Velike tržne priložnosti za nemškem trgu medicinske konoplje

torek, 09. januar 2024
 

V Evropi je v letu 2023 prišlo do velikih sprememb glede legalizacije medicinske konoplje  

  • Nemčija bo predvidoma že leta 2024 legalizirala marihuano, končno glasovanje je predvideno v Q1 2023.  
  • Nizozemska je pred kratkim legalizirala medicinsko marihuano kot del štiriletnega poskusa. 
  • V Švici sta 2 pilotna projekta rekreacijske konoplje decembra 2023 dosegla fazo prodaje. 
  • Francija je nedavno naredila večji korak k legalizaciji medicinske konoplje. 
  • Enodomni parlament v Ukrajini je konec decembra 2023 sprejel predlog zakona o legalizaciji medicinske konoplje, ki je sicer zadržan do sredine januarja, a predlog zakona predstavlja velik mejnik za to konservativno državo. 
  • Aprila 2023 je Češka naredila korak k legalizaciji prodaje konoplje za reševanje težav z odvisnostjo.  
  • Oktobra 2023 je Malta, ki je pred dvema letoma postala prva evropska država, ki je legalizirala rekreativno uporabo konoplje, izdala prve evropske licence za konopljo, ki neprofitnim organizacijam dovoljujejo gojenje in distribucijo marihuane. 
 

Kakšen napredek se na evropskem trgu medicinske konoplje pričakuje v letu 2024? 

Vse oči so trenutno uprte v Nemčijo, saj se država pripravlja na sprejetje zakona o konoplji, ki bo dekriminaliziral in prerazvrstil konopljo kot nenarkotik, kar bo velik mejnik. 

Nemški parlament naj bi zakon sprejel v začetku leta 2024 in če bo šlo vse po načrtih, s 1. aprilom konoplja v Nemčiji ne bo več obravnavana kot narkotik

Število bolnikov z medicinsko konopljo bo v državi hitro naraslo, saj jo bo mogoče predpisati kot uradno zdravilo na recept.

V frankfurtskem holdingu za medicinsko konopljo Bloomwell Group ocenjujejo, da se bo v Nemčiji, ki ima 83 mio prebivalcev ter med 200.000 in 300.000 medicinskih pacientov, število bolnikov z medicinsko konopljo pomnožilo med 7 do 10 krat.

Nemčija naj bi že leta 2024 postala največji trg medicinske konoplje na svetu.

Nemška reforma bo verjetno katalizator naprednejših politik glede konoplje po vsej Evropi.

Priložnosti pa se odpirajo tudi na trgih, kjer se pripravlja naslednji val reform. Sem sodijo Nizozemska, Združeno kraljestvo, Poljska, Španija, Portugalska, Italija, Francija, Češka in Švica.
 
Kljub hitremu razvoju evropskega trga medicinske konoplje je stigma marihuane v Evropi še vedno zelo prisotna, posledično pa so tudi številni zdravniki zadržani glede predpisovanja medicinske konoplje. Vendar število raziskav na tem področju hitro narašča, zato je tudi vedno več na raziskavah temelječih dokazov o možnih koristih medicinske konoplje.
 

Izdelki z velikim potencialom

Analitiki in strokovnjaki iz industrije v letu 2024 pričakujejo razcvet trga manjših kanabinoidov (CBDV, CBG, CBN, CBC) in THC pijač.

Podjetja bodo razvijala nove izdelke, ki bodo zadovoljili širok spekter okusov potrošnikov, pri čemer bodo manjši kanabinoidi postajali vse pomembnejši v raznolikih linijah izdelkov.

Kanabinoidna terapija bo postala vodilna nastajajoča tržna priložnost v industriji konoplje. Trg bo vse bolj vlagal v CBN (kanabinol, izoliran iz alkoholnega izvlečka industrijske konoplje) kot potencialno alternativo drugim naravnim pripomočkom za spanje in obstoječim farmacevtskim možnostim.

Nedavne raziskave so razkrile premik v vedenju potrošnikov in poudarile povezavo med legalno prodajo marihuane in alkohola. Prodaja alkohola v državah, kjer je legalizirana uporaba konoplje, je v zadnjih 5 letih močno upadla. Sektor konoplje naj bi v prihodnje privabil več milijonov novih uporabnikov, medtem ko naj bi se posledično zmanjšalo število uživalcev alkohola.
 

Kako vstopiti na trg 

Glede na številne napovedane reforme je leto 2024 pravi trenutek za podjetja s konopljo, da si zagotovijo svoje mesto na evropskem trgu.

Strokovnjaki v industriji svetujejo podjetjem, da naj najprej raziščejo posebnosti posameznega trga, kot so farmacevtsko regulativno okolje in lokalne regulativne zahteve, ter specifiko celotnega evropskega trga.

Če je regulativno okolje ustrezno za specifični poslovni model podjetja, potem je pravi trenutek, da najdejo potencialne partnerje in vzpostavijo lastno dobavno verigo na trgu.

Obstaja več poslovnih združenj na področju poslovanja s konopljo, ki lahko pomagajo pri vstopu na trg, med njimi: 
Največ priložnosti na tem področju obeta Nemčija, ki naj bi po napovedih leta 2024 postala največji trg medicinske konoplje na svetu. V Nemčiji obstajajo priložnosti za poslovanje z izkušenimi podjetji, ki že sodelujejo z bolniki in uporabljajo podatke o ponudbi medicinske konoplje.


 
Viri: Factiva, Benzinga
 

Preberite tudi: 


Globalni trendi na področju farmacije 

Gospodarstvo ter možnost vstopa na nemški trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: