ZDA

Poslovni obisk ZDA

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2018

  • 1. januar – Novo leto
  • 15. januar – Obletnica rojstva Martina Luthra Kinga
  • 19. februar – Dan predsednikov – Obletnica rojstva Georgea Washingtona
  • 28. maj – Dan spomina
  • 4. julij – Dan neodvisnosti
  • 3. september – Dan dela
  • 8. oktober – Kolumbov dan
  • 12. november – Dan veteranov
  • 22. november – Zahvalni dan
  • 25. december – Božič


Vir: www.opm.gov

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 48 USD.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Za prevoz znotraj države se (odvisno od razdalje) v poslovnem svetu uporabljajo zlasti taksi, rent-a-car, zip car, uber, lyft in letalski prevozi. Manj običajna v javnem prometu  je uporaba avtobusov in vlakov. Cene so primerljive evropskim oz. vsaj pri javnem prevozu nekoliko dražje (odvisno od lokacije). Ob prihodu v državo je na voljo ogromno informacij o možnostih prevoza na različne destinacije.

 

Električna napetost

120V, 60Hz. Vtičnica A in B. Potreben je adapter.

 

Delovni čas

Delovni čas je okvirno enak po vseh državah ZDA. Pri tem je potrebno upoštevati različne časovne pasove (v ZDA jih je devet).

Uradi
ponedeljek - petek: 09.00 do 17.00

Banke
ponedeljek - petek: 08.30 do 17.00
sobota: 08.30 do 13.00 (ne vse)

Trgovine
ponedeljek - nedelja: 09.00 do 20.00
precej trgovin je odprtih 24 ur na dan.

Zasebne pisarne
ponedeljek - petek: 09.00 do 18.00, vendar večina poslovnežev dela še dlje. Dolg delovni čas je v ZDA nekaj vsakdanjega. Poslovni sestanki se lahko začnejo ob 09.00 in končajo ob 19.00 uri, sestanki pa so včasih mogoči tudi ob sobotah.

 

Poslovni običaji

Poslovni običaji so zelo podobni evropskim, morda so nekoliko bolj neformalni, sproščeni, kot smo ponekod navajeni. Ljudje so dostopni in relativno lahko je navezati prvi stik. Praviloma je do prave osebe lažje priti v manjših podjetjih - v večjih sistemih je potrebno precej naporov, da se določi prava oseba za kontakt ter da se z njim/njo sklene osebni stik.

Vizitke (business card) so običajno sredstvo predstavitve v poslovnem svetu.

Sestanki potekajo podobno kot pri nas. Druženje na poslovnih kosilih in večerjah je tudi del poslovnega sveta. Odnosi so nasploh bolj svobodni in neformalni.

 

Jezik

Angleščina je glavni jezik komuniciranja, zaradi številčne populacije iz Južne Amerike je močno razširjen tudi španski jezik.