Romunija

Prodaja v Romunijo

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Kupna moč potrošnikov v Romuniji je ena najnižjih v Evropi, zato so romunski potrošniki pri nakupih dokaj previdni. Ključni dejavnik pri nakupni odločitvi je ustrezno razmerje med ceno in kakovostjo. Za izdelke z višjo kakovostjo in prepoznavno blagovno znamko so romunski potrošniki pripravljeni plačati več. Pri nakupu izdelkov dajejo prednost svežim ter privlačno pakiranim izdelkom. Zanima jih tudi nova tehnologija in najnovejši modni trendi. Koncept poprodajnih storitev se še razvija, a so romunski potrošniki pri nakupu vedno bolj pozorni tudi na kakovost poprodajnih storitev.
 

Tržne poti, distribucija

Romunski maloprodajni trg je leta 2017 dosegel vrednost 40 mlrd EUR, kar je 12 % več kot leta 2016. Štirje največji konkurenti na trgu imajo skupaj 60 % tržni delež. To so Kaufland, Carrefour, Metro Cash & Carry in Auchan. V zadnjih letih se število trgovin v Romuniji hitro povečuje. Trgovci se osredotočajo tudi na razvoj spletnih trgovin in ponujajo alternativne načine plačila. V Romuniji je 85 % izdelkov, ki se prodajajo v trgovinah uvoženih, le 15 % je lokalnih proizvodov.
 
Vrednost spletne maloprodaje v Romuniji se je v letu 2018 povečala za 30 % na 3,5 mlrd EUR. Stopnja rasti je bila že drugo leto zapored med najvišjimi v Evropi, kar kaže na močan potencial rasti trga. Približno 60 % spletnih naročil v letu 2018 je bilo v Romuniji opravljenih prek mobilnih aplikacij, obseg pa se je povečal za 20 % v primerjavi z letom 2017. Povprečna vrednost spletne nakupovalne košarice je znašala 77,7 EUR).
 
Največji trgovci na drobno po prihodkih:
 
Podjetje Prihodki v mio EUR (2017)
Kaufland Romania Scs 2.268,25
Carrefour Romania Sa 1.517,68
Dedeman Srl 1.424,23
Auchan Romania Sa 1.174,60
Mega Image Srl 1.104,25
Profi Rom Food Srl 1.063,67
Lidl Discount Srl 828,29
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Običajna plačilna metoda je plačilo na odprt račun, povprečen plačilni rok je 30 dni. V začetku poslovnega sodelovanja sta za zavarovanje plačila priporočljiva nepreklicni akreditiv ali bančna garancija, kar pa ni vedno najbolj konkurenčno. Priporočljivo je tudi preveriti boniteto kupca.
 
Plačilna disciplina je v Romuniji dobra. Povprečne zamude plačil za tuje kupce so v letu 2018 znašale 11 dni, povprečen rok dejanskega izplačila pa je bil 48 dni.
 

Transport

Svetovni gospodarski forum (WEF) uvršča Romunijo na 58. mesto z vidika razvitosti infrastrukture in logističnih storitev.
Infrastruktura ostaja resna ovira za razvoj tega sektorja in posledično za nacionalno gospodarstvo. Nedavne ocene kažejo, da prometna infrastruktura v Romuniji zahteva naložbe v višini več kot 70 mlrd EUR, medtem ko sredstva, ki so na voljo do leta 2030, znašajo le 36 mlrd EUR. Na srečo je EU namenila več mlrd EUR za podporo razvojnim potrebam v tem sektorju.

Vrednost romunskega transportnega sektorja se je v letu 2017 medletno povečala za več kot 10 %. V transportnem sektorju prevladuje cestni transport, ki je večinoma (več kot 90 % prevozov) usmerjen v države EU. Cestna infrastruktura v Romuniji je med najmanj razvitimi v Evropi. EU je Romuniji namenila 9,5 mlrd EUR za velike infrastrukturne projekte. Med najpomembnejše projekte spadata avtocesta Sibiu-Pitesti, ki je pomemben del panevropskega koridorja IV, ter nova avtocesta Belt v Bukarešti, ki se bo začela graditi v letu 2019.

Tako kot cestno omrežje tudi železniški sistem v Romuniji potrebuje obnovo in nove naložbe. Povprečna hitrost železniškega tovornega prometa v državi je 13 km/h, kar je najmanj v Evropi.

Pristanišče Constanta je eno glavnih distribucijskih centrov za Srednjo in Vzhodno Evropo. Je večnamensko pristanišče z zmogljivostjo nad 100 mio ton letno in ima 156 privezov, od tega je 140 privezov v obratovanju. Skupna dolžina pristanišča je 29,83 km, globine pa se gibljejo med 8 in 19 metri, kar je najgloblje v Črnem morju. Pristanišče trenutno načrtuje več velikih projektov, kot so razvoj umetnega otoka, ter posodobitev pomolov 3 in 4.

Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 
 
Posodobljeno februar 2019.