Egipt

Poslovni obisk Egipta

Državni prazniki in dela prosti dnevi

v letu 2019
 
 
7. januar koptski Božič
25. januar Dan revolucije
25. april Dan osvoboditve Sinaja
28. april koptska Velikonočna nedelja
29. april Festival pomladi
1. maj Praznik dela
5. junij Eid al-Fitr (konec Ramadana)
6. junij Eid al-Fitr (drugi dan)
7. junij Eid al-Fitr (tretji dan)
30. junij Dan upora
23. julij Dan revolucije
11. avgust Dan Arafata
12. avgust Eid al-Adha (Praznik žrtvovanja)
13. avgust Eid al-Adha (drugi dan)
14. avgust Eid al-Adha (tretji dan)
15. avgust Eid al-Adha (četrti dan)
1. september Islamsko Novo leto (Muharram)
6. oktober Dan oboroženih sil
10. november Rojstvo preroka Mohameda

V Egiptu je uradni vikend petek in sobota. Datumi islamskih praznikov, ki so vezani na gibanje Lune, niso fiksno določeni in se lahko zamaknejo za en dan.

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 40 USD (druge države).

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o spremembah in dopolnitvah Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Ur.l. RS, št. 51/2012).

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani Ministrstva RS za zunanje zadeve.

 

Možnost prevoza v državi

Letalo
Egipt je pomemben zračni terminal. V Kairu so prisotni številni letalski prevozniki. Dnevne lete na relaciji Kairo, Aleksandrija, Luxor, Aswan, Abu Simbel, Hurgada opravljata Egypt Air in Nile Air. Seznam letalskih družb v Egiptu najdete na strani Egypt Air Lines.

Vlak
Železniška povezava je med mestom Sallom na libijski meji ter Kairom in Aleksandrijo ter naprej do Luxorja in Aswana. Povezana so tudi mesta Kairo, Port Said in Suez.

Taksi
V Kairu obratujejo starejši taksiji - črno bele barve, ki običajno nimajo taksimetrov, in novejši taksiji – bele barve s črnimi črtami, ki običajno imajo taksimetre. Vztrajati je potrebno na tem, da voznik vklopi taksimeter, oziroma se dogovoriti za ceno prevoza, preden se usedete v vozilo. Vozniki neradi vklopijo klimo in praviloma vozijo z odprtimi okni. V Kairu delujejo številne družbe, ki ponujajo taksi prevoze višje kvalitete in brez zapletov pri cenah (Uber, Careem, London Cab Egypt; vse dostopne prek aplikacij na mobilnem telefonu). Taksijev je veliko in cene prevozov niso visoke, izjema so lahko taksiji, ki stojijo pred hoteli ali letališčem. Vozniki taksijev pogosto ne poznajo naslovov in se orientirajo glede na znamenitosti ali poznane zgradbe v bližini.

Avtomobil
Vozi se po desni strani ceste. Splošno gledano je kvaliteta cest dobra, slabša pa je signalizacija (svetujemo uporabo navigacijskih sistemov). Med dolino Nila in Delto so ceste asfaltirane, enako je s cestami ob sredozemski obali in obali Rdečega morja. Najbolj razvejano cestno omrežje je na območju med Kairom in Aleksandrijo. Promet in vožnja v Kairu sta kaotična, zato nepoznavalcem odsvetujemo, da se vozijo sami. Pred vožnjo izven osrednjih mest se je potrebno pozanimati o aktualnem varnostnem položaju ter varnostnih napotkih (oblasti lahko zahtevajo vožnjo v konvojih vozil). Dostopnost dizelskega goriva (lokalno se uporablja ime: solar) je omejena le na določene črpalke.

Egipt spada med države z največ prometnimi nesrečami, kar je deloma posledica neupoštevanja cestno-prometnih predpisov, deloma tudi tehnične neizpravnosti vozil. Močno odsvetujemo vožnjo ponoči. Za slovenske voznike avtomobilov sta potrebna poleg prometnega in vozniškega dovoljenja tudi mednarodno vozniško dovoljenje in zelena karta.

Metro
Kairski metro ima tri linije, četrta pa je v izgradnji. Metro je manj pogosta in običajna oblika transporta za tujce.

Rečni/pomorski prevoz
Pomorski prevozniki so številni: npr. Adriatica, Farrel, Lykes, Ogden, Prudential. Obstaja trajektni prevoz med Hurgado, Sharm el-Sheikom ter po reki Nil med Kairom in Aswanom.

Koristne povezave:

 

Električna napetost

220 voltov, 50Hz

 

Delovni čas

Veleposlaništva, banke
nedelja - četrtek: 9.00 -15.00
Zaprto ob petkih in sobotah.

Podjetja
nedelja - četrtek: 9.00 - 16.00 ali 17.00
Ob petkih se ne dela, ob sobotah občasno.

Državne službe
9.00 - 14.00
Zaprto ob petkih in sobotah.

Trgovine
ponedeljek - sobota: 10.00 - 22.00
Nekatere trgovine so zaprte ob petkih dopoldne in nedeljah.

 

Poslovni običaji

Osrednjega pomena za poslovanje v arabskem svetu so intenzivni osebni stiki. Zelo pomembno je dobro spoznati poslovnega partnerja in mu omogočiti, da spozna slovensko poslovno okolje in poslovne običaje. Vzpostavitev medsebojnega zaupanja je namreč temelj za sklenitev posla. Pogosto je medsebojno hvaljenje in izražanje spoštovanja.

V splošnem se v Egiptu velik pomen pripisuje religiji, dostojanstvu, ponosu, družbenemu stanu, časti in slovesu. Lojalnost družini je najvišja vrednota in družinski interesi imajo prednost pred individualnimi.

V nadaljevanju vam navajamo nekaj napotkov za uspešno poslovanje:

 • Seznanite se z lokalno kulturo. Spoštujte islamsko vero. Naučite se osnovnih arabskih izrazov in pozdravov.
 • Obnašajte se spodobno. Ko obiščete poslovnega partnerja, ne preidite takoj na posel. Če ga poznate, se pogovarjajte o splošnih stvareh, lahko o otrocih.
 • Egipčani so zelo ponosni, samozavestni in neskromni. Upoštevajte to, ko se vam predstavljajo ali ko vam predstavljajo svoje podjetje. Realnejšo sliko o podjetju lahko dobite s postavljanjem podrobnih podvprašanj. Po drugi strani nikoli ne izpostavljajte svojih slabih lastnosti ali omejitev, saj sogovorniki tudi sami tega niso navajeni početi in tozadevno resnicoljubnost dojemajo kot šibkost in nezanesljivost.
 • Bodite iznajdljivi. Egiptovski trg je kompleksen in konkurenčen. Dober lokalni agent vam bo pomagal na poti k uspehu.
 • Bodite fleksibilni, saj se egiptovski trg hitro spreminja. Raziskujte še druge trge. Ne pričakujte, da bodo veljala določila pogodbe cel čas trajanja pogodbe.
 • Zavedajte se, da je vsaka stvar lahko predmet pogajanj. Pri pogajanjih je potrebno biti vljuden, a trden. Dogovorjeno je potrebno spoštovati, spreminjanje pogajalskih izhodišč na slabše ne pride v poštev (bolje je začeti na višjem nivoju in potem po potrebi popuščati). Na splošno ni priporočljivo, da ste odvisni od egiptovskega (arabskega) tržišča; vstop na ta trg naj sledi predhodnim uspešnim izkušnjam na področju mednarodnega poslovanja.
 • Birokracija je zelo počasna, zato vam priporočamo veliko mero potrpežljivosti.
 • Precej učinkoviti so pogosti poslovni obiski ter oseben odnos s tistimi, ki sprejemajo odločitve.
 • Obleka za poslovna srečanja:
Za moške sta priporočljivi obleka in kravata. Dolge hlače in srajca z dolgimi rokavi. Poleg tega ni priporočljiv viden nakit, posebej okoli vratu.
Za ženske velja, da naj v javnosti vedno nosijo spodobna oblačila. Srajca z dolgimi rokavi (vsaj do komolca), krilo naj sega vsaj pod kolena. Pri obisku mošeje se priporoča naglavna ruta.
 • V kolikor glede na situacijo pride do prehranjevanja z rokami (kar je izjemno redko), uporabljajte samo desno roko.
 • Kazanje podplatov na čevlju Egipčani razumejo kot žalitev. Zato odsvetujemo prekrižanje nog.
 • Račun v restavraciji običajno v celoti poravna tisti, ki je povabil.
 • Če pustite nekaj hrane na krožniku, za gostitelja to pomeni, da ste se najedli. Če ne pustite nič, vam bodo na krožnik znova naložili.
 • Bodite točni na poslovni sestanek, a pričakujte, da vaš gostitelj ali drugi partnerji ne bodo. Promet v Egiptu je kaotičen in predstavlja upravičen a tudi priročen izgovor za zamudo.
 • Poslovna srečanja so velikokrat prekinjena zaradi telefonskih klicev, obiskov prijateljev in družine.
 • Poslovne vizitke naj bodo natiskane na eni strani v angleškem jeziku, na drugi strani v arabskem.
 • Napitnina oziroma »baksheesh« je običajna. Zato svetujemo, da imate vedno pri sebi drobiž. Taksi vozniki in natakarji ponavadi pričakujejo 10 odstotkov vrednosti računa (v kolikor postrežba ni že vključena v račun). Nikoli ne ponujajte bakšiša pripadnikom srednjega in višjega sloja.


Več informacij o poslovnih navadah lahko najdete na strani World Business Culture.

 

Jezik

Uradni jezik je arabski. V uporabi sta tudi angleški in izjemoma francoski jezik (bolj izobraženi ljudje). Pisani jezik se razlikuje od pogovornega. Moderni, standardni arabski (knjižni) jezik se uporablja na radiu in TV ter v uradnih govorih.

Arabski prevajalnik najdete na strani Kamous.