Romunija

Poslovni obisk Romunije

Državni prazniki in dela prosti dnevi

V letu 2018

 • 1. in 2. januar - Novoletni prazniki
 • 8. april - Pravoslavna Velika noč
 • 9. april - Pravoslavni Velikonočni ponedeljek
 • 1. maj - Praznik dela
 • 27. maj - pravoslavni Binkošti
 • 28. maj - pravoslavni Binkoštni ponedeljek
 • 15. avgust - Marijino vnebovzetje
 • 30. november - Dan Sv. Andreja
 • 1. december - Dan državnosti
 • 25. december - Božič
 • 26. december - Božič (drugi dan)

 

Vir: www.noworkdays.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 32 EUR.

Vir: www.racunovodja.com (Dnevnice - tujina), Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 51/2012 z dne 6.7.2012).

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Prevoz znotraj Bukarešte je možen z dobro organiziranim javnim prevozom (metro, avtobus, tramvaj, trolejbus), ki je relativno poceni.

Za poslovno rabo je primernejši taksi (0,30-0,80 EUR/km), avtomobili so večinoma nižjega in srednjega razreda (Dacia, Daewoo, Ford, Opel, Škoda, Pasat), vozniki pa pogosto ne govorijo veliko tujih jezikov.

Priporočljivo je uporabljati taksije večjih podjetij (npr. Cobalcescu (tel.: 9451), Cristaxi (tel.: 9461), Perozzi (tel.: 9631)), pred vožnjo pa preveriti delovanje taksimetra, ki je po zakonu obvezen. Tarife so napisane na vratih taksijev. Taksiji morajo biti obvezno označeni z oznakami TAXI in firmo in so ponavadi rumene ali bele barve. Vsi taksiji v Bukarešti morajo od imeti na obeh straneh avtomobila posebno značilno tablico ovalne oblike z datumom veljavnosti izdane licence. Uporaba taksijev brez uradnih oznak ni priporočljiva.

Nekateri hoteli imajo sklenjene pogodbe z določenimi taksi prevozniki in uporaba teh je ponavadi varnejša.

Za najhitrejše medkrajevne prevoze skrbijo zasebni prevozniki z minibusi, ki so relativno hitri in udobni v primerjavi z avtobusi ali železnico. Minibusi imajo svoja postajališča v okolici večjih železniških postaj v Bukarešti ali drugih mestih.

Med večjimi mesti je mogoče potovati tudi z notranjimi letalskimi leti, ki so uporabni predvsem za lete med Bukarešto in zahodnim delom Romunije (Arad, Timisoara, Oradea, Cluj-Napoca, itd).

V Romuniji poslujejo vse večje rent-a-car hiše, ki imajo svoje poslovalnice na letališču Otopeni in v centrih mest, informacije o njih in tarifah pa je mogoče dobiti v večini hotelov.

Koristne informacije za voznike motornih vozil v Romuniji
Najvišje dovoljene hitrosti:

 • avtocesta: 130 km/h
 • druge ceste: 80 km/h
 • naselja: 50 km/h.


Dovoljena stopnja alkohola v krvi: 0,00 promila. Obvezna je uporaba varnostnega pasu, prepovedano pa je telefoniranje brez naprave za prostoročno telefoniranje. Več podatkov je mogoče dobiti na spletnih straneh AMZS in romunskega avtomobilskega kluba.
 

Električna napetost

Električna napetost v Romuniji je 230V, 50 Hz AC.
Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.

 

Delovni čas

Delovni čas trgovin je med 9. in 19. uro, sodobni veliki poslovni centri so odprti ponavadi do 22. ure, tudi ob nedeljah.

Delovni čas v podjetjih je ponavadi med 9. in 17. uro. V petek se delovni teden ponavadi zaključi kmalu po 12. uri, predvsem v državnih ustanovah in podjetjih, ki še niso privatizirana. Sicer pa v privatnem sektorju delovni dan traja, kolikor je potrebno in ni nič nenavadnega, da delajo tudi do 21. ali 22. ure in tudi termin za sestanek v soboto ni nič posebnega.
 

Poslovni običaji

Poslovni običaji so zelo podobni našim. Sestanke je treba napovedati, pričakuje se točnost, čeprav so zamude običajna praksa, kar ni nič čudnega, vsaj kar se tiče Bukarešte, glede na kaotični promet v mestu. Na srečanjih se izmenjajo vizitke, rokovanje je običajno pri pozdravu in slovesu. V prvih stikih je čutiti formalnost, nosijo se poslovne obleke.

Držanje manj formalnih obljub in dogovorov ni vedno pravilo, zato je dobro biti strpen, previden in vztrajen. Priporočljivo je zgraditi pristen, prijateljski odnos, kar ne gre čez noč. Zato je potrebno večkrat “na obisk”, čeprav samo vljudnostni. V romunskem poslovnem svetu igrajo neformalni odnosi velik pomen. S strogo zahodno-evropskim poslovnim pristopom se ne doseže veliko. Zelo pomembno je imeti “prijatelja na pravem mestu” in biti pripravljen tudi na nekonvencionalne metode trženja.
Romuni so zelo ponosni na svojo preteklost, vendar se je bolje izogibati pogovorom o politiki ali obdobju socializma.
 

Jezik

Znanje tujih jezikov je relativno dobro. Mlajše generacije in poslovneži večinoma govorijo angleško, v nekaterih področjih z nemškimi naselbinami iz preteklosti (Timisoara, Brasov) se pogosto uporablja tudi nemščina, precej pa je tudi francosko in italijansko govorečih. Starejša generacija po večini obvlada ruščino.

Ob zahodni meji z madžarsko manjšino je uradni jezik tudi madžarščina, ob srbski meji pa lahko najdemo tudi ljudi z znanjem srbščine.