Katere so najboljše države za poslovanje na svetu?

torek, 26. marec 2024
 

Singapur, Danska in ZDA bodo v prihodnjih 5 letih države z najboljšim poslovnim okoljem

Najnovejši indeks poslovnega okolja, ki ga pripravlja The Economist Intelligence Unit (EIU) ugotavlja, da bodo Singapur, Danska in ZDA v prihodnjih 5 letih države z najboljšim poslovnim okoljem.

Preberite še: V letih 2024–2028 bo Singapur najboljša država na svetu za poslovanje


Več zahodnoevropskih gospodarstev, poleg Kanade, Hongkonga in Nove Zelandije, sestavlja preostalih 10 najboljših držav na svetu za poslovanje.

Vse to so napredna gospodarstva, ki so že dolgo let na EIU lestvici najboljšega poslovnega okolja, zato so običajno naložbe v te države varne.

Stopnji rasti BDP in stopnja rasti BDP na prebivalca v teh državah bosta v prihodnjih 5 letih predvidoma dokaj stabilni, a bosta dosegli skromno rast.
 

Lestvica EIU 10 držav z najboljšo oceno poslovnega okolja

Mesto na lestvici Država Ocena
(10 predstavlja najboljši možni rezultat)
1 Singapur 8,56
2 Danska 8,41
3 ZDA 8,40
4 Nemčija 8,35
5 Švica 8,33
6 Kanada 8,31
7 Švedska 8,29
8 Nova Zelandija 8,26
9 Hong Kong 8,24
10 Finska 8,22
 

Države, ki so zabeležile največji napredek v primerjavi z obdobjem 2019-2023 

Spodnja tabela prikazuje države, ki so v EIU indeksu poslovnega okolja za obdobje 2024–2028 zabeležile največje izboljšave v primerjavi s preteklim obdobjem 2019–2023.
 

Države, ki so dosegle največje izboljšanje na EIU lestvici poslovnega okolja

(sprememba rezultatov poslovnega okolja od 2019-2023 do 2024-2028)
 
Država Sprememba rezultata na lestvici Uvrstitev v obdobju 2024-2028 Kategorija največjega izboljšanja
Grčija 1,38 34 Financiranje
Argentina 1,32 54 politika NTI; zunanja trgovina in menjalni nadzor
Indija 1,08 51 politika NTI; zunanja trgovina in menjalni nadzor
Angola 1,01 78 Tržne priložnosti, politike v zasebnih podjetjih
Katar 0,93 26 Financiranje
Kenija 0,93 68 Infrastruktura
Dominikanska republika 0,74 57 Politično okolje
Venezuela 0,73 82 Tržne priložnosti
Litva 0,72 28 Davčni režim
Srbija 0,72 52 Makroekonomsko okolje

To niso ista gospodarstva, ki bodo v letih 2024–2028 zabeležila najhitrejšo realno rast BDP, čeprav bosta državi Katar in Indija dosegli močno rast, ampak so to države, za katere EIU napoveduje pomembnejše izboljšave politike, infrastrukturne naložbe ali rast tržnih priložnosti.

Grčija bo v prihodnjih 5 letih dosegla največje izboljšanje poslovnega okolja glede ne EIU indeks. To odraža vpliv podjetništvu naklonjene vlade pod vodstvom stranke Nova demokracija, ki je zdaj v svojem drugem mandatu in se je lotila reform. Med drugim je znižala davke in povečala zaupanje podjetij.

Veliko izboljšanje rezultata Argentine v veliki meri odražajo reforme prostega trga, ki jih naj bi po napovedih EIU uvedla administracija predsednika Javierja Mileija. Gre predvsem za politike za spodbujanje zasebnega podjetništva in konkurence ter privabljanja tujih naložb.

Indija je edini trg posamezne države, ki ponuja potencialni obseg, primerljiv s Kitajsko. Mladostni demografski profil Indije obeta veliko povpraševanje in dobro razpoložljivost delovne sile. Poleg trdnih gospodarskih temeljev, digitalne infrastrukture in ugodnih demografskih podatkov, država uvaja več podpore politike za privabljanje naložb v proizvodnjo.

Angola je nedvomno boljša država za poslovanje kot pred 5 leti, saj je Lourençova uprava izkoristila svoje izboljšane vezi z ZDA za prenovo ključne zakonodaje, s čimer je finančni sektor države uskladila z mednarodnimi standardi in zmanjšala davčno obremenitev ne-naftnega sektorja.

Na lestvico teh držav se je uvrstil tudi Katar, ki je v zadnjem desetletju izvedel naložbeni program v vrednosti 220 mlrd USD. Program je bil osredotočen predvsem na infrastrukturo. Poslovno okolje Katarja je imelo koristi od širitve mednarodnega letališča Hamad, cestnega omrežja in turistične infrastrukture.

Država s šibkim poslovnim okoljem, vendar potencialom za izboljšave, je Kenija. Država je leta 2023 sprejela zakon o privatizaciji, ki bo pomagal zmanjšati pretirano velik gospodarski odtis države in hkrati spodbudil zasebni sektor.

V Dominikanski republiki bo sedanja Abinaderjeva administracija, za katero EIU pričakuje, da bo ponovno izvoljena maja, nadaljevala svojo poslovnemu okolju prijazno politiko. Ta spodbuja naložbe v turistični sektor (na primer s posodobitvijo pristanišč za ladje za križarjenje) in izboljšuje logistično infrastrukturo, s tem pa država postaja pomembno prometno in distribucijsko središče v regiji.

Venezuela je najslabše uvrščena na EIU indeksu poslovnega okolja in bo tako verjetno ostala tudi v prihodnje, kljub rahlemu izboljšanju po gospodarskem zlomu.

Litva je že dolgo odprta za trgovino in naložbe, vendar bo velika davčna reforma državo kmalu naredila privlačnejšo z razširitvijo davčnih olajšav za pravne osebe in zmanjšanega davčnega bremena na delo.

Srbija bo prav tako v prihodnjih 5 letih dosegla pomembno izboljšanje poslovnega okolja zaradi svoje odprtosti za neposredne tuje naložbe v preteklosti. Te so spodbudile gospodarsko rast in privabljajo tudi nadaljnje naložbe, tudi v sektorje z višjo dodano vrednostjo. Nedavna okrepitev makroekonomske politike in institucij podpira stabilnost trga.


Viri: Factiva, EIU

 

Preberite še:


Gospodarstvo ter možnosti vstopa na grški trg

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na indijski trg

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na litovski trg

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na srbski trg
 
Gospodarstvo ter možnosti vstopa na danski trg
 
Gospodarstvo ter možnosti vstopa na trg ZDA
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: