Švedska IKEA praznuje 80 let

torek, 01. avgust 2023
 

Od prodaje vžigalic in svinčnikov do globalne korporacije

Največje pohištveno podjetje na svetu, IKEA, letos praznuje 80. rojstni dan.

Ustanovitelj Ingvar Kamprad je 28. julija 1943 na Švedskem ustanovil podjetje, ki ga je poimenoval IKEA - akronim začetnic njegovega imena, Ingvar Kamprad, njegove družinske kmetije Elmtaryd in lokalne skupnosti Agunnaryd.

Sprva je Kamprad prodajal svinčnike in vžigalice, nato pa je začel prodajati še pohištvo. Konec petdesetih let 20. stoletja se je v mestecu Älmhult na jugu Švedske odprla prva trgovina s pohištvom IKEA, kjer je dolgo časa ostal tudi sedež podjetja. 

Leta 1974 je IKEA odprla svojo prvo podružnico izven Skandinavije na obrobju Münchna. Še danes je Nemčija najpomembnejši prodajni trg družbe. V preteklem proračunskem letu, ki se je končalo 30. avgusta 2022, je bila Nemčija s prodajo v višini 5,7 mlrd EUR znova najmočnejši posamični trg pred ZDA, Francijo in Združenim kraljestvom.

Leta 1977 je IKEA odprla svoja vrata v takratnem Shopping City Süd blizu Dunaja. Zdaj ima IKEA v Avstriji 8 trgovin s pohištvom in 2 logistična centra.

V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je IKEA postala svetovna blagovna znamka. Po vsem svetu ima IKEA danes 460 trgovin v 62 državah in zaposluje okoli 231.000 ljudi. V lanskem poslovnem letu je družba dosegla prodajo v višini 44,6 mlrd EUR. Sedež družbe je danes na Nizozemskem.
 

Trajnostna korporativna filozofija 

IKEA oglašuje svojo trajnostno korporativno filozofijo, a resne obtožbe proti družbi se kar vrstijo. Okoljevarstvena organizacija Earthsight je IKEO večkrat obtožila nakupa nezakonitega lesa iz Rusije in Ukrajine. IKEA je vse to vseskozi zanikala in poudarjala, da uporablja le les s certifikatom FSC (Forest Stewardship Council).

Med vojno v Ukrajini se je družba umaknila z ruskega trga in od tam ne kupuje več lesa. Koliko je družbo stal izstop iz ruskega trga, ni znano. Zdaj IKEA 85 % lesa dobi iz Evrope, od tega več kot 1/3 iz Poljske in Litve.

IKEA si je leta 2016 zadala zeleni cilj: do leta 2030 želi izdelovati izdelke izključno iz obnovljivih in recikliranih materialov ter tako postati podnebno pozitivna. Cilj je doseči ravnotežje pri nadaljnji rasti, hkrati pa ohraniti čim manjši vpliv na okolje. 

V skladu s to strategijo IKEA nenehno povečuje delež električne energije iz obnovljivih virov. Družba ima tudi trgovine z rabljenim pohištvom ali trgovine z zelenim pohištvom, kot je prva City-IKEA na svetu na cesti Westbahnhof na Dunaju.

Poleg tega je IKEA lansirala program, ki vse dobavitelje in kooperante bolj ali manj sili k hitrejšemu prehodu na trajnostne energetske rešitve.

Okoljsko so naravnani tudi pristopi k oblikovanju. Kjer je mogoče, naredijo luknje v stenah pohištva, da zmanjšajo porabo materiala. Tudi plastike je pri proizvodnji vse manj, saj eksperimentirajo z drugimi materiali.
IKEA ponuja 12.000 izdelkov, od tega do 2.500 novih vsako leto. 
 

Strategija za manjšo davčno obremenitev 

IKEA je ustvarila zapleteno strukturo fundacij, holdingov in franšizo-jemalcev, predvsem na Nizozemskem, v Lihtenštajnu, Luksemburgu in Cipru. To pozitivno vpliva na davčno obremenitev, vsaj z vidika IKEE.

Srce korporativne strukture je IKEA Inter Group, s sedežem na Nizozemskem, ki ima pravice do koncepta in imena od leta 1982. Vse podružnice morajo nakazati 3 % svoje prodaje IKEI Inter kot licenčnino. Ti zneski znižujejo raven dobičkov podjetij v drugih državah. 
 

IKEA danes 

Ingvar Kamprad je umrl leta 2018 v starosti 91 let. Za seboj je pustil globalno korporacijo. 462 trgovin s pohištvom letno obišče preko 700 mio obiskovalcev. Ti so lani v IKEI porabili 44,6 mlrd EUR in družbi prinesli 2,04 mlrd EUR dobička. 

Po njegovi smrti se je v družbi začelo novo obdobje. Njegov sin Mathias je skupaj z izvršnim direktorjem Jesperjem Brodinom razvil novo strategijo, ki ima večji poudarek na spletnem trgovanju. V to družba vlaga milijarde. Več o tem, kako IKEA povečuje zmogljivosti svoje e-trgovine, lahko preberete v tem prispevku.


 
Viri: Factiva, Der Standard, Frankfurter Neue Presse

 
Preberite še: 


Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrije

Gospodarstvo ter možnost vstopa na švedski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: