Skoraj 60 % podjetij iz hotelske in gostinske industrije v Nemčiji je na robu preživetja

četrtek, 13. avgust 2020

V Nemčiji je zaradi posledic pandemije COVID-19 na robu preživetja skoraj 60 % podjetij v hotelski in gostinski industriji, je 11. avgusta sporočilo nemško združenje hotelov in restavracij (DEHOGA), ki poziva k nadaljnji pomoči pri reševanju industrije.

Pandemija korona virusa je hotelsko in gostinsko industrijo pognala v največjo krizo v povojnem obdobju. V prvih sedmih mesecih tega leta se je podjetjem v tej industriji dohodek zmanjšal za povprečno -60,1 %, kaže raziskava združenja DEHOGA, ki so jo izvedli med 7.200 podjetji. Najbolj drastično so se dohodki znižali aprila, ko so podjetja v industriji beležila kar -86,8 % upad.

Čeprav je bilo restavracijam, kavarnam in hotelo v Nemčiji dovoljeno, da po omejitvah ponovno odprejo svoja vrata, je stiska v panogi še vedno velika. Po nekaj tednih zaustavitve delovanja zaradi pandemije COVID-19, so v bilancah podjetij ostale velike vrzeli.

V ponedeljek, 10. avgusta je zvezni statistični urad (Destatis) objavil, da se je število nočitev v hotelih in gostiščih v Nemčiji v prvi polovici leta 2020 medletno znižalo za -47,1 % na 117,5 mio.

Sredi marca je bila zaradi pandemije COVID-19 začasno uvedena prepoved nočitev turistov v Nemčiji. Prepoved je bila preklicana med sredino in koncem maja, odvisno od posamezne zvezne države.

Število nočitev domačih gostov se je v prvem polletju 2020 medletno zmanjšalo za -44,2 %, medtem ko je bil upad števila nočitev mednarodnih gostov še večji, saj se je znižal za -60,5 %. Direktor nemškega turističnega združenja, Norbert Kunz, je za nemško tiskovno agencijo DPA izjavil, da letos v Nemčiji skoraj ne bo mogoče govoriti o razcvetu turizma, ker so bile izgube v času omejitev prevelike.

Trenutno morajo turisti v priljubljenih počitniških regijah v Nemčiji za nočitev plačati več kot lani, saj so se cene povišale za do 10 %, navaja Kunz. Največje povpraševanje je trenutno po počitnicah na območju Severnega morja, Baltskega morja in vznožja Alp.

DEHOGA ocenjuje, da bodo v letu 2020 nemška podjetja v hotelirskem in gostinskem sektorju beležila povprečni padec prometa za najmanj -51 %. Kriza COVID-19 še zdaleč ni končana, zato nemški hotelirski in gostinski sektor že z negotovostjo pričakujeta bližajočo se zimsko sezono.

Predsednik DEHOGA Guido Zöllick: »V gostinski in hotelski industriji je ogrožen obstoj skoraj 60 % podjetij. Krize še zdaleč ni konec, strah pred zimo je velik«. (Foto: DEHOGA)

Viri: Factiva, Xinhua News Agency, DEHOGA

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma