Portugalski izvoz lesa in pohištva je leta 2022 dosegel rekordno vrednost

četrtek, 16. februar 2023
 

Visoka rast izvoza je predvsem posledica zavezanosti trgom zunaj EU 

Po podatkih portugalskega združenja lesne in pohištvene industrije (Associação das Indústrias de Madeira e Mobiliário de Portugal – AIMMP) je portugalski izvoz lesa in pohištva leta 2022 dosegel rekordno vrednost višini 3,029 mio EUR. To je 17 % več kot prejšnje leto. Odličen rezultat je predvsem posledica zavezanosti trgom zunaj EU.

V AIMMP poudarjajo, da takšen rezultat potrjuje uspešno usmeritev lesnega in pohištvenega sektorja ter kaže na konkurenčno sposobnost podjetij na mednarodni ravni. Rezultat je tudi posledica strategije mednarodne promocije sektorja, ki ji AIMMP sledi v zadnjih 10 letih, in se osredotoča predvsem na trge zunaj Evrope.

O tem, da je portugalska pohištvena in lesna industrija v zadnjih 10 letih več kot podvojila izvoz, smo pisali tudi v tem prispevku.
 

Največjo rast izvoza je dosegel segment lesnih plošč 

Glede na posamezne segmente je največjo rast izvoza dosegel segment lesenih plošč, ki je lani na medletni ravni povečal izvoz za 36 %. Sledita mu segment lesene embalaže s 34 % rastjo in segment pohištva, ki je lani povečal izvoz za 14 %.
 

Izvoz na trge izven EU se je lani povečal za 20 % 

Poleg tradicionalnih trgov, kot so Združeno kraljestvo, Španija, Francija in Nemčija, vse bolj postajajo aktualen izvozni trg tudi ZDA, kamor je portugalska lesna in pohištvena industrija lani izvozila 5 % vrednosti celotnega izvoza.

To kaže na rast izvoza zunaj Evrope, na bolj oddaljenih in razvitih trgih, kot so ZDA, kjer ima AIMMP v letu 2023 pomembne naložbene načrte prek svojega projekta Inter Wood & Furniture.
 

Projekt Inter Wood & Furniture 

Inter Wood & Furniture je projekt internacionalizacije, ki ga upravlja AIMMP za lesni in pohištveni sektor in podpira portugalska podjetja, ki jih zanima internacionalizacija na nove rastoče trge.

V preteklih letih je ta program podprl že več kot 400 portugalskih podjetij na približno 50 trgih, s spodbudami do 50 % in s tem v zadnjih 10 letih prispeval k rasti izvoza sektorja za približno 1 mlrd EUR.

V okviru tega projekta je AIMMP letos že organiziral portugalsko prisotnost na sejmu talnih oblog in preprog DOMOTEX 2023, ki je potekal od 12. do 15. januarja v Hannovru v Nemčiji. Na sejmu se je predstavilo 11 nacionalnih blagovnih znamk: A. Barbosa, Cadeinor, Golden-Parquet®, Magna Natura, MF Timber, Revesperfil, Ribadao Wood Boutique, SPAZIOdeck®, Strong Wood Floors, Thunther Target in TradingTimber.

Nekaj dni kasneje, 22. in 25. januarja, je bila Portugalska prisotna tudi na januarskem sejmu pohištva v Združenem kraljestvu v Birminghamu, marca pa bosta sledili še udeležbi na sejmu Dubai Wood Show v Združenih arabskih emiratih in na sejmu ProWein v Nemčiji.

 
 
 

Največja podjetja v portugalski lesni in pohištveni industriji 

Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
Sonae Industria SGPS SA 6.564,59
Amorim Cork S.A. 322,67
Luso Finsa - Indústria E Comércio De Madeiras S.A. 253,59
Ikea Industry Portugal S.A. 207,56
Aquinos S.A. 102,36
Cork Supply Portugal S.A. 65,05
Vicaima - Indústria De Madeiras E Derivados S.A. 63,88
Socori - Sociedade De Cortiças De Riomeão S.A. 54,82
Diam Portugal S.A. 51,61


Viri: Factiva, Jornal de Negócios, , Dinheiro Vivo Online

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

Ključni trendi evropskega pohištvenega trga

Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije


Portugalska širi prodajo pohištva v ZAE
 
Priložnosti na portugalskem trguZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: