Lufthansa objavila 2,1 mlrd EUR neto izgube za Q1 2020, nadzorni svet skupine pa je v ponedeljek odobril vladno pomoč v višini 9 mlrd EUR

četrtek, 04. junij 2020


Nadzorni svet Lufthanse je 1. junija odobril vladno pomoč v višini 9 mlrd EUR. To je zadnji korak v kompleksnem državnem reševanju Lufthanse, ki jo je močno prizadel vpliv pandemije korona virusa na potovalni sektor. Nemška vlada bo prevzela 20 % delež letalske družbe, v primeru prevzema bi lastništvo lahko naraslo na 25 % plus eno delnico, ter dva sedeža v njenem nadzornem svetu. Lufthansa bo prav tako morala na letališčih v Frankfurtu in Münchnu odstopiti 24 vzletno pristajalnih stez drugim konkurentom.

Odobritev nadzornega sveta morajo potrditi še regulatorji in vlagatelji Lufthanse, ki se bodo 25. junija sestali na virtualni izredni skupščini. Predsednik nadzornega sveta Lufthanse Karl-Ludwig Kley je v izjavi za javnost dejal, da čaka Lufthanso zelo težka pot naprej, saj je očitno, da se mednarodni zračni promet v bližnji prihodnosti ne bo vrnil na ravni pred krizo. Dodal je še, da bi morali sredstva za reševanje prejeti čim prej.

Izvršni direktor Lufthanse, Carsten Spohr je napovedal, do morajo sprejeti dolgoročne ukrepe za prestrukturiranje. Izvršni odbor se bo o potrebnih ukrepih posvetoval tudi s sindikati in socialnimi partnerji, saj so uslužbencem že konec aprila napovedali, da bo Lufthansa po koncu pandemije korona virusa imela predvidoma 100 letal in 10.000 zaposlenih manj kot pred krizo. Trenutno ima skupina, ki ima sedež v mestu Köln v Nemčiji, približno 140.000 zaposlenih in 760 letal.

Lufthansa je v sredo, 3. junija objavila poslovne rezultate za prvo četrtletje 2020. V tem obdobju je skupina imela neto izgubo v višini 2,1 mlrd EUR (v Q1 2019 je izguba znašala 342 mio EUR). Izgubo so povzročili odpisi in sicer 266 mio EUR na njenem voznem parku, 100 mio EUR knjigovodskih vrednosti gostinske enote LSG North America ter 57 mio EUR v nizkocenovnem segmentu Eurowings. Padec pogodb za varovanje pred tveganjem je predstavljal dodatno breme v višini 950 mio EUR. Prihodki skupine so se v prvem četrtletju 2020 zmanjšali za 18 % na 6,44 mlrd EUR s 7,84 mlrd EUR v enakem obdobju lani.

Analitiki pričakujejo, da bo nemški nacionalni prevoznik odstranjen iz nemškega referenčnega indeksa modrih čipov DAX, katerega sestavni del je Lufthansa od začetka prodaje leta 1988. Borzni operater Deutsche Boerse pričakuje, da bi se to lahko zgodilo že v četrtek, 4. junija.

Skupina Lufthansa, ki vključuje švicarske in avstrijske letalske družbe ter letalsko družbo Brussels Airlines, je aprila 2020 prepeljala le 241.000 potnikov, kar je 98 % manj v primerjavi z letom prej. Toda v družbi so že napovedali, da naj bi že letos septembra dosegli 40 % plana, zastavljenega pred krizo.

Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike