Republika Južna Afrika

Poslovni obisk Republike Južne Afrike

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Republiki Južni Afriki

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
21. marec dan človekovih pravic
22. marec dan človekovih pravic (dela prost dan)
2. april velikonočni petek
5. april dan družine
27. april dan svobode
1. maj praznik dela
16. junij dan mladosti
9. avgust dan žena
24. september dan nasledstva
16. december dan sprave
25. december božič
26. december dan naklonjenosti
27. december dan naklonjenosti (dela prost dan)


Državni prazniki Republike Južne Afrike so določeni v aktu Public Holidays Act (Act No 36 of 1994).

Vir:

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 44 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatska konzularna predstavništva, vize, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

220/230V (250V v Pretorii), 50Hz

 

Poslovni običaji

Skoraj vsa Južna Afrika ponuja klimatske razmere, ki so še najbolj podobne našim mediteranskim razmeram v času poletja. Trajajo skoraj vse leto, razen julija in avgusta, ko nas vreme lahko preseneti (značilno za Western Cape).

Kodeks oblačenja v Republiki Južni Afriki je temu primeren. Je »casual«, razen v nekaterih restavracijah in klubih, ki zahtevajo bolj formalna oblačila. Na poslovnih sestankih, še posebej če so bolj uradni, se priporoča kravata, poslovna obleka ni nujna. V navadi je izmenjava poslovnih kartic.

Sestanki se sklicujejo po nam poznanih običajih. Izogibajte se sklicem sestankov v času od srede decembra do srede januarja ter v času velikonočnih praznikov, saj je takrat večina ljudi na počitnicah. Prvi sestanek je načeloma namenjen vzpostavitvi odnosa med strankama. Večina sestankov se bo začela s kramljanjem, vendar pa bo beseda hitro prešla na poslovne zadeve. Na sestanke prihajajte dobro pripravljeni in če je le možno, pošljite dnevni red sestanka partnerjem pred vašim prihodom. Ne glede na to, da imajo vaši sogovorniki v rokah plan sestanka, ne smete pričakovati, da se bodo strogo držali načrta.

Predstavitve naj bodo kratke in jedrnate. Odločitve so sprejete na podlagi dejstev in ne na podlagi intuicije. Uporabljajte statistiko, grafe in tabele. Čeprav je večina poslov sklenjenih v angleškem jeziku, lahko naredite dober vtis na vašega sogovornika, če določene dokumente prevedete v afrikanščino, še posebno v predelih Pretorie in Bloemfontein.

Kajenje je prepovedano v javnih prostorih, na letalih, avtobusih in na vlaku. V restavracijah je omejeno na kadilski del.
Napitnine se dajejo natakarjem, hotelskim uslužbencem, voznikom taksijev, na golfu in na bencinskih črpalkah.

 

Jezik

Južnoafričani se radi poimenujejo kot narod mavrice (rainbow nation). Razlog je v velikem številu različnih narodnosti (več kot 20 različnih etničnih skupin), barvah kože in seveda tudi različnih vrstah jezikov, ki jih govorijo.

Uradno je priznanih enajst jezikov, v katerih komunicirajo na različnih nivojih. 25,3 % prebivalcev doma govori isiZulu, 14,8 % isiXhosa, 12,2 % Afrikaans, 8,1 % angleščino, 10,1 % Sepedi, 9,1 % Setswana, 7,9 % Sesotho, 3,6 % Xitsonga, 2,8 % Siswati, 2,5 % Tshivenda in 1,6 % isiNdebele. Ljudje različnih nacionalnosti se med seboj sporazumevajo največ v angleščini in afrikaanščini.