Singapur in Zürich sta letos najdražji mesti na svetu

torek, 12. december 2023


Economist Intelligence Unit (EIU) je predstavil svetovni indeks življenjskih stroškov za leto 2023, kjer analizira rast cen po vsem svetu.
Raziskava EIU Worldwide Cost of Living 2023 primerja cene več kot 200 izdelkov in storitev v 173 večjih mestih.

Glavni izsledki raziskave:
 
 • Cene v lokalni valuti so se letos po vsem svetu v povprečju zvišale za 7,4 %, v primerjavi z 8,1 % rastjo cen lani. Počasnejša rast cen je posledica zmanjšanja motenj v dobavni verigi in zvišanja obrestnih mer. Klub temu je rast cen še vedno bistveno nad trendom v letih 2017–2021.
 • Singapur in Zürich sta letos najdražji mesti na svetu. Sledita jima New York in Ženeva. Najcenejše mesto na svetu je še vedno Damask (Sirija).
 • Od 10 kategorij, zajetih v EIU indeksu, so letos cene komunalnih storitev rasle najpočasneje, kar odraža pojemajoč vpliv ruske invazije na Ukrajino. Cene živil pa še naprej močno rastejo.
 • Zahodna Evropa predstavlja 4 od 10 najdražjih mest na EIU seznamu, saj se ta regija sooča z visoko inflacijo živil, oblačil in izdelkov za osebno nego ter apreciacijo evra in drugih lokalnih valut.
 • Mehiški mesti Santiago de Querétaro in Aguascalientes sta se letos najbolj povzpeli na lestvici, saj se je mehiški peso okrepil v primerjavi z ameriškim dolarjem zaradi dviga obrestnih mer, močne pa so bile tudi notranje naložbe.
 • Kitajska mesta so letos padla na lestvici najdražjih mest na svetu, zaradi počasnega okrevanja gospodarstva po pandemiji, umirjenega povpraševanja potrošnikov in depreciacije valute.
 • Največji padec na lestvici sta letos doživeli ruski mesti Moskva in Sankt Peterburg, saj so sankcije oslabile rubelj.
 • Najvišja inflacija je bila v Caracasu v Venezueli, kjer so se cene letos medletno dvignile za 450 %. EIU je mesto izključil iz globalnega povprečja inflacije.
 • Za razliko od leta 2022, je letošnja raziskava vključevala tudi Kijev, ki je pristal na 132. mestu.
 

Svetovni življenjski stroški v letu 2023

Številna mesta po svetu se še naprej spopadajo s krizo življenjskih stroškov, ki je povzročila močno rast cen v zadnjih dveh letih.
EIU raziskava je pokazala, da so se letos cene za več kot 200 izdelkov in storitev po vsem svetu v povprečju medletno zvišale za 7,4 % v lokalni valuti. To pomeni upad od rekordnega 8,1 % povečanja lani, vendar rast cen ostaja bistveno višja od trenda v letih 2017–2021.

Čeprav letošnja raziskava zajema 173 večjih svetovnih mest, je bilo svetovno povprečje izračunano z vključitvijo Kijeva (ki leta 2022 ni bil anketiran) in Caracasa (ki se še naprej sooča s hiperinflacijo).

Šoki na strani ponudbe, ki so povzročili zvišanje cen v letih 2021–2022, so se zmanjšali, odkar je Kitajska odpravila omejitve zaradi covida-19 konec leta 2022. Prav tako se je umirila tudi rast cen energije, ki je bila posledica napada Rusije na Ukrajino.

V nekaterih razvitih gospodarstvih, kot so ZDA, Avstralija in Združeno kraljestvo, se je povpraševanje potrošnikov izkazalo za presenetljivo odporno na agresiven tempo zaostrovanja denarne politike, ki se je začela leta 2022.

Cene in inflacija se za vsako kategorijo v raziskavi močno razlikujejo glede na geografsko območje:
 
 • Zahodno-evropska mesta so med najdražjimi za rekreacijo, prevoz, gospodinjske pripomočke in izdelke za osebno nego.
 • Ameriška mesta imajo od ostalih regij višje stroške komunalnih storitev, pomoči v gospodinjstvu in tobaka.
 • Nekatera azijska mesta so najdražja pri živilih in alkoholu.
 • Avstralska mesta so na vrhu po cenah tobaka.
 • Alkohol je najdražji v mestih Bližnjega vzhoda.
 • Inflacija v vzhodni Evropi je visoka v vseh kategorijah, od pomoči v gospodinjstvu (13,2 %) do živilskih izdelkov (9,7 %).
 

Cene komunalnih storitev so letos rasle najpočasneje

V svetovnem merilu so bile cene komunalnih storitev (elektrika in voda za gospodinjstva) priča najpočasnejši rasti od 10 kategorij, zajetih v EIU raziskavi. Ta kategorija, ki je bila v letu 2022 najhitreje rastoča, je letos beležila počasnejšo rast, kar kaže na ublažitev šokov cen energije, ki jih je povzročila ruska invazija na Ukrajino.

Nasprotno pa so cene živil in prevoza letos beležile višjo rast kot lani. Dvig cen prevoza odraža močno okrevanje povpraševanja, ko so se potovanja po pandemiji vrnila v normalno stanje.

Najvišjo rast so letos dosegle cene živil. Številni proizvajalci in trgovci na drobno so prevalili višje stroške na potrošnike, vse večja pogostnost ekstremnih vremenskih dogodkov pa še naprej povečuje tveganja na strani ponudbe.
 

Zürich in Singapur sta letos najdražji mesti na svetu

Zürich se je letos z lanskega 6. mesta povzpel navzgor po EIU lestvici najdražjih mest na svetu in si deli 1. mesto s Singapurjem. 

New York in Ženeva si na lestvici delita 3. mesto.

Zürich, ki je po 3 letih spet na vrhu, je napredoval zaradi moči švicarskega franka, pa tudi zaradi visokih cen živil, gospodinjskih dobrin in rekreacije.

Lestvico 10 najdražjih mest na svetu v letu 2023 sestavljajo:
 
 • 2 azijski mesti (Singapur in Hong Kong)
 • 4 evropska mesta (Zürich, Ženeva, Pariz in Kopenhagen)
 • 3 mesta v ZDA (New York, Los Angeles in San Francisco) ter
 • Tel Aviv v Izraelu.
 

EIU Worldwide Cost of Living 2023 – najdražja mesta na svetu

Mesto Država Index (New York = 100) Mesto na lestvici
Singapur Singapur 104 1
Zurich Švica 104 1
Ženeva Švica 100 3
New York ZDA 100 3
Hong Kong Kitajska 98 5
Los Angeles ZDA 97 6
Pariz Francija 91 7
Kopenhagen Danska 89 8
Tel Aviv Izrael 89 8
San Francisco ZDA 86 10


Poleg zmanjšanja napetosti na strani ponudbe je ostra denarna politika, ki jo je sprejela ameriška centralna banka Federal Reserve, pripomogla k zmerni inflaciji v ZDA. Leta 2023 je tudi več tujih valut zraslo v primerjavi z ameriškim dolarjem. Oba dejavnika sta povzročila, da je večina od 22 ameriških mest, zajetih v raziskavi, padla navzdol po lestvici.

Po drugi strani so se mesta v Latinski Ameriki in zahodni Evropi dvignila na lestvici. Mehiški mesti Santiago de Querétaro in Aguascalientes sta se najbolj povzpeli na lestvici, pri čemer se je mehiški peso v letu 2023 izkazal za eno najmočnejših valut nastajajočih trgov, zaradi dviga obrestnih mer in močnih notranjih naložb.

Evropska mesta so se na splošno povzpela navzgor zaradi nestabilne inflacije ter apreciacije evra in drugih lokalnih valut v regiji.

V Aziji je rast cen v povprečju še naprej relativno nizka. 4 kitajska mesta (Nanjing, Wuxi, Dalian in Peking) in 2 japonski mesti (Osaka in Tokio) so letos zabeležila največji premik navzdol po lestvici. Šoki na strani ponudbe, ki so povzročili zvišanje cen v letih 2021–2022, so se zmanjšali, odkar je Kitajska konec leta 2022 odpravila svoje omejitve zaradi covida-19. Tudi skok cen energije po ruski invaziji na Ukrajino se je umiril. Vendar pa se kriza življenjskih stroškov nadaljuje in ravni cen ostajajo precej nad zgodovinskimi trendi.

Najcenejše mesto na EIU lestvici je tudi letos Damask. Pri dnu lestvice sta še Teheran (Iran) in Tripoli (Libija). Čeprav je stopnja inflacije v Teheranu visoka, skoraj 49 %, so se cene v Tripoliju zvišale za nekaj več kot 5 % v zadnjem letu. Vsa 3 mesta so posebej poceni za živila, pa tudi za izdelke za gospodinjstvo in osebno nego.
 

EIU Worldwide Cost of Living 2023 – najcenejša mesta na svetu

Mesto Država Index (New York = 100) Mesto na lestvici
Buenos Aires Argentina 37 163
Čenaj Indija 37 163
Lagos Nigerija 35 165
Ahmedabad Indija 34 166
Lusaka Zambija 33 167
Tunis Tunizija 32 168
Taškent Uzbekistan 31 169
Karači Pakistan 28 170
Tripoli Libija 23 171
Teheran Iran 20 173
Damask Sirija 13 173
 

EIU napovedi za leto 2024

EIU napoveduje, da se bo inflacija v letu 2024 še naprej umirjala, saj bo zapozneli učinek dviga obrestnih mer začel vplivati na gospodarsko aktivnost in posledično na povpraševanje potrošnikov. Toda tveganja za rast cen v prihodnjem letu ostajajo. Nadaljnje zaostrovanje vojne med Izraelom in Hamasom lahko zviša cene energije, medtem ko lahko neugodne vremenske razmere še nadaljnje dvignejo cene hrane.


Viri: Factiva, Economist Intelligence Unit (EIU)


 

Preberite še: 


5 držav z najvišjimi plačami in najboljšo kakovostjo življenja

Predstavitev države - Švica
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: