Kosovo

Prodaja na Kosovo

Gospodarska politika vlade

Na zadnjih predčasnih parlamentarnih volitvah na Kosovu, ki so potekale 14. februarja 2021, je z 48 % glasov zmagala opozicijska stranka Vetevendosje (Samoodločba), ki jo vodi Albin Kurti. S tem je Kurti dobil priložnost, da sestavi vladno koalicijo z najmanj 61 poslancev v 120-sedežnem parlamentu države. Koalicijska pogajanja za oblikovanje vlade naj bi po ocenah trajala kar nekaj časa.

Kurti je po zmagi že izpostavil nekaj svojih novih idej in usmeritev. Nova vlada se bo med drugim morala posvetiti izboljšanju dialoga med Srbijo in Kosovom, boju proti korupciji in vzpostavitvi pravne države, v prvi vrsti pa se bo posvetila programu cepljenja in blaženju posledic, ki jih je povzročila pandemija korana virusa.


Vir: EIU; Factiva, februar 2021.
 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč

Kosovo je ena najrevnejših držav, dohodki prebivalstva so nizki. Pri nakupni odločitvi je zato najpomembnejša cena. Potrošniki iščejo cenovno najugodnejše in akcijske ponudbe.

Uporaba interneta in socialnih medijev spreminja vedenje potrošnikov. Ti se preko spleta pogosto informirajo o izdelkih že pred nakupom in primerjajo cene izdelkov. Internet in socialni mediji postajajo tudi na Kosovu eden od pomembnejših promocijskih kanalov.
 

Tržne poti, distribucija

Maloprodajni trg je eden najhitreje rastočih sektorjev na Kosovu. Rast trga temelji na povpraševanju potrošnikov po zahodnih nakupovalnih standardih in izdelkih.
 
V maloprodajnem okolju na Kosovu prevladujejo majhne maloprodajne trgovine, a je vedno večje povpraševanje potrošnikov po velikih sodobnih supermarketih in hipermarketih.
 
V zadnjih nekaj letih so lokalne veleblagovnice ETC, Meridian Express in Viva Fresh odprle velike trgovine v ključnih mestih. Številna tuja podjetja so se povezala z lokalnimi podjetji in odprla nova prodajna mesta. V segmentu pohištva sta to na primer JYSK in Lesna, v segmentu supermarketov pa Interex in Conad. Konec septembra 2018 je na kosovski maloprodajni trg vstopila tudi nemška veriga drogerij Rossmann. Prvo trgovino je Rossmann odprl v nakupovalnem središču Albi Mall v glavnem mestu Priština. SPAR International je vstopil na kosovski maloprodajni trg poleti 2019, ko je odprl svoje prve tri prodajalne. V prihodnjih petih letih namerava Spar v državi odpreti še 32 novih trgovin, od tega 7 v letu 2020. 

Spletna prodaja na Kosovu


Medtem ko ima Kosovo najvišjo stopnjo internetne penetracije v regiji, je spletna maloprodaja šele v začetni fazi. 

Zaradi pandemije COVID-19 več kosovskih podjetij poskuša uvajati spletno trgovino. Večina poslovnih bank je uvedla internetno bančništvo, vse javne službe pa ponujajo možnosti spletnega plačevanja računov. Kosovo sledi standardom EU za e-trgovino in varstvo potrošnikov.

Najpogosteje kosovski potrošniki uporabljajo spletne platforme globalnih ponudnikov, kot so Amazon, Aliexpressom in ASOS. Po podatkih Kosovske agencije za statistiko je večina spletnih nakupov na Kosovu opravljena prek spletnih strani v EU.
 
 
Več o spletni prodaji  v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi.

 

Javna naročila

 

Sejmi

 

Plačevanje

Večina kosovskih podjetij uvaža blago na podlagi kratkoročnih kreditov dobaviteljev. V začetku poslovanja med najpogostejše plačilne metode spadajo avansna plačila, dokumentarni inkaso, čeki in akreditivi. Plačilna disciplina je na Kosovu slaba. V državi ne deluje nobena bonitetna agencija, zato je težko preveriti boniteto podjetij. Od leta 2013 dalje ima Kosovo svojo lastno SWIFT kodo.
 

Več: Plačilni promet – izvozno okno
 
 

Transport in logistika

Ker je Kosovo kopenska država, se večina transporta odvija po cesti, v manjši meri pa preko železnice in zraka. Blago običajno prispe na mejne prehode in se nato odpelje na carinske terminale. Vlada Kosova si prizadeva za naložbe v prometno infrastrukturo, kar bi pripomoglo k gospodarskemu razvoju države. 

Kosovska železniška družba INFRAKOS je februarja 2019 podpisala več milijonsko pogodbo z italijansko družbo Generale Construzioni Ferroviarie (GCF) za obnovo železniške proge Fushe Kosova-Hani i Elezit, ki vodi do makedonske meje. Obnova proge v skupni dolžini 252 km bo trajala 24 mesecev in se bo končala leta 2021. Projekt bo financirala vlada s posojilom Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) in deloma iz sredstev EU IPA.
 
14. februarja 2020 sta srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski predsednik Hashim Thaci podpisala sporazum o ponovnem zagonu železniškega prometa in dokončanju gradnje projekta avtoceste Beograd-Priština.

Letalski transport poteka preko mednarodnega letališča v Prištini, ki ima direktne povezave s številnimi evropskimi letališči, tudi z letališčem Brnik v Sloveniji. Predstavniki Srbije, Kosova, ZDA in Lufthansa Group so 20. januarja 2020 podpisali sporazum o ponovni vzpostavitvi zračne povezave med Srbijo in Kosovom. Novi sporazum bo znova odprl letalsko pot med Beogradom in Prištino, ki je bila zaprta vse od leta 1998.


 
Več:  

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Posodobljeno maj 2021.

_