Les kot naložba

torek, 28. november 2023
 

Les kot naložba

Čeprav obstajajo regionalna pomanjkanja in zvišanja cen lesa, kot na primer v Rusiji, cene na trgu lesa po vsem svetu padajo. V Nemčiji se nadaljuje trend nižanja cen nekaterih vrst lesa, medtem ko je Severna Amerika priča stalnim posodobitvam cen za različne lesne izdelke.

Ti mešani signali ustvarjajo kompleksno sliko svetovnega trga lesa, ki od vlagateljev zahteva, da upoštevajo tako regionalne trende kot tudi globalni razvoj.

Les se po vsem svetu uporablja kot pomembna surovina, med drugim tudi za pridobivanje energije.

A les je že dolgo uveljavljen tudi kot oblika naložbe. Naložbeni skladi skušajo zaslužiti z naraščajočimi in padajočimi cenami lesa. Obstajajo pa tudi družbe v lesni panogi, v katere lahko vlagatelji vlagajo v obliki delnic.

Kot pri vseh oblikah naložb je tudi les podvržen določenim nihanjem cen. To nihanje je odvisno od številnih dejavnikov. 

Cene lesa so bile še pred 10 leti dolgo časa stabilne in so šele v zadnjih 10 letih postopoma dosegle nove vrednosti.

Veliko investitorjev izkorišča možnosti nakupa gozda, saj je tu možen dosleden donos, ker gozd ponovno zraste. Vsake toliko je mogoče les posekati in prodati po trenutni ceni lesa. Dober les lahko uporabimo za lesne izdelke, neuporabljene ostanke pa predelamo v drva. 

Za les velja, da ima stabilno vrednost. Vrednost lesa je celo bolj stabilna kot vrednost papirnatega denarja. To še posebej velja za določene valute, kot sta na primer turška lira ali venezuelski bolívar. Toda celo najbolj priljubljen valutni par v forex trgovanju, EUR/USD, je podvržen ogromnim nihanjem vrednosti. Vrednost lesa pa se je skozi zgodovino nenehno, čeprav postopno, povečevala. 
 

Razvoj cen lesa v zadnjih desetletjih

Pred 50 leti, leta 1974, je bila cena lesa okoli 100 USD za 1000/BF. Bord-foot ali board-foot je merska enota za prostornino lesa v ZDA in Kanadi (305 mm x 305 mm x 25,4 mm). Delež čistega lesa, potreben za vsak razred razvrščanja, temelji na tej merski enoti ali osnovi izračuna.
Do septembra 1979 so se cene lesa dvignile že na 275, v začetku leta 1994 pa na 465 USD za 1000/BF. Najnižjo točko, 138 USD za 1000/BZ, je les dosegel januarja 2009 in se na podobnem nivoju obdržal skoraj celo desetletje.

Cena lesa je začela močneje rasti leta 2018, ki je dosegla novo najvišjo vrednost v zgodovini, 649 USD za 1000/BF. Koronska kriza je potem maja 2021 še zvišala vrednosti na 1.734. Vendar se cene lesa trenutno vračajo na raven leta 2020, na okoli 400 USD/1000 BF.

Les je že relativno priljubljena naložba. Investitorji pogosto povprašujejo po lesu preko Acadian Timber, Weyerhaeuser ali Global Timber & Forestry UCITS ETF. Poleg teh sistemov investitorji radi vlagajo tudi neposredno v nakup gozdov.

Obe naložbi imata svoje prednosti in slabosti.

Pri investiciji v les na primer ni dividend ali prihodkov od obresti. Pri naložbi v fizični gozd pa so tveganja zaradi napadov škodljivcev in neugodnih vremenskih razmer, ki povzročajo škodo. 

Za investitorje, ki iščejo hiter denar v obliki naložbe, je les morda napačna izbira, kljub temu, da včasih pride do večjih nihanj cen lesa na borzi, včasih celo tekom enega dne.

Investitorji, ki želijo kupiti les na mednarodnih borzah, ga morajo plačati v ameriških dolarjih. Zato je treba pri nakupu lesa spremljati ne samo ceno lesa, ampak je potrebno upoštevati tudi določeno valutno tveganje.
 

Kje bo cena lesa čez 10 let? 

Na to vprašanje so poskušali odgovoriti nemški analitiki Finanztrends, čeprav je vrednotenje in napovedovanje borznih cen za tako dolgo obdobje izjemno kompleksno in vključuje tudi veliko špekulacij. 

Ali bo cena lesa višja ali nižja od današnje, pa analitiki ocenjujejo na podlagi današnjih in ob upoštevanju zgodovinskih podatkov. 

Cena lesa je v zadnjih 10 letih skoraj konstantno rasla. To postopno zviševanje cen lesa se bo po ocenah Finanztrends verjetno nadaljevalo tudi v prihodnjih letih in desetletjih. Vsaj s povsem temeljnega in tehničnega vidika ni znakov, da bi cena lesa strmo padala. 

Les se pogosto uporablja za ogrevanje hiše, kar je še posebej aktualno v trenutni krizi, ko je plin za nekatera gospodinjstva cenovno nedosegljiv. Les se vse več uporablja tudi v gradbeništvu. 

Na podlagi vseh teh dejavnikov analitiki napovedujejo, da bo cena lesa čez 10 let višja kot je danes.

 


Viri: Factiva, Finanztrends

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju lesne in pohištvene industrijeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: