Kosovo

Prodaja na Kosovo

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Kosovo je ena najrevnejših držav, dohodki prebivalstva so nizki. Pri nakupni odločitvi je zato najpomembnejša cena. Potrošniki iščejo cenovno najugodnejše in akcijske ponudbe.

Uporaba interneta in socialnih medijev spreminja vedenje potrošnikov. Ti se preko spleta pogosto informirajo o izdelkih že pred nakupom in primerjajo cene izdelkov. Internet in socialni mediji postajajo tudi na Kosovu eden od pomembnejših promocijskih kanalov.
 

Tržne poti, distribucija

Številni lokalni uvozniki na Kosovu so hkrati tudi trgovci na debelo, distributerji in trgovci na drobno. V zadnjih nekaj letih so lokalne veleblagovnice ETC, Meridian Express in Viva Fresh odprle velike trgovine v ključnih mestih. Številna tuja podjetja so se povezala z lokalnimi podjetji in odprla nova prodajna mesta. V segmentu pohištva sta to na primer JYSK in Lesna, v segmentu supermarketov pa Interex in Conad.

Konec septembra 2018 je na kosovski maloprodajni trg vstopila tudi nemška veriga drogerij Rossmann. Prvo trgovino je Rossmann odprl v nakupovalnem središču Albi Mall v glavnem mestu Priština.

Medtem ko ima Kosovo najvišjo stopnjo internetne penetracije v regiji, je spletna maloprodaja šele v začetni fazi. Spletno trgovino urejajo zakoni o storitvah informacijske družbe in varstvu potrošnikov iz leta 2012. Kosovo sledi standardom EU za elektronsko poslovanje in varstvo potrošnikov. Pomembnejši lokalni spletni ponudniki so Gjirafa 50Smart, Fafi in Agnesa Vuthaj. Spletna prodaja na tujih spletnih straneh narašča. Največ potrošniki na Kosovu kupujejo preko spletnih strani Amazon in ASOS. Spletna maloprodaja na Kosovu je omejena, ker veliko spletnih ponudnikov ne pošilja izdelkov v to državo.
 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Večina kosovskih podjetij uvaža blago na podlagi kratkoročnih kreditov dobaviteljev. V začetku poslovanja med najpogostejše plačilne metode spadajo avansna plačila, dokumentarni inkaso, čeki in akreditivi. Plačilna disciplina je na Kosovu slaba. V državi ne deluje nobena bonitetna agencija, zato je težko preveriti boniteto podjetij. Od leta 2013 dalje ima Kosovo svojo lastno SWIFT kodo.
 
Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport

Ker je Kosovo kopenska država, se večina transporta odvija po cesti, v manjši meri pa preko železnice in zraka. Blago običajno prispe na mejne prehode in se nato odpelje na carinske terminale. Vlada Kosova si prizadeva za naložbe v prometno infrastrukturo, kar bi pripomoglo k gospodarskemu razvoju države. Nova avtocesta, ki povezuje Prištino z makedonsko mejo, bo v prihodnje veliko prispevala k rasti transportnega sektorja države.

Kosovska železniška družba INFRAKOS je februarja 2019 podpisala več milijonsko pogodbo z italijansko družbo Generale Construzioni Ferroviarie (GCF) za obnovo železniške proge Fushe Kosova-Hani i Elezit, ki vodi do makedonske meje. Obnova proge v skupni dolžini 252 km bo trajala 24 mesecev in se bo končala leta 2021. Projekt bo financirala vlada s posojilom Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) in deloma iz sredstev EU IPA.

Letalski transport poteka preko mednarodnega letališča v Prištini, ki ima direktne povezave s številnimi evropskimi letališči, tudi z letališčem Brnik v Sloveniji.
 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 
 
Posodobljeno februar 2019.