Romunija

Poslovni obisk Romunije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Romuniji

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
2. januar novo leto, drugi dan
24. januar dan združitve
30. april pravoslavni veliki petek
1. maj praznik dela
2. maj pravoslavna velika noč
3. maj pravoslavni velikonočni ponedeljek
1. junij dan otrok
20. junij pravoslavni binkošti
21. junij pravoslavni binkoštni ponedeljek
15. avgust Marijino vnebovzetje
30. november dan sv. Andreja
1. december dan državnosti
25. december božič
26. december božič, drugi dan


Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 36 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

Električna napetost v Romuniji je 230V, 50 Hz AC.
Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.

 

Poslovni običaji

Poslovni običaji so zelo podobni našim. Sestanke je treba napovedati, pričakuje se točnost, čeprav so zamude običajna praksa, kar ni nič čudnega, vsaj kar se tiče Bukarešte, glede na kaotični promet v mestu. Na srečanjih se izmenjajo vizitke, rokovanje je običajno pri pozdravu in slovesu. V prvih stikih je čutiti formalnost, nosijo se poslovne obleke.

Držanje manj formalnih obljub in dogovorov ni vedno pravilo, zato je dobro biti strpen, previden in vztrajen. Priporočljivo je zgraditi pristen, prijateljski odnos, kar ne gre čez noč. Zato je potrebno večkrat “na obisk”, čeprav samo vljudnostni. V romunskem poslovnem svetu igrajo neformalni odnosi velik pomen. S strogo zahodno-evropskim poslovnim pristopom se ne doseže veliko. Zelo pomembno je imeti “prijatelja na pravem mestu” in biti pripravljen tudi na nekonvencionalne metode trženja. Romuni so zelo ponosni na svojo preteklost, vendar se je bolje izogibati pogovorom o politiki ali obdobju socializma.

 

Jezik

Znanje tujih jezikov je relativno dobro. Mlajše generacije in poslovneži večinoma govorijo angleško, v nekaterih področjih z nemškimi naselbinami iz preteklosti (Timisoara, Brasov) se pogosto uporablja tudi nemščina, precej pa je tudi francosko in italijansko govorečih. Starejša generacija po večini obvlada ruščino.

Ob zahodni meji z madžarsko manjšino je uradni jezik tudi madžarščina, ob srbski meji pa lahko najdemo tudi ljudi z znanjem srbščine.