Kosovo

Prodaja na Kosovo


Kako prodajati na Kosovo?
 
Predstavljamo vsebine:
Gospodarska politika vlade
Trendi obnašanja kupcev in kupna moč
Tržne poti, distribucija
Spletna prodaja na Kosovem
Javna naročila
Sejmi 
Plačevanje
Transport in logistika
Poslovni imeniki in koristne povezave
 

Gospodarska politika vlade

  • Kosovska vlada si prizadeva okrepiti pravno državo, zmanjšati korupcijo in organizirani kriminal ter vzpostaviti spoštovanje temeljnih pravic.
  • Prizadeva si za reformo javne uprave ter pospeševanje gospodarske rasti.
  • V zunanji politiki si vlada s posredovanjem EU prizadevala doseči dogovor s Srbijo o normalizaciji odnosov z Beogradom.
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Kosovo je ena najrevnejših držav, dohodki prebivalstva so nizki. Pri nakupni odločitvi je zato najpomembnejša cena. Potrošniki iščejo cenovno najugodnejše in akcijske ponudbe.

Uporaba interneta in socialnih medijev spreminja vedenje potrošnikov. Ti se preko spleta pogosto informirajo o izdelkih že pred nakupom in primerjajo cene izdelkov. Internet in socialni mediji postajajo tudi na Kosovu eden od pomembnejših promocijskih kanalov.
 

Tržne poti, distribucija

Maloprodajni trg je eden najhitreje rastočih sektorjev na Kosovu. Rast trga temelji na povpraševanju potrošnikov po zahodnih nakupovalnih standardih in izdelkih.
 
Mnogi lokalni uvozniki so hkrati tudi veletrgovci, distributerji in trgovci na drobno.
 
Lokalne verige supermarketov ETC, Meridian Express in Viva Fresh, upravljajo velike trgovine v ključnih mestih ter dopolnjujejo in nadomeščajo tradicionalna družinska podjetja na teh območjih.
 
Tuja podjetja so uspešno sodelovala z lokalnimi podjetji pri odprtju velikih trgovin s pohištvom, kot sta JYSK in Lesna, ter supermarketov, kot sta Interex in Conad.
 
V maloprodajnem okolju na Kosovu prevladujejo majhne maloprodajne trgovine, a je vedno večje povpraševanje potrošnikov po velikih sodobnih supermarketih in hipermarketih.

Marca 2023 so na Kosovu odprli nakupovalno središče Prishtina Mall. To je nov super-regionalni maloprodajni kompleks, ki se nahaja 10 km od glavnega mesta Prištine. Je eden največjih nakupovalnih in prostočasnih kompleksov v jugovzhodni Evropi. Središče gosti številne mednarodne blagovne znamke, vključuje pa tudi restavracije in prizorišča za zabavo. Nakupovalno središče upravlja oddelek za upravljanje nepremičnin portugalske družbe Sonae Sierra.
 
Tudi španska modna skupina Inditex konec poletja 2023 odpira 4 nove trgovine v nakupovalnem centru Prishtina Mall. Trgovine bodo ponujale blagovne znamke oblačil Zara, Bershka , Stradivarius in Pull and Bear.
 
Na kosovski maloprodajni trg vstopa tudi nemška diskontna trgovska veriga Lidl, ki je poleti 2023 že začela zaposlovati osebje za svoje nove trgovine v državi. Lidl bo na kosovskem trgu deloval preko podjetja Lidl Kosova LLC. 
 

Spletna prodaja na Kosovu


Po podatkih kosovskega telekomunikacijskega regulatorja, je v letu 2022 več kot 90 % kosovskih gospodinjstev redno uporabljalo internet, število posameznikov, ki uporabljajo mobilni internet, pa je doseglo 92,3 % vseh mobilnih uporabnikov.

Čeprav ima Kosovo najvišjo stopnjo prodora interneta v regiji, je sektor e-trgovine še vedno v povojih.

V času pandemije Covid-19 je več podjetij na Kosovu začelo uporabljati e-trgovino kot nov prodajni kanal. Večina komercialnih bank je uvedla internetno bančništvo, prav tako pa tudi vsa javna podjetja ponujajo možnosti spletnega plačila računov.

Kosovo sledi standardom EU za e-trgovino in varstvo potrošnikov. 

Veliki mednarodni spletni ponudniki, vključno z Amazonom, Aliexpressom in ASOS, v omejenem obsegu pošiljajo blago na Kosovo.

Po podatkih kosovske statistične agencije je večina spletnih nakupov na Kosovu opravljena na spletnih prodajnih platformah v EU in ZDA. 

Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi.
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Večina kosovskih podjetij uvaža blago na podlagi kratkoročnih kreditov dobaviteljev. V začetku poslovanja med najpogostejše plačilne metode spadajo avansna plačila, dokumentarni inkaso, čeki in akreditivi. 

Plačilna disciplina je na Kosovu slaba. V državi ne deluje nobena bonitetna agencija, zato je težko preveriti boniteto podjetij. Od leta 2013 dalje ima Kosovo svojo lastno SWIFT kodo.
 

Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

Ker je Kosovo kopenska država, se večina transporta odvija po cesti, v manjši meri pa preko železnice in zraka. Blago običajno prispe na mejne prehode in se nato odpelje na carinske terminale. 

Vlada Kosova si prizadeva za naložbe v prometno infrastrukturo, kar bi pripomoglo k gospodarskemu razvoju države. Kosovo načrtuje oživitev ključnih avtocest in železniških prog tako za domači promet kot povezave s sosednjimi državami, tudi s pomočjo EBRD.

Letalski transport poteka preko mednarodnega letališča v Prištini, ki ima direktne povezave s številnimi evropskimi letališči. 

 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Viri: Factiva, EIU, SeeNews
 
Posodobljeno avgust 2023. Poglejte si tudi: