Nemčija namerava za obrambo do leta 2025 nameniti 1,5 % BDP

torek, 30. januar 2024
 

Nemška obrambna industrija je pomemben igralec na globalnem obrambnem trgu

V nemški obrambni industriji deluje veliko število podjetij različnih velikosti, od malih in srednje velikih podjetij, pa vse do velikih multinacionalnih korporacij.

Industrija je osredotočena na razvoj in proizvodnjo širokega spektra obrambnih sistemov, vključno z letali, ladjami, vozili in orožjem.

Na obrambnem trgu v Nemčiji prevladuje nekaj velikih podjetij, kot so Airbus Defence and Space, Rheinmetall in Krauss-Maffei Wegmann. Ta podjetja so odgovorna za večino obrambnih raziskav, razvoja ter proizvodnje v državi.

Za nemško obrambno industrijo je značilen močan poudarek na inovacijah ter raziskavah in razvoju, saj podjetja tudi velik del prihodkov industrije vlagajo v ta področja.

Nemčija si prizadeva izboljšati svojo domačo obrambno industrijo z vlaganjem v raziskave in razvoj ter spodbujanjem sodelovanja med vlado in zasebnim sektorjem. To vključuje pobude za razvoj naprednih tehnologij, kot so sistemi brez posadke, kibernetska obramba in vesoljske zmogljivosti.

Industrija ima visoko kvalificirano delovno silo in je podprta z dobro vzpostavljeno mrežo raziskovalnih in razvojnih ustanov, univerz in tehnoloških centrov.

Analitiki Mavericks Business & Market Research ocenjujejo, da je obrambni trg v Nemčiji leta 2022 dosegel vrednost 60,1 mlrd USD ali približno 55,6 mlrd EUR.

Rast trga poganja povečano povpraševanje po obrambni opremi in tehnologiji tako doma kot v tujini.

Nemčija namerava v prihodnjih letih povečala tudi izdatke za obrambo, s poudarkom na posodobitvi vojaške opreme in infrastrukture.
Poleg domačega povpraševanja je nemška obrambna industrija močno vpeta tudi v mednarodne obrambne trge, saj svoje izdelke in tehnologijo izvaža v številne države po vsem svetu.

Nemška obrambna industrija pomembno prispeva k gospodarstvu države in igra pomembno vlogo pri podpiranju nacionalne varnosti in mednarodnih mirovnih prizadevanj. S svojo osredotočenostjo na inovacije in tehnologijo bo industrija nemška obrambna industrija še naprej rasla in ostala ključni konkurent na globalnem obrambnem trgu.

Vabilo na Slovensko-nemški dan obrambne industrije, Ljubljana, 13. februar 2024
 

Nemčija namerava za obrambo do leta 2025 nameniti 1,5 % BDP

Nemčija je v zadnjem desetletju postopno zviševala izdatke za obrambo. Leta 2023 je država za obrambo porabila 51,2 mlrd USD (47,4 mlrd EUR), kar predstavlja približno 1,3 % njenega BDP.

Odstotek BDP, porabljen za obrambo v Nemčiji, je dolga leta ostajal pod 2 % ciljem, ki ga je Nato postavil za države članice EU. Vendar se je nemška vlada zavezala, da bo v prihodnjih letih povečala izdatke za obrambo, s ciljem doseči 1,5 % BDP do leta 2025.

Analitiki napovedujejo, da bo nemški proračun za obrambo do leta 2028 dosegel 64,3 mlrd USD ali približno 59,5 mlrd EUR.

Vlada je opredelila tudi prednostna področja za naložbe, kot so kibernetska varnost, posodobitev opreme in izboljšanje vojaške mobilnosti.
 

Uvoz

Nemčija večino obrambne opreme uvaža iz ZDA, Francije, Združenega kraljestva, Švedske in Italije. Te države so ključne dobaviteljice napredne vojaške tehnologije in opreme, vključno z bojnimi letali, podmornicami in raketami.

Za nemški obrambni uvoz veljajo strogi predpisi, ki zagotavljajo varnost izdelkov. Ti predpisi so v skladu z mednarodnimi standardi in so namenjeni preprečevanju prenosa občutljive vojaške tehnologije nepooblaščenim osebam.

Pandemija Covid-19 je povzročila številne motnje v dobavnih verigah, kar je vplivalo tudi na obrambno industrijo. Posledično si Nemčija prizadeva razviti močnejše domače proizvodne zmogljivosti, da bi zmanjšala svojo odvisnost od uvoza.

Nemški obrambni uvoz se bo po ocenah v prihodnjih letih še povečeval zaradi prizadevanj države za posodobitev svojih vojaških zmogljivosti. Vlada je določila prednostna področja za naložbe, kot so kibernetska obramba, posodobitev opreme in izboljšanje vojaške mobilnosti. Ta področja zahtevajo znatna sredstva in strokovno znanje za razvoj, zato se bo Nemčija verjetno zanašala na uvoz, da bi dopolnila svoje domače proizvodne zmogljivosti.
 

Izvoz 

Nemški obrambni izvoz je bil v zadnjih letih sporno vprašanje, saj so kritiki trdili, da država ne bi smela izvažati orožja v države, ki so vpletene v vojaške konflikte. Kot odgovor na te pomisleke je nemška vlada poostrila predpise o izvozu orožja in povečala nadzor potencialnih strank.

Kljub temu se je v zadnjih letih nemški izvoz obrambne opreme drastično povečal. Leta 2021 je izvoz dosegel vrednost 938 mio USD (867,5 mio EUR), leta 2022 pa že 1.510 mio USD (1.396,5 mio EUR).

Največji izvozni trgi nemške obrambne industrije so Izrael, Ukrajina, Egipt in Savdska Arabija.
 

Največja podjetja v nemški obrambni industriji:

Podjetje Prihodki v mio EUR (2022)
Airbus Defence and Space GmbH 3.391,79
Eurofighter Jagdflugzeug GmbH 3.327,84
AIRBUS HELICOPTERS DEUTSCHLAND GmbH 2.024,06
Rheinmetall Electronics GmbH 517,33
Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG 504,37
Liebherr-Aerospace Lindenberg GmbH 469,05
HIL Heeresinstandsetzungslogistik GmbH 440,59
Viri: Factiva, Mavericks Business & Market Research

 

Preberite še:  


Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Vojna v Ukrajini povečuje povpraševanje po vojaški opremi 

Zaradi vojne v Ukrajini in globalnih napetosti raste evropska proizvodnja orožja

Evropski uvoz orožja se je leta 2022 podvojil

Gospodarstvo ter možnost vstopa na nemški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: