podov na evropskem trgu v letu 2022 zmanjšala za -8,2 % v primerjavi s proračunskim letom 2021.

Gre za predhodno oceno, ki jo je FEP podala na nedavnem zasedanju upravnega odbora FEP v Bruslju. Končni uradni rezultati bodo na voljo junija med generalno skupščino FEP v Barceloni. 
 

Prodaja se je zmanjšala na skoraj vseh trgih 

Leto 2021 je zaznamoval razcvet prodaje parketa. Prodaja parketa v Evropi se je v tem letu povečala za 6,2 % in dosegla najvišjo raven v zadnjih 10 letih.

V letu 2022 se je prodaja parketa zmanjšala na skoraj vseh evropskih trgih, zlasti v drugi polovici leta, v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta.

Zagona prenove stanovanj, ki je nastal tudi zaradi razmer, ki jih je povzročila pandemija covida, je konec, upadajo pa tudi novogradnje.

Rast stroškov in obrestnih mer pa bo na trg največ vplivala v obdobju 2023–2024. 
 

Prodajni rezultati se po državah precej razlikujejo 

Razen Švedske in Švice so lani vsi evropski trgi beležili upad prodaje. Največji, dvomestni upad so zabeležile Avstrija, Francija in Nemčija.
 

Avstrija 

Prodaja parketa je v Avstriji začela upadati v prvem polletju 2022, situacija pa se še slabša. Naložbe v stanovanja se zmanjšujejo, razstavni prostori so prazni, stroški energije pa ekstremno visoki. Delovne izmene se bodo posledično zmanjšale, negotovost na trgu je velika.
 

Beneluks

Nizozemska je v prvi polovici leta 2022 beležila -18 % upad obsega prodaje parketa v primerjavi z enakim obdobjem 2021. Cene parketa so se povišale za 17 %, stroški energije pa so narasli za 3 do 4 krat. Razmere za surovine so stabilne. Nekoliko bolje je v Belgiji.
 

Francija 

Francoski trg parketa je v Q2 2022 upadel za -20 , obisk v trgovinah s parketom pa je upadel za -40 %. Najbolj je upadla prodaja masivnega parketa, saj se je vrednost lesa od aprila lani močno povečala. Pomanjkanje lesa ostaja velik izziv, ki bi lahko vodil do zmanjšanja proizvodnje in brezposelnosti.
 

Nemčija 

Nemški trg parketa je v Q1 2022 upadel za -7 %, v Q2 2022 pa za -12 %. Vedno več projektov novogradenj je odpovedanih, investicije se zmanjšujejo. Poleg tega naraščajo obrestne mere in stroški električne energije. Potrošniki se osredotočajo bolj na nujne potrebe. Oskrba s surovinami je še vedno kritična.
 

Italija 

Po dobrem začetku leta 2022, ko se je prodaja parketa povečala za 13 % v primerjavi z letom 2021, so se junija razmere žal začele slabšati. Prodaja se je v prvi polovici leta 2022 zmanjšala za -5 % do -6 %, v celotnem letu 2022 pa je upadla za -10 %. Dobri rezultati v začetku leta so bili posledica občutnih znižanj davka na gradnjo in prenovo. 
 

Španija 

Prodaja parketa se je v Španiji v prvi polovici leta 2022 še povečala za 3 % na medletni ravni, potem pa je povpraševanje hitro začelo upadati.
Projekti novogradenj upadajo, vendar prenove še vedno podpirajo rast trga.
Inflacija in manjši razpoložljivi dohodek prebivalstva povečujejo negotovost trga v prihodnje.
 

Švedska 

Švedski trg parketa je bil v letu 2022 še vedno stabilen, kljub rahlemu upadu v višini -2 % do -5 %. V letu 2023 se bo trg predvidoma močno zmanjšal, zaradi visokega upada novogradenj. Število gradbenih dovoljenj je na Švedskem v letu 2022 upadlo za -30 %. Prav tako je upadla spletna prodaja tako imenovanih DIY ali naredi si sam izdelkov.
 

Švica 

Razmere so nekoliko drugačne v Švici, predvsem zaradi nizke inflacije in močne valute.
Prodaja parketa se je lani v Švici povečala za 9 %.
Izdanih gradbenih dovoljenj je vse manj, predvsem za večstanovanjske hiše. Ekstremno visoki so tudi stroški energije.
Kljub temu, da je švicarski trg še vedno močan, so prihodnji trendi negativni.
 

Skupščina FEP v Barceloni 

15. in 16. junija 2023 bo v Barceloni potekala 67. generalna skupščina FEP in 47. parketarski kongres.
 
Na dogodku bodo številni mednarodni strokovnjaki ter predstavniki sektorja obravnavali teme, vezane na sektor lesenih talnih oblog.
 

 
Viri: Factiva, FEP, Interempresas
 

Preberite še:


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

Motnje v svetovni trgovini z lesnimi proizvodiZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: