Kako vlade po svetu blažijo posledice visoke inflacije?

torek, 13. junij 2023

Pandemija Covid-19 je povzročila velike motnje v svetovnih dobavnih verigah, učinki rusko-ukrajinske vojne pa so zvišali cene hrane, energije, surovin in drugih dobrin.

Vlade po svetu, vsaka na svoj način, poskušajo pomagati močno prizadetim potrošnikom in podjetjem.


 

Evropa

Evropska komisija je svoj sistem omejitve cen plina od maja razširila na vsa trgovalna središča v EU. Države EU so se o zgornji meji dogovorile decembra.

Francija:
Francoska vlada je trgovce na drobno in proizvajalce hrane pozvala, naj znižajo cene in tako pomagajo gospodinjstvom. 75 velikih akterjev francoske živilske industrije se je zavezalo, da bodo z naslednjim mesecem znižale cene na stotine izdelkov.

Madžarska:
Madžarski premier Viktor Orban je v začetku junija uvedel obvezna znižanja cen nekaterih osnovnih živil v velikih trgovskih verigah.

Poljska:
Minimalna bruto mesečna plača se je januarja 2023 zvišala za 480 PLN (102,43 EUR) na 3.490 PLN (744,75 EUR). Vlada bo minimalno plačo ponovno zvišala julija in nato še dvakrat v letu 2024.

Nemčija:
Nemška vlada pripravlja poseben program pomoči za podjetja, ki se soočajo z visokimi stroški energije. Na voljo bo več 10 mlrd EUR. Vlada je lani uvedla tudi omejitve cen elektrike in plina.

Združeno kraljestvo:
Večina britanskih gospodinjstev bo z julijem prejela nižje račune za energijo, saj je regulator Ofgem znižal zgornjo mejo cen za skoraj 40 %.

Grčija:
Grška vlada je maja do konca septembra podaljšala nekatere ukrepe, ki jih je sprejela lani za pomoč gospodinjstvom in podjetjem pri visokih računih za energijo.

Italija:
Italija je marca odobrila ukrepe v vrednosti skoraj 5 mlrd EUR, z namenom zmanjšanja računov za energijo tako za gospodinjstva kot za podjetja.

Portugalska:
Portugalska je marca napovedala sveženj ukrepov za pomoč družinam z nizkimi dohodki, vključno z ukinitvijo davka na dodano vrednost na osnovne prehrambne izdelke.

Španija:
Španija je januarja 2023 zvišala minimalno plačo za 8 %.
 

Amerika

ZDA:
Reforma cen zdravil, ki je del zakona o zmanjševanju inflacije, sankcionira proizvajalce zdravil za previsoke cene, s ciljem zmanjšati stroške prejemnikov nacionalnega programa zdravstvenega zavarovanja Medicare. Program je na sodišču izpodbijal proizvajalec zdravil Merck & Co.

Brazilija:
Brazilska državna naftna družba Petrobras je maja odobrila novo politiko cen goriva za bencin in dizel, ki bo močno znižala stroške za voznike. Predsednik Luiz Inacio Lula da Silva se je zavezal, da bo vlada pripravila predlog zakona, s katerim bo letna prilagoditev minimalne plače glede na inflacijo postala trajno pravilo.

Mehika:
Mehika je zvišala minimalno plačo za 20 % za leto 2023. Marca letos je prvič odobrila uvoz brazilskih izdelkov iz govejega mesa, z namenom diverzifikacije svoje ponudbe hrane in posledično zajezitve inflacije.

Kolumbija:
Kolumbija je zvišala minimalno plačo za 16 % za leto 2023.
 

Azijsko-pacifiška regija

Avstralija:
Avstralija bo s 1. julijem zvišala minimalno plačo za 5,75 %. Maja je vlada sporočila, da bo v 4 zaporedna leta v zvezni proračun vključila 14,6 mlrd AUD (9,6 mlrd EUR) za olajšavo visokih življenjskih stroškov.

Južna Koreja:
Južna Koreja je z junijem znižala carine na živilske izdelke z višjimi cenami, vključno s svinjino in sladkorjem.

Pakistan:
Pakistan je aprila omejil rast maloprodajnih cen osnovnih zdravil na 14 %.

Indija:
Indija je marca dvignila inflaciji prilagojen dodatek za zvezne državne uslužbence za 4 %.

Japonska:
  • Vodilna japonska podjetja so marca upoštevala poziv premierja Fumia Kishide k višjim plačam. Gre za največje povišanje plač v zadnjih 25 letih.
  • Japonska je namenila več kot 2 trln JPY (14,48 mlrd EUR) iz rezervnih skladov, da bi poskušala omejiti inflacijo.

Tajska:
Tajska je marca podaljšala znižanje trošarin za dizelsko gorivo do 20. julija.

Filipini:
Filipini so decembra podaljšali nižje carinske stopnje za riž in druga živila do konca leta 2023.
 

Afrika in Bližnji vzhod

Republika Južna Afrika:
Večina južnoafriških sindikatov javnega sektorja se je konec marca po 5 mesecih stavke strinjala s 7,5 % zvišanjem plač. Dveletni dogovor je bistveno višji od tistega, kar je vlada upoštevala v proračunu za leto 2023.

Izrael:
Izrael je v začetku marca dosegel dogovor o plačah s svojim glavnim sindikatom javnega sektorja, ki zajema približno 350.000 javnih uslužbencev. Glede na dogovor se bodo plače javnih uslužbencev povišale za 11 % do leta 2027.

Turčija:
Turčija je januarja 2023 zvišala mesečno minimalno bruto plačo za leto 2023 za 55 %. Ta zdaj znaša 10.008 TRY (574,88 EUR).


Vrednosti tujih valut so preračunane v EUR po povprečnem letnem deviznem tečaju ECB za leto 2022.

 
Viri: Factiva, Reuters

 

Preberite tudi:

 
Globalni trendi na področju hrane in pijače
 
Evropska komisija je predstavila predlog zakona o industriji z neto ničelnimi izpusti

Izzivi rusko-ukrajinske krize
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: