Kosovo

Prodaja na Kosovo

Gospodarska politika vlade

Kosovska vlada se je zavezala, da bo okrepila pravno državo, boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter vzpostavila spoštovanje temeljnih pravic.

Nadaljevala bo reformo javne uprave, si prizadevala za pospeševanje gospodarskega razvoja ter podpirala izobraževanje in zaposlovanje.
V zunanji politiki si bo vlada s posredovanjem EU prizadevala doseči dogovor s Srbijo o normalizaciji odnosov z Beogradom.

Vir: EIU; Factiva, junij 2022.
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Kosovo je ena najrevnejših držav, dohodki prebivalstva so nizki. Pri nakupni odločitvi je zato najpomembnejša cena. Potrošniki iščejo cenovno najugodnejše in akcijske ponudbe.

Uporaba interneta in socialnih medijev spreminja vedenje potrošnikov. Ti se preko spleta pogosto informirajo o izdelkih že pred nakupom in primerjajo cene izdelkov. Internet in socialni mediji postajajo tudi na Kosovu eden od pomembnejših promocijskih kanalov.
 

Tržne poti, distribucija

Maloprodajni trg je eden najhitreje rastočih sektorjev na Kosovu. Rast trga temelji na povpraševanju potrošnikov po zahodnih nakupovalnih standardih in izdelkih.
 
V maloprodajnem okolju na Kosovu prevladujejo majhne maloprodajne trgovine, a je vedno večje povpraševanje potrošnikov po velikih sodobnih supermarketih in hipermarketih.

Številni lokalni uvozniki so hkrati tudi veletrgovci, distributerji in trgovci na drobno. Lokalne verige supermarketov ETC, Meridian Express in Viva Fresh upravljajo velike trgovine v ključnih mestih, ki dopolnjujejo in nadomeščajo tradicionalna družinska podjetja na teh območjih.

Nekatera tuja podjetja so se povezala z lokalnimi podjetji in odprla trgovine s pohištvom ( JYSK in Lesna), ter supermarkete (Interex in Conad).

Januarja 2019 je SPAR International podelil ekskluzivno licenco konzorciju, SPAR Kosova JSC, za upravljanje blagovne znamke SPAR v državi. Konzorcij predstavlja 3 vodilne domače poslovne subjekte z mednarodnimi izkušnjami v distribuciji, maloprodaji in naložbah. Lokalna maloprodajna veriga Meridien Group je kupila 49 % SPAR Kosovo, s čimer je ustvarila priložnosti za nadaljnjo SPAR Kosovo je 1. marca 2022 odprl SPAR Supermarket v soseski Arbëria v Prištini. Investicijo v 1.600 m2 veliko trgovino je znašala 1,4 mio EUR.

Na kosovski trg v letu 2022 vstopa tudi švedska trgovska veriga z oblačili Hennes & Mauritz (H&M).

Spletna prodaja na Kosovu


Medtem ko ima Kosovo najvišjo stopnjo internetne penetracije v regiji, je spletna maloprodaja šele v začetni fazi. 

Zaradi pandemije COVID-19 več kosovskih podjetij poskuša uvajati spletno trgovino. Večina poslovnih bank je uvedla internetno bančništvo, vse javne službe pa ponujajo možnosti spletnega plačevanja računov. Kosovo sledi standardom EU za e-trgovino in varstvo potrošnikov.

Uveljavljeni spletni ponudniki, kot so Amazon, Aliexpress in ASOS, na Kosovo pošiljajo le omejeno količino in asortiman izdelkov.
Po podatkih Kosovske agencije za statistiko je večina spletnih nakupov na Kosovu opravljena prek spletnih strani v EU.
Načini plačila za transakcije e-trgovine vključujejo e-bančništvo, kreditne kartice (Visa in Mastercard) in plačilo z gotovino ob dostavi.

V letu 2021 je SPAR Kosovo je razširil svoje spletne storitve, ki so sedaj na voljo po vsej državi. Na podlagi povpraševanja strank po možnosi dostave na dom, se je SPAR Kosovo odzval z nacionalno spletno platformo za živila, ki vsebuje več kot 600 osnovnih živil in izdelkov za nego na domu. Platforma zaradi večje enostavnosti uporabe dobro deluje tako na namiznih kot mobilnih napravah, s plačilom vnaprej ali ob dostavi.  
 
Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi.
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Večina kosovskih podjetij uvaža blago na podlagi kratkoročnih kreditov dobaviteljev. V začetku poslovanja med najpogostejše plačilne metode spadajo avansna plačila, dokumentarni inkaso, čeki in akreditivi. Plačilna disciplina je na Kosovu slaba. V državi ne deluje nobena bonitetna agencija, zato je težko preveriti boniteto podjetij. Od leta 2013 dalje ima Kosovo svojo lastno SWIFT kodo.
 

Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

Ker je Kosovo kopenska država, se večina transporta odvija po cesti, v manjši meri pa preko železnice in zraka. Blago običajno prispe na mejne prehode in se nato odpelje na carinske terminale. 

Vlada Kosova si prizadeva za naložbe v prometno infrastrukturo, kar bi pripomoglo k gospodarskemu razvoju države. Kosovo načrtuje oživitev ključnih avtocest in železniških prog tako za domači promet kot povezave s sosednjimi državami, tudi s pomočjo EBRD.

Letalski transport poteka preko mednarodnega letališča v Prištini, ki ima direktne povezave s številnimi evropskimi letališči, tudi z letališčem Brnik v Sloveniji. 

Predstavniki Srbije, Kosova, ZDA in Lufthansa Group so 20. januarja 2020 podpisali sporazum o ponovni vzpostavitvi zračne povezave med Srbijo in Kosovom. Novi sporazum bo znova odprl letalsko pot med Beogradom in Prištino, ki je bila zaprta vse od leta 1998.

 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Posodobljeno junij 2022.

_