Evropski trg biotehnologije bo leta 2027 vreden 335,8 mlrd EUR

četrtek, 23. november 2023
 
Biotehnološki trg v tej analizi predstavlja razvoj, proizvodnjo in trženje izdelkov, ki temeljijo na naprednih biotehnoloških raziskavah. Tržna vrednost odraža prihodke podjetij v tej industriji od prodaje izdelkov, licenčnin in financiranja raziskav. Vrednosti USD so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022.          
 

Velikost trga

Evropski biotehnološki trg je v obdobju 2017-2022 rasel po 11,3 % povprečni letni stopnji. Leta 2022 se je trg povečal za 9,3 % in ustvaril skupne prihodke v višini 237,3 mlrd EUR. 
 
Nemški biotehnološki trg je v zadnjih 5 letih rasel po 50,8 % povprečni letni stopnji ter leta 2022 dosegel vrednost 31,05 mlrd EUR, medtem ko je biotehnološki trg Združenega kraljestva v tem obdobju rasel po 10,4 % povprečni letni stopnji ter v letu 202 dosegel vrednost 130,1 mlrd EUR.
 

Dejavniki rasti

Glavni dejavniki rasti trga so podporne vladne politike, uvedba novih in najsodobnejših izdelkov, znatne naložbe v biotehnologijo ter naraščajoče povpraševanje po novih in inovativnih izdelkih. K rasti trga prispeva tudi velik poudarek na zdravstvu. 
 
Glavni faktor rasti trga so inovacije v biotehnološkem poslu. Inovacije spreminjajo pomembna terapevtska področja in uvajajo napredne tehnike, kot sta na primer genska terapija in razgradnja beljakovin, zato imajo velik potencial rasti tudi v prihodnje.
Nemški biotehnološki trg daje velik poudarek raziskavam in razvoju in številna podjetja veliko vlagajo na to področje. V Nemčiji obstajajo močna omrežja univerz in raziskovalnih organizacij, ki skupaj z zasebnim sektorjem spodbujajo biotehnološki razvoj. Aprila 2023 je Boehringer Ingelheim odprl svoj novi biološki razvojni center (BDC) v Biberachu a der Riß v Nemčiji. Biofarmacevtski center je prejel financiranje raziskav in razvoja v skupni vrednosti 350 mio EUR, kar je največja posamična naložba podjetja v Nemčiji doslej. 
 
Poleg tega vladne pobude pomagajo spodbujati rast industrije. 
Vlada Združenega kraljestva je na primer vzpostavila številne programe za podporo biotehnološkemu sektorju, vključno s skladom Industrial Strategy Challenge Fund in Biomedical Catalyst, ki financirata vrhunske biotehnološke projekte ter podpirata raziskave in inovacije na področjih, kot sta sintezna biologija in precizna medicina.
 

Segmentacija trga glede na kategorije

Medicinsko-zdravstveni segment je leta 2022 predstavljal največji tržni delež na evropskem biotehnološkem trgu, s skupnimi prihodki v višini 167,2 mlrd EUR, kar predstavlja 70,5 % skupne vrednosti trga. 
 
Naraščajoča razširjenost bolezni je glavni vzrok za rast tega segmenta. Segment raste tudi zaradi povečane pozornosti, ki se namenja agro-biotehnologiji in zagotavljanju bio-storitev, vse večje uporabe bio-informacijskih rešitev in uspešnega bio-industrijskega sektorja. Pomemben razvoj v disciplinah umetne inteligence (AI), strojnega učenja in velikih podatkov, prav tako prispeva k rasti segmenta.
 

Segmentacija evropskega biotehnološkega trga glede na kategorije (v % vrednosti za leto 2022)

 

Regijska segmentacija

Največji tržni delež na evropskem biotehnološkem trgu ima Združeno kraljestvo. Leta 2022 je britanski tržni delež predstavljal 54,8 % celotnega evropskega trga. 
 
Poleg trgov zasebnega kapitala Združeno kraljestvo ponuja številne vladne pobude, vključno z Innovate UK in British Business Bank, katerih namen je spodbuditi razcvet inovativnih podjetij. 
 

Regijska segmentacija evropskega biotehnološkega trga (v % vrednosti za leto 2022)

 

Napovedi trga

Analitiki ocenjujejo, da se bo rast evropskega biotehnološkega trga v obdobju 2023-2027 nekoliko upočasnila. Povprečna letna rast naj bi bila v napovedanem obdobju 7,2 %, vrednost trga pa naj bi po napovedih v letu 2027 dosegla 335,8 mlrd EUR. 
 
Nemški biotehnološki trg naj bi v prihodnjih 5 letih rasel po 7,8 % povprečni letni stopnji ter v letu 2027 dosegel vrednost 45,1 mlrd EUR, medtem ko naj bi britanski trg v napovedanem obdobju rasel po 8,1 % povprečni letni stopnji ter v letu 2027 dosegel vrednost 191,9 mlrd EUR.
 
V predvidenem obdobju naj bi trg dosegel močno rast zaradi napredka tehnologije na trgu. Poleg tega naj bi povečano povpraševanje po kliničnih zdravljenjih kroničnih bolezni, kot sta rak in sladkorna bolezen, spodbudilo rast trga. 
 
Večja podjetja raziskujejo in razvijajo zdravila za diabetes in nevrološke motnje, kot so Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen, več vrst raka in kardiovaskularne bolezni. 
 
Januarja 2023 je na primer BioNTech objavil, da bo izvedel preskušanje zdravljenja raka v Združenem kraljestvu z uporabo tehnologije mRNA. Do leta 2030 bo v kliničnih preskušanjih ali kot v odobrenem zdravljenjenju, do 10.000 ljudi prejelo imunoterapijo, ki bo posebej prilagojena tumorju vsakega bolnika.
 

Vodilni konkurenti na trgu

Medicinski/zdravstveni segment je daleč največji na evropskem biotehnološkem trgu, saj je v letu 2022 ustvaril 70,5 % skupnih prihodkov. Posledično tudi podjetja, ki delujejo na teh področjih, prevladujejo na trgu. 
 
Nemčija, Italija in Združeno kraljestvo so največji evropski biotehnološki trgi. Vsi ti trgi so zreli, kar pomeni, da obstaja veliko število biotehnoloških zagonskih podjetij ter manjše število velikih konkurentov, kar ustvarja visoko konkurenčno okolje. 
 
Uveljavljene mednarodne družbe, kot so Novartis, Bayer in AstraZeneca, ustvarjajo velike prihodke, ki jim omogočajo veliko vlaganja v raziskave in razvoj, da bi na trg lansirali nove, inovativne izdelke. 
 

AstraZeneca

AstraZeneca, ki ima sedež v Cambridgeshire, Združeno kraljestvo, je biofarmacevtsko podjetje, ki odkriva, proizvaja in trži široko paleto zdravil na recept. Osredotoča se na terapevtska področja dihal, bolezni srca in ožilja, ledvic in presnove, raka, avtoimunske, infekcijske in nevrološke bolezni. 
Hčerinska družba AstraZeneca Biotech je osredotočena na biotehnologijo ter ponuja številne pobude za podporo nastajajočim biotehnološkim podjetnikom. To je pomagalo ohraniti ugled AstraZenece kot vodilne na trgu. 
Družba prodaja svoje izdelke zdravnikom specialistom in primarnim zdravstvenim delavcem prek lokalnih tržnih podjetij, lokalnih predstavništev in distributerjev. Poslovno je družba prisotna v Ameriki, Afriki, Evropi in Aziji.
AstraZeneca vlaga pomemben delež svojih prihodkov v raziskave in razvoj. Leta 2022 je družba v R & D investirala 9,2 mlrd EUR, kar je 0,3 % več kot leta 2021. Leta 2021 je družba odprla tudi svoj center za raziskave in razvoj v Cambridgeu v Združenem kraljestvu. Raziskovalne in razvojne dejavnosti podjetja so osredotočene na razvoj novih zdravil za zdravljenje različnih bolezni. 
AstraZeneca je leta 2022 ustvarila 44.351 mio USD (42.118 mio EUR) prihodkov, kar je 18,5 % medletno povečanje.
 

Novartis

Družba Novartis ima sedež v Baslu v Švici. Osredotoča se na odkrivanje, razvoj, proizvodnjo in trženje generičnih farmacevtskih izdelkov na recept in izdelkov za nego oči. Novartis med drugim zagotavlja zdravila za zdravljenje raka, bolezni srca in ožilja, dermatoloških stanj, nevroloških motenj, očesnih bolezni in bolezni dihal, imunskih motenj in okužb. Izvaja tudi različne raziskovalne in razvojne dejavnosti prek svojih Novartisovih inštitutov za biomedicinske raziskave (NIBR). Deluje v Aziji in Tihem oceanu, Evropi, Ameriki, Bližnjem vzhodu in Afriki.
Raziskave in razvoj so prav tako močno vključeni v Novartisove strateške načrte. Leta 2022 je Novartis investiral 9,5 mlrd EUR za ključne projekte raziskav in razvoja, kar je 10 % povečanje v primerjavi z letom 2021. 
Nedavno je Novartis svoja raziskovalna prizadevanja usmeril na prednostna področja bolezni, to je v države z nizkimi in srednjimi dohodki, ki so bolj dovzetne za izbruhe bolezni zaradi neučinkovitih ali neobstoječih izdelkov. 
Družba prav tako namerava v prihodnjih letih pospešiti svojo znanstveno utemeljeno inovacijsko strategijo s posebnim poudarkom na donosnih in hitro rastočih področjih zdravstva, kot so onkologija, kardiologija in pljučne bolezni. Na splošno bo to Novartisu omogočilo, da ostane v ospredju razvijajočih se tržnih trendov, kar pomeni, da je v dobrem položaju za privabljanje novih strank in povečanje svojih prihodkov.
Družba Novartis je v letu 2022 ustvarila 51.742 mio USD (49.137 mio EUR) prihodkov, kar je -2,1 % manj kot v letu 2021. 
 

Bayer

Bayer, ki ima sedež v Leverkusnu v Nemčiji, je podjetje za znanost o življenju, ki razvija farmacevtske in kemične izdelke. Ponuja medicinske izdelke na recept in brez recepta, kozmetiko, semena in biološka sredstva za varstvo rastlin. Ponuja tudi izdelke in rešitve za preprečevanje in zdravljenje bolezni domačih in domačih živali. 
Bayer je leta 2020 investiral v 35 biotehnoloških zagonskih podjetij, kar odraža pomen biotehnologije za poslovanje podjetja. Podjetje je tudi v letih 2021 in 2022 nadaljevalo z vlaganjem v zagonska podjetja. Samo v prvem tednu leta 2022 je podjetje že investiralo v 3 biotehnološka zagonska podjetja. Oddelek podjetja Crop Science je tudi vodilni na področju kmetijskih biotehnoloških rešitev. 
Poslovno je Bayer prisoten v azijsko-pacifiški regiji, Evropi, Severni Ameriki, Latinski Ameriki, Afriki in na Bližnjem vzhodu.
Bayer v svojih obratih za raziskave in razvoj po vsem svetu zaposluje približno 7.800 znanstvenikov. Družba izvaja raziskave in razvoj na področju raka, kardiologije, oftalmologije, hematologije in ginekologije. Bayerjeve dejavnosti raziskav in razvoja se osredotočajo tudi na razvoj kemičnih in bioloških rešitev za potrošnike in profesionalne uporabnike. Sodeluje tudi z vodilnimi univerzami, javnimi raziskovalnimi zavodi in partnerskimi podjetji. Dejavnosti na področju raziskav in razvoja so privedle do razvoja močnega portfelja intelektualne lastnine, kar je družbi Bayer omogočilo, da se je uveljavila kot vodilna družba na področju inovacij.
Bayer je v letu 2022 ustvaril 50.739 mio EUR prihodkov, kar je 15,1 % več kot leta 2021. 
 

BioNTech

BioNTech je biotehnološko podjetje, ki razvija imunoterapije za raka in nalezljive bolezni. Med drugim raziskuje terapevtiko mRNA, zasnovano celično in gensko terapijo.
Pri razvoju svojih produktov deluje v partnerstvu z Genentech Inc, Pfizer, Genmab AS in drugimi biofarmacevtskimi podjetji. BioNTech ima sedež v Mainzu v Nemčiji.
BioNTech je leta 2022 ustvaril 17.310,6 mio EUR prihodkov, kar je -8,8 % zmanjšanje glede na leto 2021. 
V Q2 2022 je BioNTech ustvaril prihodke v višini 167,7 mio EUR, kar je -86,9 % zmanjšanje v primerjavi s prejšnjim četrtletjem.
 
Viri: Factiva, MarketLine Industry Profiles, Dow Jones, FactSet Research Systems Inc.
 
 

Preberite tudi: 

 
Globalni trendi na področju biotehnologije

Globalni trendi na področju farmacije 

Farmacevti v boju za posle polnjenja injekcijskih brizg z zdravili za hujšanje

Na perspektivni trg zdravil za hujšanje se podaja tudi AstraZenecaZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: