Irska živilska industrija je leta 2022 zabeležila rekorden izvoz

torek, 17. januar 2023
 

Irski izvoz hrane in pijače je v letu 2022 dosegel 16,7 mlrd EUR

Skupna vrednost irskega izvoza hrane in pijače je v letu 2022 znašala 16,7 mlrd EUR, kar predstavlja 3 mlrd EUR ali 22 % več v primerjavi z letom prej, ter skoraj 30 % več glede na ravni pred pandemijo, ko je izvoz dosegel 13 mlrd EUR.

Rast je bila v veliki meri posledica zvišanja cen na enoto zaradi inflacije in naraščajočih vhodnih in operativnih stroškov, pa tudi povečanja obsega izvoženega blaga.

Podjetja, ki delujejo v živilski industriji na Irskem, so v zadnjih 12 mesecih delovala v zelo zahtevnem trgovinskem okolju, ki se nadaljuje tudi v tem letu. Med največje izzive, ki jih čakajo v letu 2023, sodijo naraščajoči stroški energije, inflacijski pritiski na ravni kmetij in proizvodnje, vpliv vojne v Ukrajini ter vpliv pandemije Covid-19 na mednarodne dobavne verige.
 
 

Segment mleka in mlečnih izdelkov 

Irski segment mleka in mlečnih izdelkov je imel lani največji vrednostni delež izvoza, ocenjen na 6,8 mlrd EUR. To je 1,7 mlrd EUR ali 33 % več kot leto prej. K temu sta največ prispevala izvoz masla (26 % rast vrednosti) in izvoz sira (25 % rast vrednosti).

Mlečni izdelki so lani predstavljali tudi največji del v obsegu irskega izvoza hrane in pijače, z več kot 1,7 mio ton izdelkov, poslanih na več kot 130 trgov po vsem svetu.
 

 

Segment mesa in živine 

Izvoz segmenta mesa in živine je bil drugi najvišji po vrednosti in je lani dosegel več kot 4 mlrd EUR. To predstavlja 15 % povečanje v primerjavi s prejšnjim letom.
 
Največ so izvozili govejega mesa, in sicer 2,5 mlrd EUR. To je 384 mio EUR ali 18 % več glede na ravni leta 2021.
 
Trg Združenega kraljestva je predstavljal skoraj polovico irskega izvoza govejega mesa. Izvoz irske govedine izven Evrope in Združenega kraljestva se je lani zmanjšal za -10 %. 

 

Segment pripravljene potrošniške hrane 

Vrednost izvoza pripravljene potrošniške hrane je lani presegla 3 mlrd EUR, kar je 17 % več kot leta 2021. Povečan izvoz je v veliki meri posledica ponovnega odprtja gostinskih storitev po sprostitvi omejitvenih ukrepov po pandemiji.

 

Segment pijače 

Irski izvoz pijač je lani prvič dosegel skoraj 2 mlrd EUR, kar predstavlja 22 % povečanje v primerjavi z letom prej in 25 % povečanje vrednosti v primerjavi z ravnmi pred pandemijo. 

Izvoz viskija je lani predstavljal 60 % celotne rasti vrednosti, pri čemer je bil izvoz prvič ocenjen na skoraj 1 mlrd EUR (25 % več kot leta 2021).

 

Ključni izvozni trgi 

Združeno kraljestvo je bilo lani največji posamični trg za irski izvoz hrane in pijače, z izvozom, ocenjenim na 5,4 mlrd EUR. 

Vendar pa drugi trgi hitro zmanjšujejo zaostanek za Združenim kraljestvom.
 
Izvoz hrane in pijače v Evropo se je lani v primerjavi z letom 2021 povečal za 29 %, pri čemer so bili ključni trgi Francija, Nemčija in Nizozemska.

Izvoz na trge izven Evrope se je lani medletno povečal za 23 % na 5,6 mlrd EUR.

Medtem ko je izvoz na Kitajsko stagniral zaradi stroge politike Covid v državi in močne domače proizvodnje mesa, je izpad izravnala rast izvoza na Filipine, v Indijo, Malezijo in na Japonsko.

Skupni izvoz v Azijo se je lani povečal za približno 9 % na 1,5 mlrd EUR. Azijska regija srednjeročno predstavlja pomembne dodatne priložnosti za irski izvoz hrane in pijače, ki jih podpirajo zlasti tekoče sofinancirane EU kampanje za meso in mlečne izdelke.

Kar zadeva mlečne izdelke, EU ostaja največji trg Irske, saj je država lani v države EU izvozila 34 % celotnega izvoza mlečnega segmenta. To je posledica velikega povpraševanja v Nemčiji, Franciji, na Nizozemskem in v Belgiji.

Izvoz mleka in mlečnih izdelkov v Združeno kraljestvo je leta 2022 narasel za 39 %, vendar je njegov skupni delež v kategoriji ostal razmeroma nespremenljiv pri 19 %. 

Trg Severne Amerike je zabeležil največjo rast v smislu obsega, saj se je medletno povečal za 46 % na 800 mio EUR. Severna Amerika ima trenutno 12 % delež irskega izvoza mlečnih izdelkov.


Viri: Factiva, Just Food

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju hrane in pijače

Svetovne cene hrane so bile v letu 2022 rekordno visoke

Priložnosti na irskem trgu
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: