Slovenska podjetja preverjala priložnosti za posle v Zahodni Afriki

petek, 28. februar 2014

V petek 28. februarja 2014 se v afriški državi Burkina Faso zaključil tridnevni mednarodni poslovni forum AFRICALLIA 2014, namenjen poslovnemu mreženju podjetij iz različnih sektorjev, ki načrtujejo širitev na nove trge ali iščejo nove poslovne partnerje predvsem v Zahodni Afriki. Udeležilo se ga je 710 predstavnikov 436 podjetij iz 26 držav, približno polovica udeležencev je iz Burkine Faso, pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija pa je tam tudi pet slovenskih podjetij.

 

Prvi dan poslovnega foruma se je pričel s seminarjem o poslovnih priložnostih Burkine Faso, v okviru katerega je bil predstavljen tudi projekt širitve mednarodnega letališča v Ouagadougou (60 % investicije naj bi pokrili tuji partnerji). Uvodoma so zbrane nagovorili tudi Luc Adolphe Tiao, predsednik vlade Burkina Faso, Alizèta Ouedraogo, predsednica gospodarske in industrijske zbornice Burkina Faso, Christophe Dabire, predstavnik komisije UEMOA, Ginette Nzau-Muteta, predstavnica African Development Bank Group, Bettina Acquier, predstavnica organizacije Futurallia in Gaspard Ouedraogo, predsednik organizacijskega odbora foruma Africallia. Zadnja dva dneva pa sta minila v znamenju individualnih pogovorov med podjetji.

 

Dogodka se je udeležilo 710 predstavnikov 436 podjetij iz 26 držav, vsa sodelujoča podjetja so imela skupaj več kot 6000 načrtovanih sestankov in še vrsto neformalnih. Predstavniki slovenskih podjetij so imeli dogovorjenih 52 sestankov s podjetji iz 9 afriških držav, največ s podjetji iz Burkine Faso, opravili pa so tudi vrsto neformalnih srečanj s podjetji iz različnih afriških dežel. SPIRIT Slovenija in slovenska podjetja so imela dogovorjene sestanke tudi na Ministrstvu za transport, Ministrstvu za obrambo, Ministrstvu za javno upravo ter na Inštitutu za geografijo Burkine Faso.

 

Roman Žnidarič, predsednik uprave Cetis, d. d.: »Čeprav sem bil pred odhodom na konferenco rahlo skeptičen, saj imamo sami glede organiziranosti v Afriki kar nekaj slabih izkušenj, pa so se dvomi izkazali za neupravičene, saj smo že prvi dan uspeli dobiti več sestankov, kot smo načrtovali in to na ustreznih ministrstvih in pravih nivojih. Zahvala za to gre predvsem SPIRIT Sloveniji. Če nam bo uspelo realizirati kak posel, v tem trenutku težko potrdim, vsekakor pa smo dobili za nas posel ogromno uporabnih informacij ter obenem uspeli predstaviti svojo dejavnost in produkte, s katerimi želimo nastopiti v Burkini in širše. Optimistično lahko rečem, da smo "na terenu" naredili bistveno več kot v pol meseca brskanja in iskanja informacij o tukajšnjih priložnostih po spletu. Prav tako smo se seznanili s konkretnim razpisom iz naše dejavnosti, ki ga ob vseh informacijski podpori na daljavo nismo zasledili. Nanj se bomo prijavili in z nekaj sreče upam, da tudi pričeli naš prvi projekt v tej državi, ki se bo pridružil ostalim, ki jih že imamo v tej regiji.Pozitivno sem presenečen nad organiziranostjo dogodka, obenem pa razočaran zaradi skromne udeležbe slovenskih predstavnikov. Pričakoval bi, da bomo ob pomanjkanju povpraševanja ter majhnosti domačega trga aktivneje in v večjem številu promovirali naše gospodarstvo v tujini. Afrika je zagotovo trg, ki bi moral zanimati večje število slovenskih podjetij, saj ponuja vrsto priložnosti v različnih sektorjih.«

 

Ivo Boscarol, director in lastnik Pipistrel, d. o. o. “Naše podjetje je prisotno v 85 državah po svetu in afriška celina, zlasti njen zahodni del predstavlja belo liso na zemljevidu držav v katere prodajamo. Države kot so Nigerija, Niger, Burkina Faso in ostale zahodnoafriške dežele, čeprav na prvi pogled revne, imajo premožnejše posameznike, ki bi lahko bili naši potencialni kupci, predvsem za posebno opremljena letala. Za naše področje predstavlja ta del Afrike izjemen potencial, saj se zasebno letalstvo komaj razvija, cestna infrastruktura ni dobro razvita, je pa veliko možnosti nadzora in fotografiranja iz zraka. Zato smo bili prijetno presenečeni ob pobudi javne agencije SPIRIT, da organizira predstavitev na poslovnem forumu AFRICALLIA, saj so taki dogodki priložnost tako za predstavitev naše dejavnosti, kot tudi za lažje odpiranje vrat raznih ministrstev, vladnih organizacij, ki so za nas zelo zanimivi. Bil sem že na veliko delegacijah, vendar tako dobre organizacije kot tokrat, vključno z vnaprej dogovorjenimi B2B pogovori, še ni bilo. Rezultati udeležbe na tovrstnih delegacijah so na kratek rok težko merljivi, dolgoročno pa ima vzpostavitev stikov preko takega dogodka velike možnosti tudi za konkretne posle. Zato smo prepričani, da je bila udeležba v delegaciji pravilna odločitev.”

 

Dogodek AFRICALLIA 2014 v mestu Ouagadougou predstavlja najpomembnejši več sektorski dogodek za mala in srednja podjetja v zahodnem delu Afrike. Namenjen je bil poslovnemu mreženju malih in srednjih podjetij iz vseh sektorjev, ki načrtujejo širitev na nove trge ali iščejo nove poslovne partnerje predvsem v Zahodni Afriki - državah UEMOA - Zahodno afriške ekonomske in monetarne unije, katere članica je tudi Burkina Faso.

 

Države zahodne Afrike so zanimive, predvsem zaradi relativno cenovno ugodne ladijske dostave blaga. Največ priložnosti se zaradi pospešene gradnje infrastrukture v tem delu sveta ponuja različnim inženirskim in projektantskim podjetjem. Zaradi velikega števila prebivalstva je veliko priložnosti tudi na področju farmacije, dobave medicinskih pripomočkov, različnih rešitev za pridobivanje pitne vode, prodaje plovil in opreme za plovila, opreme za ribištvo in kmetijstvo (predvsem shranjevanje in sortiranje različnih pridelkov), dobave nekatere vrste prehrane, opreme za gradbeništvo, opreme za proizvodnjo hrane, opreme za lesno industrijo in energetike.