Analitiki v prihodnjih letih napovedujejo razcvet trga električnih plovil

četrtek, 27. julij 2023
 

Globalni trg električnih plovil bo do leta 2028 rasel po 12,7 % povprečni letni stopnji 

Električna plovila vse bolj osvajajo evropske vode. Tihi in podnebju prijazni električni čolni, ki so bili sprva deležni precej kritik, postajajo vse bolj sprejemljivi in priljubljeni. 

Velikost trga električnih plovil je leta 2023 ocenjena na 6,3 mlrd USD. V prihodnjih 5 letih naj bi trg rasel po 12,7 % povprečni letni stopnji ter leta 2028 dosegel vrednost 11,4 mlrd USD.

Analitiki pričakujejo največjo rast v Evropi, pred ZDA in azijsko-pacifiško regijo.
 

Dejavniki rasti trga 

Dejavniki, kot so vse večja flota čolnov in ladij ter osredotočenost vlad na spodbujanje uporabe okolju prijaznih čolnov in ladij za zmanjšanje emisij, bodo spodbudili povpraševanje na trgu.

Norveška vlada si je na primer leta 2018 zadala cilj, da bo do leta 2021 v državi obratovalo vsaj 60 električnih ladij, do leta 2026 pa bo prepovedala vse ladje na fosilna goriva, ki bodo delovale na turističnih mestih, ki so na seznamu Unescove dediščine, kot so fjordi v državi.
Ker Norveška pomembno prispeva k rasti trga, se pričakuje, da bo imela Evropa največji delež na trgu zaradi največjega povpraševanja po novih električnih ladjah in čolnih v regiji.

Poleg tega je Združeno kraljestvo postalo prva država med glavnimi državami G7, ki si je za cilj zadala ničelne neto emisije toplogrednih plinov do leta 2050, kar vključuje sprejetje električnih čolnov in ladij.

Tako naj bi zgoraj omenjeni dejavniki v naslednjih petih letih povzročili znatno rast trga električnih čolnov in ladij. 
 

Študija evropskega trga električnih plovil 2023, ki jo je pripravil boats.com 

Boats.com je julija 2023 objavil Študijo o evropskem trgu električnih plovil. Študija temelji na podatkih, zbranih od leta 2019 do 2023 na naslednjih spletnih tržnicah: YachtWorld, boats.com, Boats and Outboards, Boatshop24, Annonces du Bateau, Botentekoop, Botenbank, Cosas de Barcos, iNautia, Lodzie24 in Boot24.com. 

V analizi so bile upoštevane naslednje države: Združeno kraljestvo, Francija, Nizozemska, Italija, Španija, Grčija, Hrvaška, Nemčija, Finska, Švica, Avstrija, Portugalska, Belgija, Poljska, Danska, Norveška in Švedska.
 

Ključni izsledki študije:

Ponudba se je v zadnjih dveh letih povečala za 2,5-krat
Od leta 2021 se je ponudba plovil na električni pogon na spletnih prodajnih borzah povečala za 2,5-krat. V primerjavi z letom 2019 so spletne borze zabeležile, da se je skupno število električnih čolnov na platformah leta 2021 povečalo za 60 %, leta 2022 za 160 % in leta 2023 za 190 %.

Največ povpraševanja je med Nizozemci in Francozi
Zanimanje za električne čolne ni enako veliko v vseh državah po Evropi. Iskalnik je denimo zabeležil posebno veliko iskanj električnih čolnov na Nizozemskem in v Franciji.
V Belgiji, na Švedskem, v Združenem kraljestvu in na Irskem je razmeroma veliko iskanj električnih čolnov, medtem ko je manj izrazito med Španci in Nemci. 

Združeno kraljestvo, Nizozemska in Nemčija zagotavljajo največjo ponudbo, Italija in Španija zaostajata
Večina električnih čolnov, ki so naprodaj na spletnih tržnicah, ima priveze v Združenem kraljestvu, na Nizozemskem in v Nemčiji.
Južnoevropska čolnarska industrija nekoliko okleva glede električnih čolnov. V primerjavi s preostalo Evropo zaostaja pri elektrifikaciji proizvodnega programa.

Električni čolni so na voljo pretežno v nižjem in srednjem cenovnem razredu
38 % celotne ponudbe električnih plovil na spletnih borzah je v cenovnem segmentu do 50.000 EUR/GBP. Manj ponudbe je v luksuznem segmentu, verjetno zaradi splošnega povečanja cenovne občutljivosti.

Ponudba novih in rabljenih električnih plovil je uravnotežena
Ponudba novih električnih čolnov je na evropskih spletnih borzah nekoliko večja (57 %) od ponudbe rabljenih (43 %), a je na splošno uravnotežena. Zanimiv je tudi podatek, da se električni čolni na platformah prodajo 40 % hitreje kot dizelski čolni.

Najbolj iskane blagovne znamke
Število znamk električnih plovil narašča. Boats.com je ocenil iskalno vedenje kupcev na tržnicah in ugotovil, da si bodoči kupci še posebej pogosto ogledujejo plovila podjetja Silent. Električni čolni te znamke imajo na spletnih borzah največ ogledov.

 

 
Celotna študija je na voljo na tej povezavi.


Viri: Factiva, Mordor Intelligence, Boats.com, Business Wire
 

 
Preberite še: 

 
Globalni trendi na področju panoge strojev in naprav 

Globalni trendi na področju transporta in logistike 
 
Globalni trendi na področju zelene tehnologijeZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: