Uvoz ruskega utekočinjenega plina v EU se je od invazije na Ukrajino povečal za 40 %

torek, 05. september 2023
 

EU je v prvih 7 mesecih 2023 kupila več kot polovico ruskega LNG

Države članice EU so v prvih 7 mesecih 2023 kupile več kot polovico ruskega utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) na trgu, kaže analiza podatkov Kplerja, ki spremlja pomorski in tankerski promet.

V prvih 7 mesecih leta 2023 so države EU uvozile 40 % več ruskega LNG kot v istem obdobju leta 2021, preden je Rusija napadla Ukrajino. To je veliko večja rast od svetovnega povprečnega povečanja ruskega uvoza LNG, ki znaša 6 %.

Države EU so v obdobju januar – julij 2023 uvozile 22 mio kubičnih metrov ruskega LNG, v primerjavi s 15 mio v istem obdobju 2021. 
 

Španija je za Kitajsko 2. največja uvoznica LNG iz Rusije 

Španija je zdaj za Kitajsko 2. največja uvoznica ruskega LNG na svetu, tik za njo pa je Belgija. Pred izbruhom vojne je bila Španija na 5. mestu, Belgija pa na 7.

V prvih 7 mesecih leta 2023 je Španija predstavljala 18 % celotne prodaje ruskega LNG, Belgija 17 %, Kitajska pa 20 %.
 
Španija in Belgija trdita, da številke ne odražajo nacionalnih nakupov, temveč dejstvo, da so bila njuna pristanišča glavna prehoda za preostali del celine.

Belgijski pristanišči Zeebrugge in Antwerpen delujeta kot prehoda na 18 trgov, vključno s Francijo in Nemčijo, pri čemer se večina LNG izvozi v sosednje države. Po vladnih podatkih je samo 2,8 % plina, porabljenega v Belgiji, iz Rusije.

Nemčija je januarja izjavila, da ni več odvisna od Rusije za svojo energijo, saj je zagotovila oskrbo od drugod po svetu, vključno z ZDA in Norveško.
 

Rast uvoza LNG je v nasprotju s ciljem EU, da do leta 2027 ne bo več odvisna od ruskih fosilnih goriv 

Pretok plina po evropskih plinovodih iz Rusije je od lanske invazije upadel na zgodovinsko nizko raven, vendar pa so pošiljke ohlajenega utekočinjenega zemeljskega plina z vsega sveta, vključno iz Rusije, nadomestile ta izpad, saj LNG ni podvržen sankcijam EU. Evropa ne prepoveduje uvoza, ampak ga zgolj odsvetuje.
 
Vendar pa je porast uvoza LNG v nasprotju s ciljem EU, da do leta 2027 ne bo več odvisna od ruskih fosilnih goriv.
 
"Države EU zdaj kupujejo večino ruske ponudbe in s tem podpirajo enega najpomembnejših virov prihodkov Kremlja," pravijo analitiki pri Global Witness.
 
"Nakup ruskega plina ima enak učinek kot nakup ruske nafte. Oba financirata vojno v Ukrajini in vsak evro pomeni več prelivanja krvi. Medtem ko evropske države obsojajo vojno, dajejo denar v Putinove žepe," pravijo pri Global Witness in opozarjajo, da bi EU države morale svoja dejanja uskladiti s svojimi besedami in prepovedati trgovino z ruskim LNG, ki spodbuja tako vojno kot podnebno krizo. 
 
Po ocenah Global Witness so EU države v obdobju januar-julij 2023 nakupile za 5,29 mlrd EUR ruskega LNG.Viri: Factiva, The Guardian, Reuters

 

Preberite še: 


Evropske cene plina so zaradi strahu pred stavko v Avstraliji zrasle za 18 %

Gospodarstvo ter možnost vstopa na španski trg
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: