Republika Južna Afrika

Poslovni obisk Republike Južne Afrike

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Republiki Južni Afriki

 
v letu 2024  
1.  januar novo leto
21. marec dan človekovih pravic
29. marec veliki petek
1. april velikonočni ponedeljek
27. april dan svobode
1. maj praznik dela
16. junij dan mladosti
9. avgust dan žena
24. september dan nasledstva
16. december dan sprave
25. in 26. december Božični prazniki


Vir: EIU

 

Priporočena dnevnica

 

Celotna dnevnica za Republiko Južno Afriko (nad 14 do 24 ur) od 1.1.2021 znaša 50 USD, nad 8 do 14 ur pa 37,50 USD (druge države). 

Dnevnice za Republiko Južno Afriko – druge države (Datum veljave od 1.1.2021)
 
Valuta
nad 14 - 24 ur nad 8 - 14 ur Nad
6 - 8 ur
Celotna Brezplačni zajtrk
(-10%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-45%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
Celotna Brezplačni zajtrk
(-15%)
Brezplačni zajtrk in kosilo ali večerja
(-55%)
Brezplačni zajtrk, kosilo in večerja
(-80%)
USD 50,00  45,00 27,50 10,00 37,50 31,88 16,88 7,50 12,50

 
Vir: racunovodstvo.net 

 

Lokalni čas in delovni čas  

 

Lokalni čas

GMT + 2, oziroma Slovenija +1.
 

Delovni čas 

Običajen delovni čas je od ponedeljka do petka od 8.00 do 17.00. 
 
Večina pisarn ima 5-dnevni delovni teden, vendar so številne trgovine odprte tudi ob sobotah in ob nedeljah od 9.00 do 14.00.
 
Vse banke so odprte med tednom od 9.00 do 15.30 in ob sobotah od 8.30 do 11.00. V posameznih velikih nakupovalnih centrih so nekatere bančne poslovalnice odprte tudi ob nedeljah dopoldne.
 
Od sredine decembra do sredine januarja, ter v dveh tednih okoli velike noči, se je težko dogovoriti za poslovna srečanja, saj so to glavna praznična obdobja v državi.
 
 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.
 
 

Valuta

Uradna valuta v Republiki Južni Afriki je južnoafriški rand (ZAR). Vrednost ZAR glede na EUR je na voljo na spletni povezavi Pretvornik valut.

Gotovina je najprimernejši način plačila po vsej državi.
 
Kreditni kartici VISA in Mastercard sta v Republiki Južni Afriki splošno sprejeti v večjih mestih, vendar se je bolje izogniti plačilu s karticami, razen če lahko 100 % zaupamo prodajalcu. Pogoste so tudi kraje kartic.
 
Gotovino lahko dvignemo na lokalnem bankomatu, lahko pa evre v lokalno valuto zamenjamo tudi v menjalnicah, ki so v večjih mestih.
 
Bankomati se nahajajo v vseh večjih in manjših mestih in so na voljo 24 ur na dan. Večina južnoafriških bankomatov ne zaračunava lokalne provizije, pač pa jo zaračunajo banke. Bančna provizija običajno znaša okoli 5 EUR na dvig + 1 % - 3 % provizije za tuje transakcije.

 

Električna napetost in telekomunikacije 

Južnoafriški telekomunikacijski sektor se ponaša z enim najnaprednejših telekomunikacijskih trgov na celini, glede na uporabljene tehnologije in storitve.

Nacionalni operater fiksne telefonije je Telkom. Največji mobilni operaterji so Vodacom, MTN, Cell C, Telkom, Rain in Liquid Technologies.

Wi-Fi je na voljo v boljših hotelih in nakupovalnih središčih, vendar ni vedno brezplačen.

V Republiki Južni Afriki je standardna električna napetost 230 V, standardna frekvenca pa 50 Hz. Vtikači in vtičnice so tipa D, M in N.

 

Poslovni običaji

Poslovni običaji v Republiki Južni Afriki so podobni običajem v Zahodni Evropi.

Južnoafriški poslovneži se oblačijo precej konservativno, zlasti v finančnem sektorju. V IT segmentu vse bolj prehajajo na »business casual« stil.
 
Južnoafričani so vedno točni na sestankih, zato se točnost pričakuje pri vseh udeležencih, tako na fizičnem, kot na virtualnem poslovnem srečanju.

Srečanja so lahko precej neformalna. Na začetku sestanka je veliko časa za kratek pogovor, za pozdrav udeležencev in izmenjavo vizitk.

Obdarovanje v južnoafriški poslovni kulturi ni običajno.

Najpomembnejši vidik južnoafriške poslovne kulture je izgradnja stabilnih osebnih odnosov, ker večina Južnoafričanov želi zaupati osebi, s katero imajo opravka.

Večina Južnoafričanov ne ceni barantanja glede cen. Namesto tega si prizadevajo ustvariti razmere, ki bodo koristile vsem vpletenim stranem.

Poslovna kosila in večerje so v Republiki Južni Afriki zelo pogoste. Prav tako so zelo priljubljeni poslovni zajtrki. Čeprav se dejanska pogajanja običajno ne zgodijo med obrokom, lahko tudi med skupnim obedovanjem pride do posla. 
 

Jezik

Angleščina je eden od 11 uradnih jezikov v Republiki Južni Afriki in je najpogosteje uporabljen jezik v poslovni komunikaciji.

 
 
Posodobljeno: februar 2024.


Poglejte si tudi: