Nova in posodobljena pravila o poreklu v pan evro-mediteranski regiji

sreda, 20. december 2023


PEM Skupni odbor je dne 7. decembra 2023 sprejel nova in posodobljena pravila o poreklu, katerih cilj je povečati trgovino med Evropsko unijo in sosednjimi državami v pan evro-mediteranski regiji.

Pravila o poreklu se bodo začela uporabljati 1. januarja 2025 in bodo posodobila vse preferencialne trgovinske sporazume med 24 PEM trgovinskimi partnerji, tako da bodo ustrezna "pravila o poreklu" iz teh sporazumov postala prožnejša in podjetjem prijaznejša.

Ta sprememba pravil o poreklu zadeva 24 pogodbenic Regionalne konvencije o pan evro-mediteranskih preferencialnih pravilih o poreklu (PEM Konvencija):
Nova pravila o poreklu, ki so rezultat desetletnih pogajanj, bodo izdelkom olajšala koriščenje ugodnosti trgovinskih preferencialov in prinašajo:
  • enostavnejša produktno specifična pravila, kot so odprava kumulativnih zahtev ter večja prilagoditev pragov za lokalno dodano vrednost proizvodnim potrebam EU,
  • zvišanje dopustnih mejnih vrednosti za materiale brez porekla (splošno tolerančno pravilo) z 10 % na 15 %,
  • uvedbo "polne" kumulacije v skladu s katero se proizvodni postopki potrebni za pridobitev porekla blaga lahko opravijo v več državah,
  • možnost povračila carin (povračilo carin na uvožene sestavne dele) za večino izdelkov, da se poveča konkurenčnost EU izvoznikov.

Več na temo PEM Konvencije najdete na tej povezavi.
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: