Gospodarska kriza v Nemčiji negativno vpliva na lesno industrijo BiH

torek, 19. marec 2024
 

Vpliv globalne krize na lesno industrijo BiH

Post-pandemična kriza na globalni ravni, ki jo zaznamujejo vojna žarišča, energetska kriza, pomanjkanje surovin in inflacija, je prizadela tudi lesno industrijo v BiH.

Učinki krize so se pokazali na najpomembnejših izvoznih trgih bosanske lesne industrije, to so države EU, kar je negativno vplivalo na zunanjetrgovinsko menjavo BiH.

Pri lesnem in pohištvenem sektorju BiH so še posebej pomembne razmere na nemškem trgu, ki se spopada s konkurenčno krizo, težavami v gradbeništvu in zmanjšano stanovanjsko gradnjo. To je posledično vplivalo tudi na zmanjšanje izvoza v lesnem sektorju BiH.

Glede na podatke Zunanjetrgovinske zbornice BiH (FTC BiH), je izvoz lesnega sektorja v BiH leta 2023 dosegel vrednost 1,6 mlrd BAM ali približno 818 mio EUR, kar je -12,3 % manj kot leta 2022. Od tega je bilo v Nemčijo izvoženih za 360 mio BAM (184 mio EUR) lesnih proizvodov, pri čemer je bil padec izvoza -10,5 %.

Izvoz pohištva iz BiH je bil lani dokaj stabilen. Upad izvoza tega pod-sektorja je bil bistveno nižji od padca izvoza celotne lesne industrije, saj je zabeležil le -3,9 % medletni upad.

Približno 86 % celotnega izvoza lesne industrije je BiH lani izvozila na 15 največjih izvoznih trgov, med katerimi so Nemčija, Hrvaška, Italija, Srbija, Slovenija, Avstrija, Nizozemska in Francija.

Poleg držav regije in EU, so proizvajalci lesne industrije BiH lani izvažali še na Kitajsko, v Turčijo, Švico in Združeno Kraljestvo.
 

Lesna industrija BiH

Okoli 60 % površine BiH je pokrite z gozdom, zato se je v državi razvila močna lesna industrija, ki proizvaja široko paleto izvozno usmerjenih izdelkov.

Lesna panoga je poleg kovinske industrije steber domačega gospodarstva in edina gospodarska panoga v BiH, ki dosega presežek v mednarodni menjavi.

Od 1.500 podjetij v lesni industriji BiH je večina izvozno usmerjenih.

Lesno predelovalna industrija BiH je v zadnjem času razvila veliko število proizvajalcev končnih izdelkov, ki imajo dovolj zmogljivosti, da v celoti izkoristijo obstoj domačih surovin. Dejstvo je, da je bila v preteklem obdobju raven povpraševanja končnih proizvajalcev po surovinah bistveno višja od trenutne razpoložljivosti surovin na domačem trgu.

FTC meni, da je bila uvedba ukrepov prepovedi izvoza surovin, predvsem okroglega lesa, upravičena. Ohranjanje surovin za podjetja v lesno-predelovalni industriji v teh zahtevnih časih ohranjanja konkurenčen položaj v izvozu končnih lesnih izdelkov, predvsem v segmentu izvoza pohištva na globalni ravni.

Zaradi močne rasti cen surovin bodo morala podjetja lesno-predelovalni industriji BiH v prihodnjem obdobju prilagoditi tudi prodajne cene končnih izdelkov.

Zaradi motenj na nemškem trgu, ki je glavni izvozni trg za podjetja v lesni industriji BiH, ter zaradi vse manjšega števila naročil, poskušajo podjetja sedaj prodreti na nove trge, tako v EU kot v državah izven EU.


 

Največja podjetja po prometu v lesno predelovalni industriji BiH

Podjetje Naslov
Lattonedil Bih D.O.O. Gradiska Industrijska Zona Bb
Gradiska, Mezoregion Banja Luka 78400
Bosnia-Herzegovina
Export City D.O.O. Prnjavor Ratkovac Bb
Prnjavor, Mezoregion Banja Luka 78430
Bosnia-Herzegovina
Drvoprodex D.O.O. Banja Luka Karanovac 3
Banja Luka, Mezoregion Banja Luka 78000
Bosnia-Herzegovina
Fen D.O.O. Lukavac Puracic Bb
Lukavac, Tuzlanski Kanton 75300
Bosnia-Herzegovina
Sinkro D.O.O. Sarajevo Put Famosa 38
Sarajevo Dio, Kanton Sarajevo 71210
Bosnia-Herzegovina
Standard Furniture Factory D.D. Sarajevo Bosanski Put 103
Sarajevo, Kanton Sarajevo 71000
Bosnia-Herzegovina
Prevent Interior D.O.O. Visoko Topuzovo Polje Bb
Visoko, Zenicko-Dobojski Kanton 71300
Bosnia-Herzegovina
Standard D.O.O. Prnjavor Ulica Jovana Ducica 2
Prnjavor, Mezoregion Banja Luka 78430
Bosnia-Herzegovina
Wood Team D.O.O. Ilijas Luka Bb
Sarajevo, Kanton Sarajevo 71000
Bosnia-Herzegovina
Luxor Xl D.O.O. Sarajevo Marsala Tita 29
Sarajevo, Kanton Sarajevo 71000
Bosnia-Herzegovina

Viri: Factiva, Federalna Novinska Agencija, Sarajevo Times


 

Preberite še:


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije
  
Gospodarstvo ter možnost vstopa na trg BiHZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: