Švica

Gospodarske panoge Švice

Gospodarstvo

Švica ima zelo uspešno, moderno in perspektivno tržno razvito gospodarstvo. Življenjski standard, industrijska produktivnost, kakovost šolskega in zdravstvenega sistema so med najvišjimi v Evropi. Švicarsko gospodarstvo ima visoko razvit storitveni sektor, kjer prevladujejo finančne storitve, ter proizvodnjo, ki temelji na visoki tehnologiji in znanju. Zaradi gospodarske in politične stabilnosti, transparentnega pravnega sistema, dobre infrastrukture in nizkih stopenj davka je Švica eno izmed najbolj konkurenčnih gospodarstev na svetu. 
 

Struktura BDP

Kmetijski sektor prispeva 1 % BDP in zaposluje 3,3 % aktivnega prebivalstva. Samo 10 % površine je primerne za obdelavo. Najpomembnejši delež v kmetijstvu imata živinoreja in predelava mleka. Švicarske oblasti namenjajo kmetom številne subvencije, da bi zadostili strogim ekološkim kriterijem, kot npr. varovanje zemlje. Ekološko kmetijstvo je v razcvetu. Kmetijstvo se izvaja na 40 % ozemlja, ki vključuje tudi 9.000 vinskih kleti.

Elektriko večinoma pridobivajo v hidroelektrarnah in jedrskih elektrarnah. Močan industrijski sektor poganjajo velike izvozne skupine. Švica je po vsem svetu poznana po kakovosti svojih proizvodov, kamor spadajo ure, motorji, generatorji, turbine in različni visoko tehnološki izdelki. Predvsem v Baslu sta zelo dobro razviti kemična in farmacevtska industrija, ki svoje izdelke izvažata po celem svetu. Industrijski sektor prispeva 26 % BDP in zaposluje okoli 20 % aktivnega prebivalstva.

Tudi storitveni sektor je dobro razvit. Prevladujejo bančništvo, zavarovalništvo, logistika in turizem. Bančni sektor predstavlja 8 % BDP. Predvsem turizem ima v gospodarstvu veliko vlogo in pomaga pri uravnoteženju trgovinske bilance. Storitve prispevajo 73 % BDP ter zaposlujejo 76,9 % aktivnega prebivalstva.
 
 

Vir: EIU; Factiva, maj 2018.

 

Industrijski sektor

Industrijski sektor v Švici prispeva 26 % BDP in zaposluje okoli 20 % aktivnega prebivalstva. Najpomembnejši industrijski sektorji so farmacevtska, kemična, tekstilna, strojna in živilska industrija, proizvodnja ur, preciznih instrumentov ter medicinskih naprav.

V letu 2017 so v Švici beležili 5 % rast industrijske proizvodnje. Za leto 2018 je napovedana 4,8 % rast. V letih 2019 in 2020 naj bi rast industrijske proizvodnje dosegla 3 % in 2,3 %.


Predstavljamo gospodarske panoge na švicarskem trgu:
 

 

Trg potrošnih električnih in elektronskih izdelkov

V analizo je zajeta trgovina na drobno, specializirana za prodajo velikih ali majhnih gospodinjskih električnih aparatov ter potrošne elektronske opreme. Švicarski maloprodajni trg potrošnih električnih in elektronskih izdelkov se je v letu 2016 skrčil in dosegel vrednost 3,6 mlrd EUR. Vrednost maloprodaje se je znižala predvsem na račun močne konkurence internetnih trgovin. Analitiki za prihodnjih pet let prav tako napovedujejo upadanje rasti trga.
 

Vrednost švicarskega trga potrošnih električnih in elektronskih izdelkov po letih (v mio EUR)
Podjetji Fust (v lasti skupine Coop) in Interdiscount sta vodilna konkurenta na švicarskem trgu potrošnih električnih in elektronskih izdelkov in si delita največji tržni delež glede na vrednost prodaje. Interdiscount je leta 2015 praznoval svoj 45. rojstni dan in ob tej priložnosti znižal cene več kot 4.500 izdelkom.

Na drugem mestu glede na tržni delež je podjetje Media Saturn Management s svojo Media Markt blagovno znamko. Media Markt se pozicionira na trgu z najnižjo ceno, zato je v Švici še vedno priljubljena in privablja številne potrošnike.

Tretje mesto glede na tržni delež ima na trgu podjetje Migros Genossenschaftsbund, ki ima svojo mrežo prodajaln M-electronics. Čeprav se internetna trgovina na trgu razvija, Migros Genossenschaftsbund še vedno vlaga v svoje klasične prodajalne in v osebje, ki svojim potrošnikom ponuja strokovno svetovanje in možnost, da pred nakupom fizično vidijo in se dotaknejo izdelka.

Kljub temu, da je na švicarskem trgu potrošnih električnih in elektronskih izdelkov velika konkurenca, je večini trgovcev v letu 2016 uspelo ohraniti svoj delež glede na vrednost v letu 2015. To pa predvsem zaradi odličnih prodajnih storitev, ugodnih cen in različnih možnosti plačila.
 

Konkurenti na trgu:

 • Apple Switzerland AG
 • Coop Genossenschaft
 • Euronics Schweiz AG
 • Media Saturn Management AG
 • Migros Genossenschaftsbund eG Digitec.ch
 • Mobilezone AG
 • Steg Electronics AG 

 


Vir: Factiva, oktober 2017.


Turizem - hotelirski in nastanitveni sektor

Švica je ena od štirih držav v Evropi, ki se jim je v letu 2016 znižalo število nočitev v hotelih. V letu 2016 je švicarske hotele obiskalo 35,4 mio turistov, kar je 0,5 % manj kot leta 2015. Največ se je znižalo število nerezidenčnih turistov in sicer za 1,9 %, medtem ko se je število rezidenčnih švicarskih turistov povečalo za 1,2 %. Število evropskih turistov v Švici se je zmanjšalo predvsem zaradi močne švicarske valute, šibkega evropskega gospodarstva in valutnih nihanj, ki negativno vplivajo na poslovno zaupanje.

Tri druge evropske države, ki se jim je število nočitev v hotelih v letu 2016 zmanjšalo, so še Francija (-4,6 %), Malta (-0,8 %) in Velika Britanija (-4,5 %). Skupaj je v EU državah v letu 2016 v hotelih prenočilo več kot 2,8 mlrd turistov, kar je za 2 % več kot leto prej.

Po napovedih naj bi se švicarski turizem v letu 2017 okrepil, predvsem zaradi močnejšega evropskega gospodarstva in ugleda Švice glede varnosti. Švicarska nacionalna turistična zveza za leto 2017 napoveduje porast nočitev v švicarskih hotelih za 1,3 %.

Po napovedih analitikov naj bi se prihodki od vseh nastanitev v Švici v letu 2017 povečali za 3 % in dosegli vrednost 3,5 mlrd EUR. V prihodnjih petih letih naj bi se prihodki od nastanitev v Švici povečevali po 2 % CAGR (skupni letni stopnji rasti) in v letu 2022 dosegli vrednost 3,8 mlrd EUR.
 

Konkurenti na trgu:

 • AccorHotels Group
 • Best Western Swiss Hotels
 • Choice Hotels International Inc
 • Hilton Inc
 • Hospitality Alliance AG
 • Host Marriott Corp
 • Hyatt Hotels Corp
 • InterContinental Hotels Group Plc
 • Mövenpick Hotels & Resorts Management AG
 • Pullman Hotels & Resorts
 • Rezidor SAS Hospitality Group
 • Sheraton GmbH
 • Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc
 • Steigenberger Hotels AG
 • Sunstar Holding AG
 • Swissôtel Hotels & Resorts AG 

 

 

Vir: Factiva, oktober 2017.

 

Poglejte si tudi:

Bilateralni ekonomski odnosi s Slovenijo

Poslovanje